HIRDETÉS

A valaha élt legokosabb ember története, és hogy miért nem hallottál róla korábban


Becslések szerint Albert Einstein IQ-ja 160 volt, Isaac Newton-é 190, a Facebook alapító Mark Zuckerbergé pedig 152. Ezeket az embereket abszolút zseniként tartjuk számon, de élt egyszer egy ember, aki mellett labdába sem rúghattak volna. A valaha élt legokosabb emberként számon tartott William James Sidis IQ-ját ugyanis 250 és 300 közé saccolták.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most bemutatjuk nektek William különleges életét, és azt, hogy valószínűleg miért nem hallottál még róla korábban.

8 éves korában 8 nyelven beszélt.

e38011541687e0ba4988482994

William 1898-ban született, New Yorkban. Édesapja, Boris Sidis egy Harvardon végzett pszichológus volt, édesanyja szintén doktori fokozattal rendelkezett. Mivel maguk a szülei is zsenik voltak, ezért nagyon bíztak benne, hogy William is az lesz. Ez később be is jött, de nem akárhogyan: gyermekünk intelligenciája sokkal magasabb volt, mint egy átlagos hétköznapi emberé.

William apja, Boris Sidis.
 

Alig 18 hónapos korában már The New York Times-t olvasott. 8 éves korára latin, görög, francia, orosz, német, héber, török és örmény nyelven beszélt. Ez még semmi: az imént említett nyolc nyelv mellett kitalált egy sajátot is, amit  „Vendergoodnak ” nevezett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ő volt minden idők legfiatalabb embere, akit felvettek a Harvardra.

Legokosabb emberek
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mivel tisztában volt fia elképesztő intelligenciájával, ezért apja megpróbálta őt bejuttatni a Harvardra, de először elutasították őt, mivel William akkor még csak 9 éves volt. Két évvel később azonban az egyetem felvette őt, ezzel pedig William lett a valaha élt legfiatalabb személy, aki bejutott a Harvardra 1909-ben. 1910-re a matematikával kapcsolatos ismeretei olyan szintre nőttek, hogy ő tartott előadásokat a tanárainak, akik csak "csodagyerekként" emlegették őt. 16 éves korában orvosi végzettséget szerzett.

Úgy döntött, hogy más életre vágyik.

d25f2e5a458725d36bf4971b22

A hírnév köztudottan kimerítő tud lenni, pláne, ha fiatal korban éri az embert. Nem sokkal a diploma megszerzése után William azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy "tökéletes" életet szeretne élni, mely számára egyet jelentett a reflektorfénytől távoli, magányos élettel. Hozzátette, hogy soha nem akar megházasodni, mivel nem érdeklik őt a nők.

A váratlan döntés jól mutatja, hogy milyen hatalmas nyomás nehezedett rá már születése óta. Ekkoriban az egész Egyesült Államokban csodájára jártak a fiúnak, ezért édesapja, a tehetséges pszichológus meglovagolta a srác hírnevét, és oktatást vállalt, ahol ugyanúgy nevelte a magántanuló gyerekeket, ahogy ő nevelte anno a saját fiát. Bár William gyerekkorában nagyon szeretett tanulni, ez teljesen megváltozott, mire felnőtté vált, ezért pedig apját tette felelőssé. Amikor Boris 1923-ban elhunyt, William még csak a temetésére sem ment el.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

18 hónap börtönre ítélték.

7824735617b39da824527c76a9

Csakúgy, mint sok zseni a hírnév elkerülése végett, William rosszul fizető adminisztratív munkákkal tartotta el magát, de előbb-utóbb az emberek mindenhol felismerték őt, ezért folyamatosan változtatnia kellett a munkahelyét. 1924-ben az újságírók felfedezték, hogy William egy hetente 23 dollárt fizető munkát végez, és ez ismét nagy hírnevet szerzett neki, mivel a média azt állította, hogy elvesztette a példátlan intelligenciáját, és már nem képes arra, amire gyerekként. Ez azonban nem volt igaz, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy William egész élete során siker könyveket írt, csak épp különböző álnevek alatt.

Az első világháború idején rendszer ellenes tiltakozó volt, amiért 1919-ben egy erőszakkossá vált tüntetés után le is tartóztatták Bostonban, ahol 18 hónap börtönre ítélték. Szülei közbenjárásával azonban nem kellett letöltenie a büntetést, cserébe azonban két évre házi őrizetbe kellett vonulnia.

Szerencsétlen halál 46 évesen.

ac9c5b55688803e21dba6e627d

William összetört, és teljesen egyedül töltötte az életét. Családjától távol, gépészként dolgozott, és apró munkákkal próbálta meg eltartani önmagát. Szomorú, de végül az a személy, aki talán az egész világ sorsát megváltoztathatta volna, végül 1944-ben, 46 éves korában egy agyvérzés következtében hirtelen elhunyt. Érdekesség, hogy 19 évvel korábban édesapja pontosan ugyanígy hunyt el.

Mit gondolsz William történetéről? Hallottál már róla korábban?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

11 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!11 comments

  • Szia, guest
  • Soha nem hallottam róla, viszont azt gondolom, hogy önző volt, most hogy sok mindent megtudtam róla. Megtehette volna, hogy a hatalmas eszét az emberiség javára fordíthatta volna, mint Albert Einstein, de nem ezt tette, hanem önző módon elbújt a világ elől, elpazarolta az eszét, véka alá rejtette a tudása fényét. Lehet, hogy Albert Einstein IQ-ja korántsem volt olyan magas, mint William-é, de ő azt is az emberek javára használta fel. William nem tett semmit, hogy segítsen a világon, egyszerűen ült, és nézte, ahogy az emberek tönkreteszik magukat és egymást.
    • Jobban utána nézhetnél a dolgoknak mielőtt ítélkezel.Főleg úgy,hogy ostoba vagy a történelemhez.Nem lennél,nem kérdőjeleznéd meg miért vonulnak az intelligens emberek vissza a világtól(Pl. Albert annyira szolgálta az embert,hogy kapott a világ tőle egy úgynevezett atom/hidrogén bombát kurva nagy javakat szolgál és te meg elítéled ezt a szerencsétlen besült macskát amikor ő csak ezt akarta valószínű elkerülni de ezt senki nem fogja már megtudni,Teslát is érték éles kritikák ahogy az összes nagy koponyát.Aki nem vonult félre garantálom a nevéhez fűződik valami tömeg pusztító fegyver vagy arra alkalmatos eszköz)
    • Miért lenne önzőség? Miért kéne szolgálnia az embernek az embereket. Nem értem a gondolkodásodat. Mindenki magának él. De ha ennyire szeretnél tenni valamit az emberiségért, akkor hajrá! 
  • ...igen..., ez is egy "Sors"...., még pedig a legnehezebb, úgy élni le egy életet, ha rövid, ha hosszú, hogy nincs "szellemi partnered"....!!!!!....
  • Vitatom az itt megadott IQ számokat.Ha ez ügyben szenzációt akarok írni akkor a világ legnagyobb fizukusát lekicsinylem.Egyszer és mindenkorra jegyezze meg már mindenki. Az inteligencia nem lexikális tudást jelent ! Nem ! A környezethez való alkalmazkodás képességét ! Ezek szerint a megjelölt ember frankón alkalmazkodott ? ......hát nem.Hiába tudja valaki kivülről a nagy Lévai lexikont, beszél héberül stb. ,ha a környezetéhez nem tud alkalnazkodni inteligenciája 0.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.