HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért tettek régen az emberek egy kanalat a fazék levesbe? Egy régi trükk, ami ma is jól működik

Mai cikkünk főszereplője egy egyszerű evőkanál.

    Már korábban írtam egy cikket, amelyben bemutattam, hogy milyen hasznos tud lenni egy evőkanál a konyhában. Most viszont egy olyan trükkről fogok mesélni, amelyet a szakácsok méltatlanul elhanyagolnak, és amelyről sokan megfeledkeznek.

    HIRDETÉS

    Emlékszem, gyerekkoromban a nagymamám mindig tett egy kanalat az edénybe, amikor levest főzött. Egy kis, közönséges alumíniumkanalat.

    evőkanál trükkök, forrás szabályozás, főzés tippek, gyors leves hűtés, hétköznapi konyhai praktikák, kifutás ellen, konyhai trükkök, leves főzés tippek, nagymama konyhai titkai, praktikus konyhai tippek

    Akkor nem tulajdonítottam ennek különösebb jelentőséget, azt hittem, csak egy berögzült szokás. De amikor én is a konyhában kezdtem dolgozni, rájöttem, hogy ennek a szokásnak nagyon is logikus magyarázata van. Sőt, rögtön több is.

    A nagymamám egyszerűen azt mondta: „Így nem fog kifutni a leves!” És valóban, a kanál megakadályozta, hogy az alaplé túl erősen forrjon és habozzon. Talán a fém elvonja a hő egy részét, így a forrás egyenletesebb lesz. Sőt, a kanál segít elkerülni a „gejzír effektust” is, amikor a leves hirtelen felforr, és kifut az edényből, nem tudom.

    evőkanál trükkök, forrás szabályozás, főzés tippek, gyors leves hűtés, hétköznapi konyhai praktikák, kifutás ellen, konyhai trükkök, leves főzés tippek, nagymama konyhai titkai, praktikus konyhai tippek
    HIRDETÉS

    Később, már étteremben dolgozva jöttem rá, hogy ez a módszer nem csak otthon, hanem profi konyhán is működik. Főleg akkor hasznos, ha nagy edényekben főzöl levest.

    Néha a szakácsok direkt benne hagynak egy fémkanalat vagy merőkanalat az edényben, hogy szabályozzák a forrást. Ez a trükk különösen akkor jön jól, ha gáztűzhelyen főzöl, és nem tudod finoman szabályozni a lángot.

    Egy másik érdekes dolog: a kanál segít gyorsabban lehűteni a levest. Ez pedig olyankor hasznos, ha hűtőbe kell tenned, de még túl forró. A fém jól vezeti a hőt, és ha a kanalat az edényben hagyod, a leves hamarabb fog kihűlni.

    evőkanál trükkök, forrás szabályozás, főzés tippek, gyors leves hűtés, hétköznapi konyhai praktikák, kifutás ellen, konyhai trükkök, leves főzés tippek, nagymama konyhai titkai, praktikus konyhai tippek
    HIRDETÉS

    De ez még nem minden! A nagymamám azt is mesélte, hogy már az ő szülei is így csinálták. Régen, amikor még nem voltak jó fedők, a kanalat az edény szélére helyezték, hogy a gőz ne tapassza a fedőt az edény pereméhez.

    Kipróbáltam más konyhai praktikákat is a kanállal. Például, ha egy kanalat teszel a tejjel teli edénybe, a tej nem fog olyan hamar kifutni. Vagy ha benne hagysz egy kanalat a forrásban lévő vízben, az megakadályozza, hogy a víz hirtelen, szökőkútszerűen felforrjon, amikor tésztát szórsz bele.

    evőkanál trükkök, forrás szabályozás, főzés tippek, gyors leves hűtés, hétköznapi konyhai praktikák, kifutás ellen, konyhai trükkök, leves főzés tippek, nagymama konyhai titkai, praktikus konyhai tippek

    Valaki talán azt mondja, hogy manapság ez már nem aktuális. De én továbbra is használom ezt a módszert. Hiszen az ilyen és ehhez hasonló apró trükkök megkönnyítik a konyhai munkát.

    Ráadásul emlékeztetnek a gyerekkorom meghitt pillanataira, amikor a nagymamám tűzhelyén mindig főtt valami finomság, ő pedig ott állt mellette, azzal a bizonyos kanállal a kezében.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni