18 érdekes tény Finnországról, ami miatt piszkosul irigyek vagyunk rájuk

Amikor meglátjuk, hogy milyen kellemes és kényelmes is más emberek élete szerte a világban, a magától értetődő csodálkozáshoz általában egyfajta irigység is párosul. No, nem azért persze, mert sajnáljuk tőlük ezt a "luxust", sokkal inkább azért, mert valahol talán mégsem teljesen fair, hogy a világ más pontjain sokkal keményebben és odaadóbban dolgozó emberek mégis rosszabbul élnek, mint ők. Ez ellen persze nem nagyon van mit tenni, csak nézni és csodálkozni, mint jelen esetben, amikor is Finnország mindennapos dolgait vettük górcső alá...


 1. 1 A várandós édesanyák 140 euró értékű ajándékcsomagot kapnak az államtól, még a gyermek születése előtt.


  A csomagban 50 különféle tárgy, többek között ruházati cikkek, higiéniai termékek és játékok találhatók. Talán nem is olyan meglepő, hogy a Save the Children nemzetközi szervezet értékelése szerint Finnország a leginkább gyermekbarát ország a világon.

 2. 2 A gyerekeket taxi viszi és hozza az iskolába, ráadásul INGYEN!

  Egy törvényi határozat szerint, ha az iskola több, mint 2,5 kilométerre van a gyermek otthonától, az önkormányzatnak saját költségen kell taxit biztosítania, ami hozza és viszi a gyermeket az iskolába.

 3. 3 A nagyobb (központi) játszótereken éttermek, meleg vizes medencék és játéktermek is találhatók, melyeket szintén az önkormányzatok üzemeltetnek.


 4. 4 Az óvodában maximum 4 tanuló juthat egy tanárra.


  Finnországban a gyerekek 9 hónapos kortól már óvodába irathatók. Amíg nem érik el a három éves kort, a pedagógusok maximum 4 gyermekkel foglalkozhatnak egy időben. Ez a szám 3 éves kor után 7-re emelkedik, ám még így is jobban és gyorsabban fejlődhetnek a gyermekek a nagyobb összpontosításnak köszönhetően, mint a világ többi országában.

 5. 5 A jelzáloghitel kamatlába nem haladhatja meg az évi 2%-ot.

  Az összehasonlítás végett: ha egy ház ára 200 ezer forint (tegyük fel), és 10 éves jelzáloghitellel vásárolták, akkor 15 százalékos kamatláb mellett a hiteligénylőnek végül 187211 forinttal többet kell majd fizetnie a házért, (magyarán 387211 forintot) míg 2 százalékos kamatláb mellett csak 20833 forinttal.

 6. 6 560 euró alapjövedelem.

  2017 januárjától a finn lakosokat havi 560 euró alapjövedelem illeti, melyet minden egyes személy alanyi jogon megkap, aki lakóhellyel rendelkezik az országban. A projekt egyelőre kísérlet jellegű, ám az eddigi adatok rendkívül biztatóak, az emberek ugyanis kevésbé félnek attól, hogy esetlegesen elfogy a pénzük, ha elveszítik a munkahelyüket, ami rendkívüli gazdaságélénkítő hatással bír, ráadásul elképesztően megugrott a saját vállalkozást indító finn lakosok száma, ami szintén jót tesz a gazdaságnak.

 7. 7 Helsinki valóságos úttörőnek számít a speciális kialakítású földalatti hulladékgyűjtő rendszerének köszönhetően.

  Что это?🤔 Это система вакуумных мусоропроводов в Финляндии! Такая же система есть и в Швеции, Норвегии и Дании.🤗 Пока не повсеместно, но постепенно расширяя свою географию. #факт✔️ Раздельно собираются органические, смешанные, картонные и бумажные отходы. Мусор всасывается и по трубе летит на центральную станцию сортировки отходов со скоростью 70 км/ч.😃 Всё это происходит бесшумно, никакие мусоровозы возле домов не появляются.☝️ Отходы, попавшие на сборный пункт, затем либо перерабатываются во вторсырьё, либо используются как горючее или компост.🌱 Иногда мусороприёмники встроены прямо в стену здания. Листайте 👀 фото!👆Открываются люки магнитной карточкой или магнитным ключом, в Швеции много механически открываемых. #финнырулят 👊☺️ К биоотходам относятся остатки мяса и рыбы, фруктов и овощей, хлеба и злаков, яичная скорлупа, кофейная гуща, чаинки и цветы, Выбрасывать их нужно в биоразлагаемых пакетах. Они раздаются населению бесплатно!☝️ В трубу для бумаги можно выкидывать журналы, спам из почтовых ящиков, офисную и альбомную бумагу, конверты, книги в мягкой обложке и бумажные мешки из белой бумаги. В мусороприёмник для картона можно отправлять пакеты из-под молока и сока, упаковку из-под яиц или круп, упаковочный картон и обёрточную бумагу, бумажные мешки. Пакеты из-под сока и молока надо промыть перед тем, как выбросывать☝️весь картон необходимо разгладить и по возможности спрессовать, а коробки из-под пиццы – разорвать на более мелкие части. Гофрированный картон в трубу засовывать нельзя!🚫 Большую часть смешанных отходов составляет различный пластик, грязная упаковка и, например, подгузники. Всё это рекомендуется сдавать в плотно завязанных полиэтиленовых пакетах, свободных на 1/3. Слишком большие пакеты (объёмом более 20 л) в трубу выкидывать тоже нельзя, иначе она быстро забьётся.☝️ Но, помимо вакуумного мусоропровода в районе есть помещения утилизации (площадка, отдельно стоящее здание). Там можно оставлять стекло, металл, картонные отходы, которые нельзя засунуть в трубу. В специальные центры утилизации отдельно сдаются батарейки, лампочки, бытовая техника, пластик, банки, бутылки и т.д. #онимогут #тожетакхочу #местокультуры #намнадобратьпример

  A post shared by PREMIUM GOLD🏆 (@scandicview) on


  A szelektív szemetesek egy csövön keresztül szívják magukba a szemetet, ami 70 km/h-ás sebességgel azonnal a hulladékgyűjtő telepekre száguld. Nincsenek kukáskocsik, nincsenek bűzölgő szemetesek...ez magyar fejjel nézve szinte maga a jövő!

 8. 8 A lakóépületekben és panelházakban közös használatú szaunák és mosodák működnek.

  Gyakran tornatermeket és közös tárgyalókat is építenek, ahol a lakók együtt olvashatnak könyveket vagy akár társasjátékozhatnak is egymással.

 9. 9 Minden egyes műanyag és üveg palack betétdíjas, ám ennek a betétdíjnak a teljes összegét visszakapják az emberek, ha az elhasznált palackokat leadják az újrahasznosító automatákban.

  © Lunatishe / pikabu


Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Bejegyzés
Sok-sok szöveg, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!