HIRDETÉS

A svájci élet 17 jellemzője, amiről a turistacsalogató útikalauzok nem tettek említést

Már többször írtunk Svájcról és az összetett adórendszeréről vagy a tökélyre fejlesztett vasúti menetrendjéről, azonban még mindig vannak olyan érdekességek vele kapcsolatban, melyekről érdemes beszélni. Ez az ország ugyanis újra és újra képes meglepni a turistákat, még azokat is, akik nem először fordulnak meg ebben a különleges kis országban.

A Liked.hu-nál ezért úgy döntöttünk, hogy megosztunk veletek néhány érdekes tényt Svájcról, amit valószínűleg egy útikalauzban sem fogtok megtalálni.


 1. 1 Ne próbáld megítélni Svájcot az alapján, hogy csak egy kis részét látogatod meg.


  Svájc egy kicsi ország, de meglehetősen változatos. Az európai szomszédokkal ápolt szoros kapcsolat miatt az országnak nincs egyetlen nyelve, hanem elszigetelt nyelvjárások találhatók a különböző régiókban. Egészen pontosan kantonokban – Svájcban ugyanis ilyen független államok találhatók, melyek mindegyikének megvan a maga alkotmánya, törvényei, bíróságai és kormánya.

  Bár minden kantonnak megvan a saját kulturális és nyelvi sajátossága, Svájc továbbra is egy egységes ország, sőt még hivatalos mottója is van: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”

 2. 2 Minden svájci kanton saját nyelvet beszél: az alábbi térképen például azt láthatjuk, melyik területen hogy mondják azt, hogy "almamag".


 3. 3 Szinte minden otthonban van bombatámadás ellen védő búvóhely. Ezt a hidegháború idején a lakosok védelme érdekében rendelte el a svájci kormány.


 4. 4 Azok a svájci lakosok, akik atomerőművek közelében élnek, minden évben kapnak egy csomag jódtablettát a hatóságoktól.


 5. 5 Sok emeletes ház alagsorában külön mosókonyha található, ahol a lakók együtt, de külön mosógépekben moshatják a ruháikat.


 6. 6 Svájcban nemcsak húsvétkor, hanem egész évben kapható a boltokban színes tojás. Svájcban ezeket pikniktojásnak hívják, és dekorációként használják.


 7. 7 A svájciak annyira szeretik a Knorr Aromat fűszert, hogy minden konyhában és étteremben alap fűszernek számít.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 Svájci karnevál: évente egyszer az egész ország elmerül a bolondozásban. A lakosok az év 362 napján teljes odaadással készülnek erre az ünnepre, ami a különböző kantonokban ugyan eltérő időpontokban van, de a lényeg ugyanaz: beöltözni és közösen szórakozni a városban.


 9. 9 A svájciaknak van egy kevésbé kellemes szokásuk: mindig nagyon hangosan fújják az orrukat. Ez roppant kellemetlen tud lenni például a színházban vagy a moziban. A csendes orrfújást egyenesen elfogadhatatlannak és udvariatlannak tartják.


 10. 10 Svájcban is ünneplik a nőnapot, de teljesen másképp: ezen a napon a nők nem virágokat kapnak, hanem harcolnak a jogaikért.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

4 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.