15 mítosz a cápákról, amit ideje örökre elfelejtened

Valószínűleg neked is megfordult már a fejedben egy-egy tengerparti úszkálás közben, hogy mi van, ha a közelben valahol épp egy cápa figyel téged a víz alól. Nem csoda, hogy félünk tőlük, az ijesztő mítoszok és a hátborzongató horror filmek ugyanis könyörtelen ragadozóként tüntették fel előttünk ezeket az állatokat, pedig a valóságban 20x nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy tehén öl meg bennünket, mint az, hogy cápatámadás következtében halunk meg.

Cikkünkben most bemutatjuk nektek a leggyakoribb cápákkal kapcsolatos tévhiteket és mítoszokat, melyeket (a saját biztonságunk érdekében) ideje lenne egyszer s mindenkorra elfelejtenünk.


 1. 1 mítosz: a cápák egy csepp vért is képesek kiszagolni.


  Igaz, hogy a cápák szaglása nagyon fejlett, de azért nem határtalan. Tény és való, hogy vannak olyan fajok, amelyek akár 400 méter távolságból is megérzik a vért, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal ránk támadnak, amint megérzik a vér szagát. Legalábbis jó esetben.

 2. 2 mítosz: a cápák szeretik az emberhúst.


  Néhányan azt hiszik, hogy a cápák szeretik az emberhúst, ezért támadnak az emberekre, de ez nem igaz. Minden cápafajnak különböző az ízlése, de egyiknek sem az emberhús a kedvenc eledele.

 3. 3 mítosz: a cápák szándékosan vadásznak az emberekre.


  Ha egy cápa rátámad egy búvárra vagy úszóra, akkor azt nem azért történik, mert látja rajta, hogy az egy ember, sőt: tudósok állítják, hogy a cápák sokszor azt hiszik rólunk, hogy vízben ügyetlenkedő fókák vagyunk, ezért támadnak ránk. Ettől függetlenül a cápák bármire rátámadnak, ami mozog.

 4. 4 mítosz: ha egy cápa abbahagyja az úszást, akkor meghal.

  11945910 Screenshot 23 1570062735 728 6e98078d20 1571253735
  youtube

  Ahhoz, hogy megismerjük, miért terjedt el ez a mítosz, meg kell értenünk a cápák lélegzését. A cápák kétféle módon jutnak oxigénhez: az elsőhöz a fejükön található izmokat arra használják, hogy a vizet a kopoltyúkon átpréselve feldolgozzák. Ilyenkor a cápák legtöbbször a tenger fenekén pihennek, szinte mozdulatlanul.

  A másik módszer okozza a mítosz alapját, ehhez ugyanis a cápáknak mozogniuk kell, hogy a kopoltyújukon keresztül meg tudják szűrni a vizet. Innen jött az emberek következtetése: ha egy cápa nem mozog, akkor meghal – de ez nem igaz. Az óceánokban található 400 cápafaj közül csak 20-ra jellemző a második módszer, és ezek a cápák is ugyanúgy képesek lélegezni az első módszer segítségével is.

 5. 5 mítosz: a cápák képesek kiugrani a vízből.


  A filmekben a cápák mindig látványosan ugranak ki a vízből, hogy elkapják az áldozatukat, de ez a valóságban nagyon ritka. Egyedül a fehér cápák képesek 2,5 méternél magasabbra ugrani, a többi cápa inkább csak csap egyet a víz felszínén - túlzás lenne ezt ugrásnak nevezni.

 6. 6 mítosz: egy medúza jó búvóhely.


  Főképp a búvárok körében népszerű az a legenda, hogy cápatámadás esetén egy medúza mögé bújva van a legnagyobb esélyünk a túlélésre. Ez azonban badarság. A cápák nem félnek a medúzáktól, sőt: a bőrük olyan vastag, hogy meg sem érzik a csípésüket.

 7. 7 mítosz: az összes cápafaj ragadozó.


  Természetesen nem. A cetcápa például az ijesztően óriási mérete ellenére csak planktonokkal táplálkozik, amit a módosult kopoltyúja segítségével szűr meg.

 8. 8 mítosz: a cápák nem jönnek a tengerpartok közelébe.


  Valóban ritka jelenség, de egyáltalán nem elképzelhetetlen. A cápák nemcsak a tengerpartokon fordulhatnak elő, de olykor még az édesvizű folyókon is felúszhatnak, ezért a torkolat közeli folyóknál és a tengerpartokon sem árt kellően óvatosnak lenni.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

22
Ez igen!
3
Nem tetszik!
1
Vicces
0
Imádnivaló
6
Meglepő
5
Szomorú
2
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!6 comments

 • Szia, guest

Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!