Ezért a világ egyik legjobban képzett országa Japán

A kelet-ázsiai országok különösen kimagasló oktatási rendszerrel büszkélkedhetnek, melyek közül talán Japán emelkedik ki leginkább. Nem is véletlenül persze, az oktatási rendszerük ugyanis számos szempontból eltér a ,,megszokottól"...


1.  Először ,,építkeznek", csak aztán kérik számon a diákokat

A gyermekek első iskolai éveiben a lexikális tudás kevésbé fontos, ennek köszönhetően a tanulók tudását 10 éves korig, csak a legritkább esetekben tesztelik. Legelőször a jó modorra, az emberek és állatok tiszteletben tartására, az igazságosságra, az önkontrollra és a természetről való gondoskodásra tanítják meg a diákokat.

2.  Nincsenek takarítók az iskolában

A takarító személyzet hiányában a gyermekek maguk takarítják a tantermeket, a folyosókat és a mellékhelységeket. Ennek köszönhetően fiatalon megtanulnak együtt dolgozni a másikkal és értékelni egymás munkáját. Nem mellékesen pedig ebből kifolyólag megtanulják megbecsülni az iskolában található berendezéseket, nem rongálnak, sőt, sokszor még ők maguk hoznak be ezt-azt, hogy tovább ,,gyarapíthassák" az iskolai környezetüket.

3.  Közös ebéd az osztálytársakkal és a tanárokkal

Általános iskolában a tanulók és az osztályfőnökök együtt ebédelnek az osztályteremben. Ez erősíti a tanár-diák és diák-diák kapcsolatokat, amihez persze a finom ételek is sokat segítenek, melyeket gondosan válogatva és elkészítve kínálnak fel a tanulóknak.

4.  ,,Strébernek" lenni egyáltalán nem ciki

Míg más országok iskoláiban általában az számít ,,menőnek" és ,,követendő példának" a diákok között, ha valaki nem tanul és lóg az órákról, addig Japánban nagyon népszerű a tanulás és az iskola utáni magánórák. A diákok sokszor hétvégén és iskolaszünetben is összejönnek, hogy tanulhassanak egymástól és ezáltal egymást segítve fejleszthessék a tudásukat.

5.  Magas szinten tanulnak ősi kultúrát és japán költészetet

A japán kalligráfia és a haiku költészet számukra legalább annyira fontos, mint bármely más tantárgy az oktatási rendszer keretén belül. Az ilyen tantárgyaknak hála a gyermekek elkötelezettebbek lesznek az ősi kultúrájuk iránt, és fokozott érdeklődést mutatnak a különféle művészetek iránt.

6.  Közel 100%-os jelenlét

A japán tanulók - egy-két extrém esetet kivéve - szinte sohasem hiányoznak az iskolából és még véletlenül sem késnek el az órákról. (99.9%-os jelenlét) Emellett a bensőséges tanár-diák kapcsolatoknak hála, a tanulók 91%-a valóban hallgat a tanárára és megbecsüli azt, amit tanácsként adnak neki az oktatók.

7.  Nyugodt egyetemi évek

Az egyetemet megelőző iskolai évek a legnehezebbek a diákok számára, ekkor a legnagyobb a hajtás. Az ezeket követő egyetemi évekre azonban már úgy tekintenek, mint egy kellemes ,,nyaralásra", mielőtt belevágnának a munkás életbe. Persze a tanulmányaikat itt is komolyan veszik, azonban jóval lazább maga az oktatás, és senki nem szól rá a diákokra, ha esetleg időnként kivesznek maguknak egy kis ,,szabadságot".

Persze a japán oktatásnak is nyilvánvalóan van árny oldala, mégis javarészt olyan oktatási rendszerrel büszkélkedhetnek, ami a világ számos országa számára irigylésre méltó és követendő példával szolgálhat. Valljuk be őszintén, egy-két dolgot (ha nem mindet) mi is szívesen átemelnénk tőlük a hazai oktatási rendszerbe...


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!