20 érthetetlen tény, aminek az elolvasása után a világ már nem lesz többé ugyanolyan

A világ tele van izgalmasabbnál-izgalmasabb információkkal, épp ezért nem meglepő, hogy amikor valami igazán érdekes és hihetetlen tény kerül a birtokunkba, akkor azonnal szeretnénk azt megosztani másokkal. Így tettünk most mi is, itt a Liked.hu-nál.

Ha szeretsz új dolgokat tanulni, kipróbálni, vagy csak egyszerűen nem tudod, hogy mivel üsd el hasznosan a szabadidődet, akkor határozottan a most következő őrült és hihetetlen tények gyűjteménye az, amire szükséged van.


 1. 1 A só édesebbé teszi az ananászt.


  Nem az ananász változtatja meg az ízét, hanem egyszerűen így működnek a receptoraink. A só csökkenti az ételek keserű ízét, beleértve ezét a lédús gyümölcsét is. Így amikor a keserű íz okozta jelek nem tudnak eljutni az agyunkba, még édesebbnek érezzük ezt az ízletes trópusi gyümölcsöt.

 2. 2 Az emberek nem tüsszentenek álmukban.


  A tüsszentési reflex kikapcsol alvás közben, így amikor valamilyen külső inger – például por, toll, stb. – hatására tüsszentünk, azelőtt feltétlenül fel kell ébrednünk.

 3. 3 A pálcikás jégkrémeket (angolul: popsicle) egy 11 éves fiú találta fel, véletlenül.


  A san francisciói Frank Epperson összekevert némi édesített szódaport és vizet egy pohárban, majd véletlenül a házuk tornácán hagyta éjszakára. Az alacsony éjszakai hőmérséklet miatt a keverék megfagyott. A fiú tiszteletére a találmányt előbb epsicle-nek nevezték, később pedig popsicle-re változtatták.

 4. 4 A tehenek bőgése régiónként eltérő.

  7926915 cow 1560854184 728 39b3360e7b 1565677397
  Forrás: bbc.co.uk

  Az emberekre jellemző tájszólás az állatok közt is megfigyelhető, legalábbis a tehenek és a madarak esetében mindenképp. Az angliai Somerset megye gazdái észrevették, hogy a teheneik eltérően bőgnek attól függően, hogy melyik állományhoz tartoznak.

 5. 5 A lábujjbirkózás egy létező sport és világbajnoksága is van.

  Továbbmegyünk: ez a sport csak azért nem került be az olimpiára, mert a bizottság nem tudta eldönteni, hogy téli vagy nyári sportnak számít. Ez azonban nem akadályoztam meg a sportolókat abban, hogy évenként megrendezendő világbajnokságot alapítsanak maguknak London szívében.

 6. 6 Kisebb az esély rá, hogy telitalálatunk lesz a lottón, mint hogy egy meteorit a fejünkre zuhan.


  1 a 195 millióhoz az esélyünk rá, hogy lottót nyerjünk, míg arra, hogy egy fejünkre eső üstökös vagy meteorit okozza a halálunkat csak 1 a 700 ezerhez.

 7. 7 A gyorséttermekben felszolgált jég piszkosabb lehet, mint a vécéjükben lévő víz.


  10 vizsgált gyorsétterem közül átlagosan 6-ban található olyan baktérium által szennyezett jég, ami veszélyesebb, mint ha ugyanazon éttermek vécéjéből merítenénk magunknak egy pohár vizet. Erre az az egyszerű magyarázat, hogy az éttermek vécéjét gyakrabban tisztítják, mint a jéggépeket.

 8. 8 Egy sakkjátszmának több lehetséges "forgatókönyve" van, mint ahány atom a teljes világegyetemben.


  A sakkjáték lehetséges végkimeneteleinek számát Shannon számnak nevezzük. Becslések szerint 10^111 és 10^123 között van – ami azt jelenti, hogy az 1-est vagy 111 vagy pedig 123 nulla követi. Összehasonlításképpen: az univerzumot alkotó atomok száma csak 10^81.

 9. 9 A televízión megfigyelt zavarok egy része az ősrobbanás okozta sugárzás maradványai.


  A nem üzemelő csatornára váltáskor a képernyőn megjelenő interferencia a nagy bumm, vagyis az ősrobbanás visszhangja. Ugyanez igaz arra is, amikor üres rádiófrekvenciára tekerésnél sistergést hallunk a rádióban. Ezeknek az interferenciáknak egy részét még a 13,7 milliárd évvel ezelőtt történt ősrobbanásból fennmaradt sugárzás alkotja.

 10. 10 A Marson kékek a naplementék.


  Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a Marson a porszemcsék között a kék fény valamivel hatékonyabban hatol be, mint a többi szín – magyarázta Mark Lemmon, a NASA kutatócsoportjának tagja. A Marson a légkör sokkal ritkább, mint a Földön, így amikor a Nap közel van a horizonthoz, a fénynek sokkal vastagabb légköri rétegen kell áthaladnia.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

16
Ez igen!
3
Nem tetszik!
5
Vicces
0
Imádnivaló
25
Meglepő
1
Szomorú
1
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!