HIRDETÉS

12 érdekes tény a Nike-ról, amit a legnagyobb rajongók sem tudtak korábban

Senki sem vonhatja kétségbe a Nike hírnevét. Valószínűleg kevés olyan ember van a Földön, aki ne ismerné a nevét, vagy ne lenne otthon egy logóját viselő cipő, esetleg póló vagy pulcsi a szekrényben. Napjainkban a Nike az egyik legnagyobb cipő- és sportszergyártó cég a világon, bevételei bőven évi egy milliárd dollár fölött vannak. De mennyit tudunk ennek a népszerű márkának a múltjáról?


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk kicsit, honnan is indult ez az egész, és összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet a márkáról, amit talán még a legnagyobb rajongók sem tudtak korábban.

 1. 1 Japán eredet

  Nike cipok regen es most

  A cég kezdetben nem gyártott saját lábbeliket, hanem a japán Onitsuka Tiger vállalat cipőit értékesítette. A Onitsuka Tiger egy 1949-ben alapított vállalat, amit azért hoztak létre, hogy a háború után lábbeliket gyártson a sportolók számára. 1964-ben érkezett az első cipőszállítmány Japánból, amit Phil Knight szervezett. A cipőket a saját kocsijának a csomagtartójából árulta, ekkoriban a cégnek még nem volt hivatalos értékesítési pontja.

 2. 2 Nem mindig volt Nike

  Nike neve regen

  A márkanév első neve Blue Ribbon Sport volt, amit két sportoló alapított: a már korábban említett Phil Knight, és az edzője, Bill Bowerman. Elkötelezett céljuk volt, hogy könnyebb és kényelmesebb lábbeliket kínáljanak az amerikai futóknak. Alig több mint két évvel a csomagtartóból történő árusítás után, a BRS megnyitotta az első hivatalos kiskereskedelmi áruházát Santa Monicában.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 A neve egy görög Istennőtől származik

  Nike nevenek eredete
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A cég egyik első alkalmazottja, Jeff Johnson az egy éjjel Nikével, a győzelem görög Istennőjével álmodott. Innen jött az ihlet, hogy nevezzék át a céget Nike-ra, ami 1971. május 30-án meg is történt. A férfi ébredés után egyébként felugrott az ágyból, és azonnal hívta a cég vezetőségét, hogy jelezze: megtalálta a varázslatos nevet, amit kerestek.

 4. 4 A híres logót a szárnyak ihlették

  Nike logo eredete

  A győzelem tehát benne volt a társaság nevében, ám ekkor még nem volt logója. A később a márka védjegyévé vált "Swoosh" logó megtervezésével a fiatal grafikust, Carolyn Davidson-t bízták meg. A nő kapott néhány instrukciót: a logónak egy vonalból kellett állnia, és a mozgást kifejeznie. Ennek eredményeként jött a pipa logó, ami valójában egy szárny, amit szintén a görög Istennő szárnya ihletett.

  Phil Knight-nak kezdetben nem tetszett a logó, de elfogadta, a fiatal grafikus pedig 35 dollárt kapott a munkájáért. Évekkel később, amikor a nő már nem dolgozott a társaságnak, a logó pedig világhírű lett, egyszer meghívták egy céges rendezvényre, ahol egy "swoosh" felirattal ellátott arany gyűrűt kapott, valamint egy borítékot, amiben a vállalat 500 részvénye volt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 5. 5 A szlogent egy elítélt szavai ihlették

  Nike szlogen

  A híres "Just do it" szlogen Dan Wieden nevéhez fűződik, azt azonban kevesen tudják róla, hogy egy 1977-ben halálra ítélt rab, egy bizonyos Gary Gilmore utolsó szavai ihlették: csak csináld.

  Phil Knight-nak eredetileg ez az ötlet sem tetszett, de elfogadta Dan szlogenjét, ami később jó választásnak bizonyult: a logó és a szlogen együtt tökéletes párost alkotott.

 6. 6 A márka által gyártott első cipő szétesett

  Nike cipo modell

  1971-ben jelent meg a cég első saját cipője, ami már a swoosh-logót is magán hordozta. Ez egy stoplis foci cipő volt, amit egyszerűen "The Nike"-nak hívtak, és 16,95 dollárba került. A debütálás messze nem volt sikeres, a lábbelit ugyanis Új-Mexikó forró éghajlatán tervezték, de hideg és nedves talajon sosem tesztelték. A sportolók ezért, akik megvették, és hideg, téli időjárás között használták, azt vették észre, hogy a cipő talpa egyszerűen ketté tört. Mi lett az eredménye? A modellt elfelejtették, és a híres sportszergyártó cég soha többé nem is használta.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.