HIRDETÉS

16 állatpár, amiket mindig összekevernek az emberek

Az állatvilág annyira sokszínű, és különleges, hogy szinte lehetetlen a világ összes állatát megismerni. Sőt, néha még az egymáshoz közeli rokonok megkülönböztetése sem egyszer. Meg tudnál különböztetni például egy sirályt egy albatrosztól? Egy jaguárt egy leopárdtól? Ezek az állatok rendszerint azért hasonlítanak ennyire egymásra, mert egy közös ősből fejlődtek ki.


HIRDETÉS

Ma azonban már teljesen más állatként tartjuk őket számon, ezért a Liked.hu-nál készítettünk egy kis útmutatót, ami segít eligazodni az egymásra nagyon hasonlító állatok között.

 1. Jaguar es leopard
  VictorN.
  0

  Hasonlóságaik ellenére ezek a nagymacskák teljesen különböző kontinenseken és éghajlati területeken élnek: a leopárdok az afrikai szavannákban élnek, míg a jaguárok a dél-amerikai trópusi erdőkben. A jaguárok nagyobbak, mint a leopárdok, viszont a leopárdok sok más macskával ellentétben jól érzik magukat a vízben.

 2. Aligator es krokodil
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  VictorN.
  0

  Bár elsőre nagyon hasonlónak tűnnek, valójában könnyen azonosíthatjuk őket a fejszerkezetük alapján: a krokodiloknak hosszúkás, V alakú fejszerkezetük van, míg az aligátoroknak rövidebb, szélesebb, U alakú. Hasonlóan megkülönböztethetők a fogaik alapján: a krokodiloknak ugyanis mindig jól láthatók a fogaik, míg az aligátorok felső állkapcsa szélesebb, mint az alsó, ezért az ő fogaik nem láthatók zárt állkapocsnál.

 3. Darazs es meh
  VictorN.
  0

  Gyakran összekeverik őket, pedig ha jól megnézzük, könnyű megkülönböztetni őket: a méhek általában a barnától, az aranybarnán át a sötétbarnáig bármilyen színűek lehetnek, míg a darazsak általában fekete és citromsárga színűek. A méhek teste nem mellékesen szőrös, ezért a legfőbb beporzóink. Mindig nagyon vigyázzunk ezekre a hasznos kis apróságokra!

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 4. Foka es oroszlanfoka
  VictorN.
  0

  Valószínűleg mindannyian találkoztunk már fókákkal akár aranyos plüssállat, akár idomított cirkuszi állatok formájában. Ezek nagyon okos, intelligens állatok, akiknek a testét apró szőr borítja. Az oroszlánfókák ezzel szemben csupaszok, és jóval veszélyesebbek.

 5. Teknos vagy teknosbeka
  VictorN.
  0

  Ez esetben nem két különböző állatot próbálunk megkülönböztetni, hanem ugyanannak az állatfajnak a téves megnevezésére szeretnénk inkább felhívni a figyelmet.

  A teknősök hüllők, a békák pedig kétéltűek, és bár a hivatalos megnevezés szerint a teknősbéka téves kifejezés, a biológusoknak köszönhetjük, hogy elterjedt ez a téves kifejezés, mivel ezek a szavak hamarabb voltak meg a köznévi jelentésükben, mint a szaknyelviben. Egy szó mint száz, a helyes megnevezés a „teknős”, de senkinek sem kell a fejét venni, ha esetleg „teknősbékának” hívja ezeket az állatokat.

 6. Hollo varju vagy csoka
  VictorN.
  0

  A legtöbb varjúféle meglepően hasonló, a madarak komolyabb ismerete nélkül pedig majdhogynem lehetetlen őket megkülönböztetni. A hollók azonban szélesebbek a varjaknál, míg a vetési varjúnak például a csőrszerkezete eltérő. A csóka már egy jóval barátságosabb megjelenésű, rövid csőrű madár, ami rendszerint „fekete sapkát” visel a fején.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 7. Szamar vagy oszver
  VictorN.
  0

  Ez nagyon trükkös, mivel az öszvér a szamár egyik saját faja, egészen pontosan a szamár és a ló kereszteződéséből származó hibrid állat. Az öszvérek elég mulatságosan néznek ki, hiszen bár megőrizték a lovak elegáns fejformáját, a fülüket mégis a szamaraktól örökölték.

 8. Lepus vagy nyul
  VictorN.
  0

  Ha aranyos kis háziállatot akarsz, akkor jobban jársz, ha nyulat választasz. A lepusok bár nagyon hasonlóak, mégis sokkal nagyobbak és gyorsabbak, a füleik és lábaik pedig hosszabbak. A nyulak sokkal kisebbek, szőrösebbek és aranyosabbak. Az étrendjük is eltérő: míg a nyulak általában inkább zöldségeket vagy puha füvet esznek, a lepusok addig a fák kérgét és gallyait rágcsálja.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.