19 izgalmas tény az emberi testről, amit sosem gondoltunk volna korábban

Az emberi test a létező talán legcsodálatosabb és egyben legösszetettebb dolog a világon. Éppen ennek az összetettségnek köszönhetően azonban számos funkcióját még nem sikerült tudományos szempontból megfejteni, de amit már sikerült, azzal sem mindig vagyunk kellően tisztában. Hogy ezt egy kicsit pótoljuk, az alábbiakban 19 érdekes tényt gyűjtöttünk össze az emberi testről, melyek közül sokról valószínűleg még Te sem hallottál korábban...🤓


 1. 1 Az újszülötteknek nincs térdkalácsuk. Kezdetben lágy porcszövettel a térdünkben születünk, melyek ~3 éves korunkra válik keménnyé.


    

 2. 2 A szaruhártya az emberi test egyetlen része, ami nem a vérből, hanem közvetlenül az őt ért levegőből nyeri ki az oxigént.


    

 3. 3 Lehetetlen megcsikiznünk magunkat, mivel a kisagy jeleket küld az éppen folytatott tevékenységünkről az agynak, ami így figyelmen kívül hagyja a testünket ért irritációt, tehát önmagunk megcsikizése nem vált ki reakciót a testünkben.


 4. 4 Az emberi agy használja fel a szervezetbe jutott oxigén 20%-át és a glükóz 50%-át. Emellett az összes energiánk 20%-a is az agyunk működtetésére megy el. Ha pedig itt tartunk: a népszerű elmélet, mely szerint az emberi agy csak 10%-át használja, nem több mint kitaláció. Valójában az agyunk minden részét használjuk, gyakorlatilag születésünk pillanatától kezdve, egészen halálunkig.


 5. 5 A ,,hóvakság" egy olyan állapot, amikor az ember nem képes látni és nyitva tartani a szemét a szemet ért erős fény miatt.


 6. 6 Az emberek többsége túlnyomó részt csak egy orrlyukon keresztül lélegzik. Négy óránként cserélődik a ,,domináns" orrlyuk.


 7. 7 Bár magunktól nem ezt gondolnánk, valójában kétszer olyan nehéz az izmunk méretét csökkenteni, mint növelni.


 8. 8 Az emberi test izomzatának mintegy 25%-a a nyak és az arc környékén helyezkedik el. Ennek köszönhető, hogy olyan sok arckifejezésre vagyunk képesek.


 9. 9 A vörös hajú nők haját gyakran használják hidrométer (levegő páratartalmának mérésére szolgáló eszköz) készítéshez.


 10. 10 Amikor félünk, a pupillánk kitágul, hogy jobban láthassuk a közvetlen környezetünket.Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!