HIRDETÉS

9 dolog, ami miatt Svédország egyik másik országhoz sem hasonlítható


A svéd emberek élete minden tekintetben csodálatraméltó: banánnal eszik a pizzát, a Jante-törvény szerint élik az életüket és van egy szálloda, amit minden évben újjáépítenek. Bár a legtöbb embernek talán még mindig csak az ABBA együttes jut az eszébe Svédországról, azért sok más dolog is van, ami miatt lenyűgöző ez a skandináv ország.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most 9 dolgot gyűjtöttünk össze, amik miatt fenemód irigyek vagyunk erre a különleges országra és a kultúrájára.

 1. 1 Egy ország, ami "eco" megjelölést kapott.


  Ha tudni akarod, hogy milyen a tiszta és környezettudatos élet, akkor a legjobb, ha azonnal Svédország felé veszed az irányt. Ez az első ország ugyanis, ami elhagyta a benzint és bioüzemanyagokat kezdett helyett használni, arról nem is beszélve, hogy a svéd hulladékmentes gyártási- és újrahasznosítási rendszerről az egész világ példát vehetne.

 2. 2 Minden évben újraépített szálloda.


  Svédországban található a világ első és egyetlen olyan jéghotelje, melyet minden évben decembertől áprilisig újjáépítenek. Csak a tisztánlátás végett: itt nem csak a falak vannak jégből, de a bútorok, az ülőgarnitúrák, sőt még az étkészletek is. Érdemes kiemelni továbbá, hogy a svéd Icehotel (Jukkasjärvi) szobáit sosem ugyanolyanra építik, minden évben művészek és építészek hada dolgozik azon, hogy az új ötleteiket tükrözve egyre szebb és különlegesebb létesítmény várja a látogatókat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Élet a Jante-törvény szerint.


  Bár a skandináv országokban népszerű Jante-törvényt Norvégia és Dánia is előszeretettel használja, mégis Svédországban a legerőteljesebb ennek hatása. A Jante-törvény 10 pontja:

  1. Ne gondold, hogy bárki lennél.
  2. Ne gondold, hogy egyenrangú lennél velünk.
  3. Ne gondold, hogy okosabb vagy, mint mi.
  4. Ne is gondolj arra, hogy jobb lennél nálunk.
  5. Ne gondold, hogy többet tudsz, mint mi.
  6. Ne gondold, hogy fontosabb vagy, mint mi.
  7. Ne gondold, hogy jó vagy bármiben is.
  8. Eszedbe ne jusson nevetni rajtunk.
  9. Ne gondold, hogy bárki is törődik veled.
  10. Ne gondold, hogy bármit is taníthatsz nekünk.
 4. 4 Samboende, särbo, iblandbo.


  Svédországban többféle családi kapcsolat létezik, mivel a szerelmesek nem sietik el a házasságkötést. Éppen ebből kifolyólag pedig nem ritka, hogy svéd párok még 10 év együttélés és közös gyermek után sem mennek férjhez és feleséghez egymáshoz. Svédországban a klasszikus házastársakon túl a következő kapcsolati formákat tartják számon:

  • Samboende: a pár együtt él és közös háztartást vezet.
  • Särbo: a férfi és a nő nem él együtt, de kapcsolatuk régóta tart – közös vakációkat tartanak és a hétvégéiket is együtt töltik.
  • Iblandbo: olyan partnerek, akik hol együtt élnek, hol nem.
 5. 5 Fika.


  Ne tessék megijedni, a Fika szó a svédek kifejezése a kötelező nap közben tartott kávészünetre. A svédek túlzott kávéfogyasztásához pedig egy érdekes történet is kapcsolódik, melyről elöljáróban annyit kell tudni, hogy hiába is próbáljuk meg felhívni egy svéd ember figyelmét a túlzott kávéfogyasztás ártalmaira, nem fogja elhinni, mivel hosszú évszázadok óta szájról-szájra terjedő legendájuk van a kávéfogyasztás mellett.

  Ehhez a 18. században uralkodó III. Gusztáv svéd királyhoz kell visszakanyarodnunk, aki a legenda szerint egy „kávékísérlet” keretén belül akarta felhívni az emberek figyelmét a kávézás ártalmaira. A kísérlethez két ikertestvért használtak fel, akiket előzetesen halálra ítéltek – de ezzel kiválthatták a büntetésüket.

  Az egyik testvérnek élete hátralévő részében minden nap három csésze teát, míg a másiknak három csésze kávét kellett fogyasztania. A testvéreket orvosok figyelték, akik folyamatosan jelentették eredményeiket a királynak. Egy idő után azonban az orvosok meghaltak, sőt mi több: maga Gusztáv király sem élte túl a kísérletet. Mi történt az ikrekkel? A minden nap három csésze teát fogyasztó férfi 83 éves korában hunyt el. És hogy mi történt a három csésze kávét fogyasztó testvérrel? A legenda szerint senki sem tudja, talán még ma is él.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Banános pizza imádat.


  Svédországban számos olasz étterem található, mivelhogy imádják a tésztából készült ételeket és a pizzát. Igen ám, de a menü itt kissé eltér a klasszikus olasz éttermek menüjétől: nagy kedvencnek számít például a kebabos pizza, és a banános pizza.

 7. 7 Intim szféra.


  A svédek nagyon nagy figyelmet fordítanak saját maguk és más emberek személyes terére - igyekeznek senkit sem megzavarni a túlzott és kéretlen közeledésükkel. Még a buszmegállóban álló emberek is jól elszeparált távolságban várakoznak egymástól.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 Nemzeti szórakoztatás.


  Ha le akarod tesztelni a pontosságodat és a célzóképességedet, akkor a legjobb, ha azonnal valamelyik Svéd-karnevál felé veszed az irányt, ahol a heringek hordóba dobálásával ütheted el az időd. Ha szerencséd van és jól célzol, plüss hal lesz a jutalmad.

 9. 9 Készpénzmentes életmód.


  Svédország a világ első országa, ami beszüntette a készpénz-használatot – ennek eredményeképpen például még a nyilvános WC-k is csak bankkártyákat fogadnak el. Ha pedig már a svéd nyilvános WC-knél járunk, tudni kell róluk, hogy a fogantyújukba épített LED kijelzők színe mutatja, hogy foglalt vagy szabad az adott vécé, ami azért elég ötletes.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

4 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!