HIRDETÉS

Ezért a világ egyik legjobban képzett országa Japán

A kelet-ázsiai országok különösen kimagasló oktatási rendszerrel büszkélkedhetnek, melyek közül talán Japán emelkedik ki leginkább. Nem is véletlenül persze, az oktatási rendszerük ugyanis számos szempontból eltér a ,,megszokottól".


Tavaly Japán a világranglista 4. helyét foglalta el, mely az OECD PISA kutatásán alapul, s amelyben a tanulók matematika és környezetismeret tudását mérik fel.

Svédország ugyanezen kutatás alapján a 35. helyre került. De mi a titka ennek a magas helyezésnek. A válasz az oktatási rendszerben van.

Az alábbiakban most bemutatunk 7 olyan dolgot, mely kétségkívül hozzájárult Japán sikeréhez.

 1. 1 Első az építkezés, utána jön a tudás.


  A japán tanulók tudását 10 éves korig csak nagyon ritkán tesztelik. Az iskola első éveiben a lexikális tudás nem olyan fontos. A jó modor, az emberek és állatok tiszteletben tartása, igazságosság, önkontroll és a természetről való gondoskodás fontos, ezért ezt tanítják.

 2. 2 Az iskolában nincs takarító.


  A tanulók takarítják a tantermeket, a folyosókat és a wc-t. Fiatalon megtanulnak együtt dolgozni és a másiknak segíteni. Ezáltal megtanulják a saját és mások munkáját értékelni. Emellett a tanulók nem fognak semmit összekoszolni vagy megrongálni, mert utána nekik kell majd mindent rendbe tenniük.

 3. 3 Együtt ebédelnek az osztályteremben.

  forrás
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az általános iskolában a tanár és a diákok mind együtt ebédelnek az osztályteremben. Ez erősíti a tanár-diák kapcsolatot. Természetesen olyan ételt kapnak, mely fejlődésüket és tanulásukat segíti.

 4. 4 Többet tanulni népszerű.


  Már fiatal korban nagyon népszerűek az iskola után a magánórák. Az órákat délután tartják, gyakori, hogy a tanulók hétvégén és a szünetben is tanulnak.

 5. 5 Kalligráfiát és japán költészetet tanulnak.


  A shodo kalligráfia és a haiku költészet ugyanolyan fontos, mint bármely más tantárgy. Az ilyen tantárgyak megtanítják a gyerekeket arra, hogy tiszteljék ősi kultúrájukat.

 6. 6 99.9%-os a jelenlét.


  A japán tanulók szinte sohasem hiányoznak az óráról, nem késnek el és a tanulók 91 %-a valóban hallgat arra, amit a tanár mond – melyik másik ország büszkélkedhet ilyen mutatókkal?

 7. 7 Az egyetem nyugis.


  Az egyetemet megelőző iskolai évek a legnehezebbek – aztán kezdődik a móka. Erre a néhány évre úgy is tekinthetnek, mint egy “nyaralásra”, mielőtt a munka tengerébe dobnák őket. Persze komolyan veszik a tanulmányaikat, de nem lehet zokon venni, ha egy jól megérdemelt szünetet is kivesznek.

  Minden iskolarendszernek van előnye és hátránya, de Japánnak bizonyíthatóan sikerült fontos dolgokat elérnie, amiért ilyen magas helyezés volt a jutalma.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.