HIRDETÉS

13 népszerű tévhit, amit még ma is sokan elhisznek

A legújabb generációkat már nyilvánvalóan nem fenyegeti az információ-éhség: a közösségi oldalak és az internet kínálta lehetőségek segítségével ugyanis egy szempillantás alatt képesek kielégíteni az ezzel kapcsolatos igényeiket. Ettől függetlenül azonban mind a mai napig maradtak olyan népszerű tévhitek az emberek fejében, melyek szóbeszéd útján terjedtek el és olyan mélyen felszívódtak a fejekben, hogy a legtöbben még ma is vakon elhiszik őket. Cikkünkben most 13 ilyen tényt gyűjtöttünk össze, melyeket ideje végre egyszer s mindenkorra tisztázni.


 1. 1 mítosz: a bal agyfélteke felelős a logikáért, a jobb az érzelmekért.


  Valójában az agyunk egyik félteke sem rendelkezik jól elkülöníthető képességgel, minden egyes gondolat és érzelem csakis a kettő kölcsönös együttműködésével születhet. Ez egy meglehetősen téves kísérlet eredményeképp maradt meg a köztudatban, amit Dr. Michael Gazzaniga végzett. A kísérletben az alanyoknak kártyákat kellett nézniük. A bal szemükkel egy olyan kártyát, amire az volt írva, hogy „piros”, a jobb szemükkel egy olyan kártyát, amire az volt írva, hogy „banán”. Ezután az volt a feladatuk, hogy rajzoljanak valamit a bal kezükkel, (amiről köztudott hogy a jobb agyfültekénk irányítja) az emberek pedig szinte kivétel nélkül banánt rajzoltak. Miután megkérdezték őket, hogy miért ezt választották, a legtöbben azt válaszolták, hogy azért, mert ezt volt a legkönnyebb lerajzolni a bal kezükkel. A tudósban ezután fogalmazódott meg a gondolat, miszerint a bal agyfélteke felelős a logikus gondolkodásért.

 2. 2 mítosz: az alkohol megöli az agysejteket.


  Még a krónikus alkoholizmus sem képes megölni az agysejteket - pusztán sérülnek ilyen esetekben, de nem halnak el.

 3. 3 mítosz: a tiltott gyümölcs egy alma volt.

  wikipedia
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Biblia egyszer sem említi, hogy a tiltott gyümölcs alma lett volna és nincs is rá utalás.

 4. 4 mítosz: nem szabad újraforralni a vizet, mert a lehűlt vízben kicsapódó anyagok rákot okoznak.


  Tény és való, hogy forralás után a nitrátok nitrózaminokká alakulnak át, de ezek újbóli forralása sem tekinthető jelentősnek. Egyébként, ha újraforraljuk a vizet, kevesebb kalciumsó marad benne.

 5. 5 mítosz: ha egy személynek álmában teszünk fel kérdéseket, akkor minden kérdésre igazat fog mondani.


  Egy személy csak az alvás bizonyos fázisaiban képes válaszolni a kérdésekre, és a válaszok valószínűleg akkor is inkább az álmaihoz fognak kapcsolódni.

 6. 6 mítosz: tüsszentéskor minden emberi szerv leáll, beleértve a szívet is.


  Ez a mítosz a középkorból származik, amikor az emberek úgy vélték, hogy a tüsszentés halálos lehet a nagy mennyiségű kifújt levegő miatt. Valójában amikor tüsszentünk akkor csak az intrathoracalis nyomás nő meg egy pillanatra a testünkben. Ilyenkor a szívfrekvencia megváltozik, de rövid időn belül visszatér a normális értékekhez.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 mítosz: statisztikák szerint a vörös hajú nők csalják meg legtöbbször a párjukat.


  Ennek a mítosznak a gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza, amikor a vörös hajú embereket a gonosz erők hírnökeinek tartották, mivel senki nem tudta megmagyarázni, hogy miért ilyen színű a hajuk.

 8. 8 mítosz: Dél-Koreában 2 év börtön jár a házasságtörésért.


  Dél-Koreában 1953 óta létezett egy olyan törvény, ami a házasságtörés esetén alkalmazható büntetést írja elő. Ezt a törvényt azonban 2015-ben eltörölték, beismerve, hogy ez sérti az emberek magánélethez kapcsolódó jogait.

 9. 9 mítosz: tilos helikopterrel közlekedni az Antarktiszon, mert a pingvinek megpróbálnak felnézni a helikopterre és eldőlnek.


  Nincs helikopterrel kapcsolatos repülési tilalom az Antarktisz felett, mindenesetre az időjárási viszonyok meglehetősen veszélyesek. Ettől függetlenül mivel máshogy nem igen lehet közlekedni, általában a helikopter a legjellemzőbb közlekedési eszköz.

 10. 10 mítosz: az evolúció során az emberi agy mérete a háromszorosára nőtt.


  Valójában ennek az ellenkezője igaz: az evolúció hatására csökkent. A neandervölgyi emberek agya mintegy 15%-kal nagyobb volt, mint a miénk.

 11. 11 mítosz: 1504-ben a híres Big Ben óratornyot börtönként használták.


  Először is, a Big Ben nem egy torony, hanem a Westminster-palota harangja. Másodszor pedig 1859-ben épült, vagyis sokkal később, mint ahogy azt a népszerű tévhit állítja.

 12. 12 mítosz: a Vénusz az óramutató járásával ellentétes irányban forog a Nap körül.


  Épp ellenkezőleg: a Vénusz éppen az óramutató járásával megegyező irányban forog, és ez különbözteti meg őt a Naprendszer többi bolygójától, hasonlóan az Uránuszhoz.

 13. 13 mítosz: a rövidlátás testmozgással gyógyítható.


  Ez részben igaz, mivel a direkt erre a célra kifejlesztett gyakorlatok valóban képesek pozitív irányban befolyásolni a látásunkat, ám ez inkább a rövidlátás megelőzésében segít. Ha a rövidlátás már megkezdődött, akkor ezek a gyakorlatok sem tudnak már csodát tenni.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.