Már korábban írtam egy cikket, amelyben bemutattam, hogy milyen hasznos tud lenni egy evőkanál a konyhában. Most viszont egy olyan trükkről fogok mesélni, amelyet a szakácsok méltatlanul elhanyagolnak, és amelyről sokan megfeledkeznek.
Emlékszem, gyerekkoromban a nagymamám mindig tett egy kanalat az edénybe, amikor levest főzött. Egy kis, közönséges alumíniumkanalat.

Akkor nem tulajdonítottam ennek különösebb jelentőséget, azt hittem, csak egy berögzült szokás. De amikor én is a konyhában kezdtem dolgozni, rájöttem, hogy ennek a szokásnak nagyon is logikus magyarázata van. Sőt, rögtön több is.
A nagymamám egyszerűen azt mondta: „Így nem fog kifutni a leves!” És valóban, a kanál megakadályozta, hogy az alaplé túl erősen forrjon és habozzon. Talán a fém elvonja a hő egy részét, így a forrás egyenletesebb lesz. Sőt, a kanál segít elkerülni a „gejzír effektust” is, amikor a leves hirtelen felforr, és kifut az edényből, nem tudom.

Később, már étteremben dolgozva jöttem rá, hogy ez a módszer nem csak otthon, hanem profi konyhán is működik. Főleg akkor hasznos, ha nagy edényekben főzöl levest.
Néha a szakácsok direkt benne hagynak egy fémkanalat vagy merőkanalat az edényben, hogy szabályozzák a forrást. Ez a trükk különösen akkor jön jól, ha gáztűzhelyen főzöl, és nem tudod finoman szabályozni a lángot.
Egy másik érdekes dolog: a kanál segít gyorsabban lehűteni a levest. Ez pedig olyankor hasznos, ha hűtőbe kell tenned, de még túl forró. A fém jól vezeti a hőt, és ha a kanalat az edényben hagyod, a leves hamarabb fog kihűlni.

De ez még nem minden! A nagymamám azt is mesélte, hogy már az ő szülei is így csinálták. Régen, amikor még nem voltak jó fedők, a kanalat az edény szélére helyezték, hogy a gőz ne tapassza a fedőt az edény pereméhez.
Kipróbáltam más konyhai praktikákat is a kanállal. Például, ha egy kanalat teszel a tejjel teli edénybe, a tej nem fog olyan hamar kifutni. Vagy ha benne hagysz egy kanalat a forrásban lévő vízben, az megakadályozza, hogy a víz hirtelen, szökőkútszerűen felforrjon, amikor tésztát szórsz bele.

Valaki talán azt mondja, hogy manapság ez már nem aktuális. De én továbbra is használom ezt a módszert. Hiszen az ilyen és ehhez hasonló apró trükkök megkönnyítik a konyhai munkát.
Ráadásul emlékeztetnek a gyerekkorom meghitt pillanataira, amikor a nagymamám tűzhelyén mindig főtt valami finomság, ő pedig ott állt mellette, azzal a bizonyos kanállal a kezében.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK