14 izgalmas világtörténeti tény, amit nem fogsz megtalálni egyetlen dokumentumfilmben sem

Gondoltad volna, hogy a tűz teljesen másképp ég a súlytalanság állapotában? Esetleg azt, hogy Pablo Escobar gyilkosa most épp videoblogger a YouTube-on? Netán van sejtésed, hogy miért repkednek folyton a pillangók a szárazföldön sütkérező teknősök körül? Nincs?! Akkor az alábbi lista valószínűleg számodra is kellemes meglepetéseket tartogat majd a világunkról.


 1. 1 Gravitáció nélkül a gyertya lángja kerek és kék színű lesz.


  A Földön a meleg levegő felemelkedik, míg a hideg leszáll. Ennek köszönhető az, hogy a gyertya lángja hosszú és piros. Gravitáció nélkül azonban nincs ami „felemelje” a lángot, így az gömbölyűvé és túlnyomó részt kék színűvé változik.

 2. 2 A történelem legerősebb és legkegyetlenebb kalóza egy Ching Shih nevű nő volt.


  Ching Shih egy prostituáltból lett kalózfeleség. Férje a 18. század végén a kínai felségvizeken garázdálkodó kalózbandák egyikének, a Vörös Zászlós Flottának volt a vezetője. 1807-ben Cheng (férfje) meghalt Vietnam partjainál és özvegye került a kalózbanda élére.

  Ching Shih uralma alatt a kalózbanda sosem látott méretűre és erejűre nőtt, a korabeli források szerint a flottába 1000 nagyobb és 800 kisebb hajó tartozott, a kalózkirálynő közvetlenül 17 ezer, a neki feltétlenül engedelmes szövetségesein keresztül pedig összesen 80 ezer kalóznak parancsolt.

 3. 3 A Holland Kelet-indiai Társaság volt az emberiség történelmének legdrágább vállalata.


  Ha ma létezne, a társaság tőkéje átszámítva közel 8-szor haladná meg az Apple tőkéjét - egyes számítások szerint a Holland Kelet-indiai Társaság tőkéje $7,400,000,000,000 lenne, vagyis több mint 2 trilliárd forint.

 4. 4 Finnországban a doktori címhez az oklevél mellé egy kalapot és egy kardot is kapnak az emberek.

  reddit

 5. 5 Pablo Escobar gyilkosa most videoblogger a YouTube-on.


  Jhon Jairo Velásquez Vásquez nyugalmazott bérgyilkos 2014-ben szabadult a börtönből, azóta pedig valóságos YouTube-sztár lett. Csatornáján csak Popeye néven ismerik őt a követői, akiknek a száma lassan eléri a bűvös 1 milliós számot.

 6. 6 A Tioaceton vegyület a világ legbüdösebb anyaga. Olyan büdös, hogy az emberek azonnal hánynak, ha megérzik, ráadásul van, akinél ájulást is okoz a bűze.


 7. 7 Ha egy nyugati dobozteknőst hazaviszünk magunkkal, majd megunjuk és valahol kirakjuk a természetben, a teknős valószínűleg elpusztul, mivel megpróbálja megkeresni az eredeti otthonát.


SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!