HIRDETÉS

7 mitikus lény, amit úgy tűnik, hogy valóban létező állat inspirált


Tudtad, hogy a kea papagáj akár juhokat is képes elejteni, a lenyűgöző mérete miatt pedig simán repülő szörnyetegnek nézik az emberek? Hát azt tudtad-e, hogy amikor 1879-ben *javítva először küldték el angliai tudósoknak egy (akkor még ismeretlen állatnak számító) elpusztult kacsacsőrű emlős tetemét, akkor a világhírű orvosok azt hitték, hogy valaki csak egy kacsa csőrt ragasztott egy elpusztult hódra? Nincs kizárva, hogy a mitikus lényeket is hasonló véletlenek inspirálták, sőt, ami azt illeti, elég valószínű.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál szívesen járunk utána mindenféle érdekességnek, ezért mai cikkünkben például összegyűjtöttük azokat a mitikus teremtményeket, melyeket több mint valószínű, hogy a valóságban is létező állatok inspiráltak.

 1. 1 Kraken - óriás tintahal

  Kraken

  Számtalan mítosz és irodalmi alkotás létezik, amiben megtalálható a kraken. Lovecraft történetei önmagukban említésreméltók, ám a krakent sokkal korábban, már a skandináv mitológiában, sőt még Arisztotelész és Plinius írásaiban is említik.

  Abban szinte mind megegyezik, hogy egy óriás tengeri szörnyetegnek írják le ezt a lényt, ami a csápjaival akár egy hajót is képes a mélybe rántani. A kraken mítosz alapját valószínűleg a Architeuthis dux nevű óriás tintahal adta, mely a ma ismert legnagyobb tintahalfajta, aminek a hossza akár a 8 métert is elérheti.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 2 Mitikus szőrös ember - gorilla

  Mitikus szoros emberek

  A mitikus szőrös emberekről már a 19. század óta keringenek legendák. Sok kutató, de még katonák is beszámoltak arról, hogy érthetetlen, szőrös lényekkel találkoznak.

  Ezeknek a történeteknek nagy valószínűséggel a gorillák képezték az alapját, amiknek az első tudományos leírását Thomas Stoughton Savage, amerikai orvos és Jeffreys Wyman természettudós adta 1847-ben.

 3. 3 Tűzben élő szalamandra - foltos szalamandra *javítva

  Tuzben ego szalamandra

  A szalamandrák nagyon érdekes állatok, legfőképpen azért, mert valamiért már az ókortól kezdve a tűzzel azonosították az emberek. Az ókori görög gondolkodókat és a középkori alkimistákat valószínűleg a foltos szalamandrák megjelenése tévesztette meg, illetve az a tény, hogy mivel ezek a kétéltűek gyakran másznak fára, ezért a kivágott és tűzre dobott fákból gyakran kiugorva menekültek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 4. 4 Mennydörgésmadár (Roc) - elefántmadár

  Mennydorgesmadar

  A Roc vagy másnéven mennydörgésmadár először az arab folklórban jelent meg. Hatalmas lényként írták le őket, amik akár egy elefántot is képesek a magasba emelni. A közép-keleti országok lakói úgy gondolták, hogy ez a madár Kínából származik, de egyes felvetések szerint Madagaszkár volt a hazája.

  Ennek a mítosznak a létezése valószínűleg az elefántmadarak létezésével magyarázható, melyek egészen a 17. századig éltek - többek között Madagaszkáron. Ezeknek a madaraknak a súlya az 500 kg-ot is elérhette, magasságuk pedig a 300 cm-t.

 5. 5 Egyszarvú - Elasmotherium

  Egyszarvu

  Az Elasmotherium az orrszarvú család kihalt emlősei közé tartozik. A modern orrszarvúktól nemcsak a hatalmas mérete (hossza 6 m, magassága 2,5 m, súlya ~5 tonna) különböztette meg, hanem a fejéből kiálló hatalmas, másfél méteres szarv.

  Egyes tudósok úgy vélik, hogy ez az állat szolgáltathatta a korai egyszarvúlegendák alapját.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Direwolf - óriásfarkasok

  Oriasfarkas

  A Trónok harcából ismert farkasokat nem a könyvek vagy a sorozat íróinak a fantáziája szülte. Az óriásfarkasok egy kihalt ragadozófaj, amik valóban léteztek egykoron. Testhosszuk 1,7 méter lehetett, súlyuk pedig 70 kg. Körülbelül 9500-125000 évvel ezelőtt éltek, Észak-Amerikában.

 7. 7 Szirének - manátuszok

  Szirenek

  A szirének legendáját valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Az idők során sok matróz állította, hogy félig nő-félig hal lényekkel találkozott a tengeren.

  A történelem során annyian állították már, hogy sziréneket láttak, hogy a tudományos világ képviselői mindenképpen ki akarták vizsgálni ezt a témát. Kutatásaik során arra jöttek rá, hogy a szirén legendák alapját valószínűleg a manátuszok ihlették, amik egyfajta növényevő tengeri emlősök, és holdfény mellett vagy rossz látási viszonyok között bizony tényleg hasonlíthatnak egy nőre.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

11 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!