HIRDETÉS

18 érdekes tény Finnországról, ami miatt piszkosul irigyek vagyunk rájuk

Amikor meglátjuk, hogy milyen kellemes és kényelmes is más emberek élete szerte a világban, a magától értetődő csodálkozáshoz általában egyfajta irigység is párosul. No, nem azért persze, mert sajnáljuk tőlük ezt a "luxust", sokkal inkább azért, mert valahol talán mégsem teljesen fair, hogy a világ más pontjain sokkal keményebben és odaadóbban dolgozó emberek mégis rosszabbul élnek, mint ők. Ez ellen persze nem nagyon van mit tenni, csak nézni és csodálkozni, mint jelen esetben, amikor is Finnország mindennapos dolgait vettük górcső alá...


 1. 1 A várandós édesanyák 140 euró értékű ajándékcsomagot kapnak az államtól, még a gyermek születése előtt.


  A csomagban 50 különféle tárgy, többek között ruházati cikkek, higiéniai termékek és játékok találhatók. Talán nem is olyan meglepő, hogy a Save the Children nemzetközi szervezet értékelése szerint Finnország a leginkább gyermekbarát ország a világon.

 2. 2 A gyerekeket taxi viszi és hozza az iskolába, ráadásul INGYEN!

  Egy törvényi határozat szerint, ha az iskola több, mint 2,5 kilométerre van a gyermek otthonától, az önkormányzatnak saját költségen kell taxit biztosítania, ami hozza és viszi a gyermeket az iskolába.

 3. 3 A nagyobb (központi) játszótereken éttermek, meleg vizes medencék és játéktermek is találhatók, melyeket szintén az önkormányzatok üzemeltetnek.


 4. 4 Az óvodában maximum 4 tanuló juthat egy tanárra.

  © Mindup UK / Facebook
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Finnországban a gyerekek 9 hónapos kortól már óvodába irathatók. Amíg nem érik el a három éves kort, a pedagógusok maximum 4 gyermekkel foglalkozhatnak egy időben. Ez a szám 3 éves kor után 7-re emelkedik, ám még így is jobban és gyorsabban fejlődhetnek a gyermekek a nagyobb összpontosításnak köszönhetően, mint a világ többi országában.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 5. 5 A jelzáloghitel kamatlába nem haladhatja meg az évi 2%-ot.

  Az összehasonlítás végett: ha egy ház ára 200 ezer forint (tegyük fel), és 10 éves jelzáloghitellel vásárolták, akkor 15 százalékos kamatláb mellett a hiteligénylőnek végül 187211 forinttal többet kell majd fizetnie a házért, (magyarán 387211 forintot) míg 2 százalékos kamatláb mellett csak 20833 forinttal.

 6. 6 560 euró alapjövedelem.

  2017 januárjától a finn lakosokat havi 560 euró alapjövedelem illeti, melyet minden egyes személy alanyi jogon megkap, aki lakóhellyel rendelkezik az országban. A projekt egyelőre kísérlet jellegű, ám az eddigi adatok rendkívül biztatóak, az emberek ugyanis kevésbé félnek attól, hogy esetlegesen elfogy a pénzük, ha elveszítik a munkahelyüket, ami rendkívüli gazdaságélénkítő hatással bír, ráadásul elképesztően megugrott a saját vállalkozást indító finn lakosok száma, ami szintén jót tesz a gazdaságnak.

 7. 7 Helsinki valóságos úttörőnek számít a speciális kialakítású földalatti hulladékgyűjtő rendszerének köszönhetően.


  A szelektív szemetesek egy csövön keresztül szívják magukba a szemetet, ami 70 km/h-ás sebességgel azonnal a hulladékgyűjtő telepekre száguld. Nincsenek kukáskocsik, nincsenek bűzölgő szemetesek...ez magyar fejjel nézve szinte maga a jövő!

 8. 8 A lakóépületekben és panelházakban közös használatú szaunák és mosodák működnek.

  Gyakran tornatermeket és közös tárgyalókat is építenek, ahol a lakók együtt olvashatnak könyveket vagy akár társasjátékozhatnak is egymással.

 9. 9 Minden egyes műanyag és üveg palack betétdíjas, ám ennek a betétdíjnak a teljes összegét visszakapják az emberek, ha az elhasznált palackokat leadják az újrahasznosító automatákban.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

18 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!18 comments

 • Szia, guest
  • Furcsa. Ha 11-12 évvel ezelőtt találkoztál ezzel a cikkel, akkor hogyan lehet, hogy a 2017-es alapjövedelmről múltidőben írnak? Találj ki jobb mesét!
 • Itt nálunk pl: a lopótök csoport 100 tagú , 1 nevelővel, és szétszélednek állandóan mint a bolhák...És a pet palackot is eltüzelik, ne károsítsa a környezetett 1000 évig...
 • A fele sem igaz, annak ami ide le van írva, hogy ezek a "hétköznapok részét képezik", mert én itt élek.Talán ez a legbátyadtabb:"A gyerekeket taxi viszi és hozza az iskolába, ráadásul INGYEN!"Persze, azért jár az én lányom busszal az iskolába, mert minden reggel viszi a taxi. :DEgyébként meg szerintem itt nem hétköznapi taxira kell gondolni, hanem a vidéki területeken, a puszta közepén kisbusz szed fel pár gyereket az iskolába. De normálisan ott mindenkinek kocsija van, amivel beviszik a kölyköket az iskolába."A jelzáloghitel kamatlába nem haladhatja meg az évi 2%-ot."Persze, az álmaidban. :D Szerintem a bank kamatmarzsa nem haladhatja meg esetleg a 2 %-t, de az eredeti állítás egy ordas baromság. A kamatot alapvetően az EU központi bankjának alapkamata adja."560 euró alapjövedelem."Kísérleti jelleggel próbálják ki párszáz emberrel 2017 óta. Nincs az alapjövedelem bevezetve, baromság."A nagyobb (központi) játszótereken éttermek, meleg vizes medencék és játéktermek is találhatók, melyeket szintén az önkormányzatok üzemeltetnek."Egy olyat láttam a fővárosban, Helsinkiben, ahol volt vizes medence, illetve ifjúsági ház, amit azért nem játékteremnek neveznék. Étterem az ott se volt. Szóval, ha van is ilyesmi, az fehér holló."Az óvodában maximum 4 tanuló juthat egy tanárra."Istenem. Már a következő mondatból is kiderül, hogy a bölcsödében van csak így."Helsinki valóságos úttörőnek számít a speciális kialakítású földalatti hulladékgyűjtő rendszerének köszönhetően."Megnyugtatok mindenkit Helsinkiben is jár a kukásautó. Talán egy pilot projektként valahol egyszem vmi ilyet kiépítettek.Ami _tényleg_ igaz:"1 A várandós édesanyák 140 euró értékű ajándékcsomagot kapnak az államtól, még a gyermek születése előtt.""8 A lakóépületekben és panelházakban közös használatú szaunák és mosodák működnek.""9 Minden egyes műanyag és üveg palack betétdíjas, ám ennek a betétdíjnak a teljes összegét visszakapják az emberek, ha az elhasznált palackokat leadják az újrahasznosító automatákban."
 • Ez a cikk is azt bizonyítja miért jönnek a migránsok.  Ők is csak jobban akarnak élni , akárcsak  mi. Ők is többet akarnak attól , amit a hazájukban biztositanak a kormányok. Ők is azt látják messziről  mi mennyivel jobban élünk mint ők....miközben mi meg azt érezzük milyen rossz itt... és sokan el is mentek itthonról.. :-)
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.