HIRDETÉS

14 tény a középkori életről és higiéniáról, ami megérteti velünk, hogy miért hívják “sötét” középkornak

Ha a középkorra gondolunk, sokunk szeme előtt azonnal kellemetlen képek jelennek meg: embertelen állapotok, betegségek, háborúk. Vannak azonban még érdekesebb és szokatlanabb jelenségek ebből az időből, például az, ahogyan az emberek próbáltak megbirkózni a hétköznapokkal, a higiéniával és más mindennapos dologgal.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy elmélyülünk kicsit a középkorban és megosztunk veletek néhány új és érdekes tényt erről a nagyon sötét időszakról.

 1. 14 A gyermekek születése

  Keresztelo fecskendo

  Az egyház megtiltotta a gyermekek születésébe történő beavatkozás minden formáját. Úgy gondolták, hogy ez Isten adománya, ezért a császármetszés törvénytelen volt.

  Ekkoriban egy nőnek kevés kényelme volt szülés közben, a középkor rajongó Rosalie Gilbert szerint az anyáknak csak olajat és ecetet adtak inni, hogy ezzel enyhítsék a fájdalmukat.

  Császármetszést csak a legvégső esetben hajtottak végre - amikor a nő meghalt, és valahogy meg kellett menteni a gyermeket. Ha volt választás, hogy az anyát vagy a gyermeket mentsék meg, az egyház mindig a gyermek mellé állt. De ha a gyermek valamiért mégis meghalt az anyaméhben, vagy fennállt a kockázata, hogy meg fog, akkor gyorsan, egy speciális keresztelő fecskendő segítségével gyorsan megkeresztelték, hogy a gyermek a mennybe kerülhessen.

 2. 13 Szoptatás megtagadása

  3ae39f5f68b3db29f10e78bab6

  A nők minden lehetséges módon igyekeztek felgyorsítani a reproduktív funkcióik helyreállítását szülés után, hogy a lehető leghamarabb ismét teherbe essenek. Ez magyarázza a gyermekek szoptatásának megtagadását is: a laktáció ugyanis lelassítja ciklus helyreállítását.

  Ez főleg a jómódú családokra volt jellemző, a parasztasszonyok természetesen általában maguk etették a gyermekeiket, meglehetősen hosszú ideig - körülbelül 2 évig.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 12 Gyermekgondozás

  cae05856be9b08e78d424fc31e

  A gyerekeket a középkorban mindig bepólyálták. Az orvosok ezt orvostudományi szempontból azzal indokolták, hogy mivel a gyermek gyenge és védtelen, ezért ha nincs bepólyálva, akkor a karjai és a lábai meghajlanak majd, görbén fognak nőni. Ezenkívül praktikusnak is tartották, mivel a bepólyált gyermek nem fagyott meg, és nem esett ki a bölcsőből.

 4. 11 Mosakodás gyakorisága

  a49ff8556cb909c56e391d0ccb

  Az emberek megértették, hogy a higiénia fontos, ezért igyekeztek gyakrabban mosakodni, de ez évszaktól függött. A Secretum Secretorum-ban külön rész található a fürdőkről - itt leírják, hogy a tavasz és a tél jobb időszak a fürdőzésre, mint a nyár. Arra is figyelmeztetnek benne, hogy a hosszú fürdőzés teltséghez és gyengeséghez vezethet, valamint, hogy nem ajánlott túl forró vízben fürdeni, mivel az megnyitja a pórusokat és emiatt nagy mértékben megnő a betegségek kockázata.

  A legtöbb hétköznapi embernek nem volt saját fürdője, ezért nyilvános fürdőkben fürdött.

 5. 10 Hajápolás

  c2d01e521dad4d487d8ddc5578

  A tiszta hajra olajokat kentek, ettől fényesebb és könnyen kezelhetőbbé vált. A hajuk gyorsabb növekedése végett Európa egyes részein azt tanácsolták a nőknek, hogy keverjenek össze égetett árpát, sót, és medvezsírt, majd kenjék azt a hajukra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 9 Fehérnemű

  67404452a397acac53670d78a1

  Ekkoriban a nők többsége ritkán hordott fehérneműt, vagy egyáltalán nem is. Úgy gondolták, hogy a nadrág és az alsónadrág a férfias erő szimbóluma, ráadásul a finom szövetű dolgok elég drágák voltak, különösen a hétköznapi emberek számára.

 7. 8 Női higiénia

  4367335caba595ed940c647a07

  A középkorban a nők a menstruáció idején már különböző intim higiéniai termékekkel kísérleteztek, de ez jócskán eltért a ma ismert termékektől. Betétként legtöbbször rongyokat, régi ruhákat, vagy mohával töltött szalvétákat használtak, de egyes feltételezések szerint a mohával töltött szövetdarabokat tamponként is használták már ekkoriban. Biztos ami biztos alapon a nők vörös szoknyákat viseltek ezeken a napokon, hogy elkerüljék az esetleges kínos helyzeteket.

  Az első tampon egyébként csak 1896-ban jelent meg, és még azok is nagyon különböztek azoktól a higiéniai termékektől, amiket ma ismerünk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

22 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


 • 3. képhez: a képen nem rozs, hanem árpa látható. Az anyarozs /Claviceps purpurea /leggyakrabban a rozsban található, de búzában, árpában és zabban is előfordul. 
  • A borbély (a latin barba, „szakáll” szóból) egy olyan foglalkozást jelöl, amibe hajvágás, borotválás és a szakáll fazonigazítása tartozik. Régebben kisebb műtéteket (például sebek összevarrása) és fogászati beavatkozásokat (főleg foghúzás) is  végeztek  szerintem a kettő ugyan az....
 • A pólyázás ma is jellemző.Az érme körbevágása mint értéknövelés illetve királyi jog, megért volna még néhány mondatot.Túl sok az általánosítás. 
 • "Ugye, Te is örülsz, hogy ma már nem ennyire sötét és tudatlan világban éljük az életünket?"Ezt mégis mire véljem?  Rengeteg dologhoz értettek akkoriban. Olyan dolgokhoz is, amiről még nem is hallottak egyesek.
 • "Biztos ami biztos alapon a nők vörös szoknyákat viseltek ezeken a napokon, hogy elkerüljék az esetleges kínos helyzeteket." Persze. Nyilván. Igaz ugyan, hogy a legtöbb ember anyagi helyzete egész életére nézve kb. 1 db szövetruhát engedett meg, de azé' mindenkinek volt menstruációs piros szoknyája. Leülhetsz...
  • miért ne lehetett volna? rengeteg olyan dolog létezett még nem is oly rég ,amiről már azt sem tudjuk hogy mi is volt,mire használták egyáltalán.. miért nem lehetett menstruációs szoknya? a betét őse szerintem már az ókorban létezett.. többrétegű mosható betét.. 
   • A vörös anyag előállítása a lég drágább volt. A szegényebb réteg a 2-dik világháborúig, nem endehette meg magának. Akkoriban pedig arra, hogy ki milyen színt hordhat, törvény is volt egyes tartományokban. A vörös mint olyan, a legtöbb helyen csak az uralkodó család, egyes tagjai viselhették. És más nem is engedhete meg magának. A paraszti réteg pedig magának szőtte, várta a ruhákat. Ezek a ruhák, minden esetben sok rétegüek, és ha volt is olyan akinek tellett 1-nél többre, az csak a felső réteget tudta cserélni. Azt is álltalába a templomba. 
    • De jó ilyeneket olvasni!! A meglévő cikkhez még egy kis történelem!! :) Tudsz még ilyen érdekességeket? 
    • A bíbor és a vörös/piros csak az uralkodók és a főnemesek, Pápa,főpapok kiváltsága volt. A bíbort pl a bíborcsigából nyerték ki. Ritka, kis mennyiség volt elérhető és az is horror áron. A szövetek nagy része nem is festett hanem natúr és hímzett volt.
 • Középkor több mint 1000 évet átölelő időszak - 6 századtól a 16-19 századig. Az első 500 év valóban sötét időszak volt, utána a 11-14 században aranykor, majd fokozatos átalakulása a kapitalizmus felé. Ezen 1000 évben rengeteg fejlődés volt, sok kulturális változással. Amit a cikkben olvastunk az kb. 100-200 év divathulláma. Ilyen például a fürdés, amit a korai és arany középkorban mindenki csinálta és nem volt tabu. Majd a 15-17 században elkezdtek tiltani, de elsősorban azért, mert a közös fürdőházak egyre inkább átalakultak bordélyházakká. Aztán a késői középkorban megint csak elkezdtek fürdeni az emberek, és egyre több háznál jelent meg a fürdőszoba is.
  • Fürödtek egy ideig, szerették is, aztán a 15. századtól "elleneség" lett a víz. Viszont a mosakodást és fürdést a járványok, betegségek terjedése miatt kerülték. Pl. pestis, szifilisz.
 • A középkori emberhez képest gyakorlatilag életképtelenek vagyunk. Nem is kell olyan fennkölt dolgokra gondolni, mint mondjuk a csillagok alapján való tájékozódás, elég csak eltűnődni: a szabadban járva hány növényről tudjuk, hogy ehető-e, hogy milye és mikor ehető, vagy hogy egyáltalán miféle növény...
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.