Egy kevesek által ismert optikai illúzió, ami 500 éve veri át az emberek agyát

Ismered Hans Holbein "Követek" című festményét, melyet 1533-ban készített? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj vele, ez a kép őrzi ugyanis az emberiség történelmének egyik legrégibb szándékosan létrehozott illúzióját. A kép közel 500 éve ejti ámulatba az embereket, ha pedig nem vagyunk elég körültekintőek, akkor észre sem vesszük, hogy mit is rejtett el rajta a művész.


Ha megnézed a képet, láthatod, hogy a két férfi lábánál van egy hosszúkás, amorf tárgy, ami kicsit olyan, mintha valaki megsértette volna mondjuk a festményt.

Ha azonban megfelelő szemszögből vesszük szemügyre, jól kirajzolódik a festő által szándékosan készített anamorfózis, mely jelen esetben egy meglehetősen hátborzongató emberi koponyát ábrázol.

A művészettörténészek úgy vélik, hogy a költő ezzel a koponyával szerette volna felhívni a figyelmet arra, hogy mindannyian halandók vagyunk. Ezt a művészetben használatos ábrázolásmódot csak „memento mori”-nak hívják, ami latinul annyit tesz: „emlékezz a halálra”.

A festmény jelenleg a Londoni Nemzeti Múzeumban található, és itt láthattok róla egy egészen részletes 4K felbontású felvételt, melyben természetesen az optikai illúzió is terítékre kerül.

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!