HIRDETÉS

A filmforgatások 10+ titka, amit a színészek és rendezők elhallgattak előlünk

  Minden film mögött egy hosszú és fájdalmas folyamat rejlik, melynek árnyalatait sokszor még a legnagyobb mozirajongók sem ismerik. Például, gondolkoztál már azon, hogy miért spoilerezik el sokszor a film végkifejletét a trailerekben? A filmkészítők vajon szándékosan árulják ezt el jóval a premier előtt?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál bepillantottunk a hollywoodi színfalak mögé, hogy összegyűjtsünk néhány olyan érdekességet a filmkészítés világáról, amiről egy átlagos néző legtöbbször sosem hallott.

  • A szereplők ruháiból mindig többet készítenek, arra az esetre, ha elszakadnának vagy összekoszolódnának. Hasonló a helyzet az alsóneműkkel is. Egyébként, ezeket a ruhákat sokszor maguk a színészek fizetik, attól függetlenül, hogy elsőfilmes úttörők vagy világhírű színészek. Például „A nagy Lebowski” című filmben látható legtöbb ruha Jeff Bridges saját ruhája volt.

  Nagy lebowski

  • Az amputált jelenetek forgatásához a színészek zöld harisnyát húznak, és utólag, számítógép segítségével tüntetik el az adott végtagot a jelenetből.
  • A zenés jeleneteket általában csendben veszik fel, és a hang a szerkesztés után kerül rá a filmre. Ennek oka, hogy forgatás közben rengeteg kamerát használnak, és egyszerűen lehetetlen lenne úgy megvágni a jelenetet, hogy a hang tökéletesen passzoljon – különösen, ha közben extra zaj vagy párbeszéd is zajlik.

  Pulp fiction

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Az időjárás-előrejelzésekre támaszkodva a forgatás túl lassú és költséges lenne, ezért a filmekben mesterséges időjárási körülményeket hoznak létre. Vannak olyan hollywoodi vállalatok, amik direkt arra szakosodtak, hogy minél élethűbben hozzák létre például a filmekben látott esőt, szelet vagy hóvihart, stb.
  • Az élethű eső hatás eléréséhez tűzcsapokra csatlakoztatott tömlőkből permetezik a vizet, nagyon-nagyon magasról.
  • A hó általában nem más, mint aprított papír vagy műanyag. Néha a nagyobb hitelesség kedvéért speciális hóágyúk segítségével az eredetihez megszólalásig hasonló műhavat állítanak elő.
  • A köd szimuláláshoz glikol, nitrogén, és szén-dioxid keverékét használják.

  Forgatási titkok

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  • Tilos kamerát vagy telefont hozni a forgatásokra. Ennek célja, hogy semmilyen kép, hanganyag vagy videó se szivároghasson ki a forgatásokról a film megjelenése előtt. Ha valaki megsérti ezt a szabályt, akkor fekete listára kerül, ami után nem valószínű, hogy valaha is szerepet fog még kapni Hollywoodban.
  • Észrevetted már, hogy a filmekben a színészek néha sokkal vonzóbbak, mint a valóságban? Erre a válasz az úgynevezett digitális szerkesztésben rejlik. Ez a technológia nem olcsó, a segítségével a szakemberek utólag törli a ráncokat és pattanásokat a színészek arcáról. Képesek vele változtatni az orruk méretén, de akár a lábaikat is hosszabbá tudják tenni. Ennek a technológiának volt köszönhető a 2019-es „Az ír” című film, amiben Al Pacino és Robert De Niro folyamatos retusálása több millió dollárba került.

  Hollywood titkok

  • A színészeknek nem kell több tíz kilót fogyniuk egy szerepért vagy hónapokon át az edzőterembe járni előtte. Természetesen vannak olyan hírességek, akik ennek a régimódi módszernek a hívei, de a számítógépes technika segítségével ma már a színészek arcát bármilyen testre képesek rátenni úgy, hogy abból a néző semmit sem vesz észre.
  • A mozirajongókat elvarázsolták Margit Robbie hosszú lábai a Wall Street farkasa című filmben. Sokan úgy vélik, hogy a színésznő lábai természetellenesen hosszúra sikeredtek a testéhez képest, de sem ő, sem a film producerei nem adtak választ arra, hogy retusálták-e utólag a lábait vagy sem.

  Margot robbie lába

  • A háttér szereplőknek több napig ugyanazt a ruhát kell viselniük, és minden jelenet előtt külön felveszik őket. Erre azért van szükség, hogy elkerüljék az élő forgatás közben történő hibákat, amikre sokszor csak akkor derül fény, amikor a jeleneteket már nem lehet újraforgatni.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

5 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!5 comments

 • Szia, guest
 • Azért van benne pár hülyeség... - A színészek soha nem fizetik a filmes ruhájukat, ezeknek beszerzése az öltöztető dolga.-  A táncos zenés jeleneteket soha sem csendben veszik fel, szól a zene, különben hogy tudnának ritmusra táncolni....? Csak nem fogják használni a helyszínen vett hangot.- Műhóhoz hófáklyát is szoktak használni.- A forgatások alatt csak a statiszták nem készíthetnek felvételeket, a színészeknek, stábtagoknak lehet, de csak akkor, ha a történet szempontjából nem derül ki belőle lényeges információ.Bár lehet, hogy van olyan produkció, ahol nem lehet, de ezért nem fognak egy hollywoodi sztárt fekete listára tenni.- A statisztákat pedig nem veszik fel minden jelenet előtt, csak lefotózzák őket az öltöztetők.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!