HIRDETÉS

10 kínos példa rá, hogyan kezelték kezdetben az emberek a mindennapi igényeiket


A múltszázadok életmódja mindig különleges és érdekes, ezért a Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy érintünk egy érzékeny témát, és megnézzük, hogyan végezték a mindennapi igényeiket az emberek néhány évszázaddal ezelőtt, amikor még nem állt rendelkezésükre a modern technika. Mit gondolsz, túl tudnád élni a középkorban?

HIRDETÉS

Mellékhelyiség

Mellékhelyiség régen

 • Az ókorban a települések szélén lévő gödrök szolgáltak erre a célra.
 • Az első civilizációk megjelenésekor a mosdók még homokkal töltött gödrök voltak. Az ókori Rómában alakították ki az első valamirevaló vécéket, ahol az emberek olyan kényelmesen érezték magukat, hogy előszeretettel tartottak nagy eszmecseréket a társaikkal, miközben együtt, közösen végezték a dolgukat.
 • A középkorban az emberek hátraarcot vettek a rómaiakhoz képest, és átváltottak a rézből készült edényekre, melyek tartalmát egyszerűen az utcára öntötték. Az arisztokraták porcelán edényeket használtak helyette. Egyébként, néha még most is találkozni ilyen edényekkel az antik boltokban.
 • Szerencsére a reneszánsz idején az európaiak elkezdtek gondolkodni a szennyvízcsatorna létjogosultságáról. 1590-ben aztán megjelentek a ma is használatos vécék és csatornák első prototípusai, onnantól kezdve a dolgok simán mentek.

Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás

 • 1494-ben Columbus az amerikai expedíciója során váratlan ajándékot hozott Európának – a szifiliszt. Néhány évvel később ezt szinte minden európai ország megszenvedte. Az emberek számos ötlettel igyekeztek megvédeni magukat, ám az óvszer feltalálásának idejét a 17. századra becsülik. Egészen pontosan II. Károly király orvosának köszönhető a csoda: aki olajozott báránybélből készített óvszert a királynak. Innentől kezdve folyamatosan fejlődtek, míg nem elérték a ma is ismert formájukat.

Magzateltávolítás

Abortusz kezdetleges

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

 • Több ezer évig a magzattól való megszabadulás reményében a nők mindent kipróbáltak, ami a kezük ügyébe került: kötőtű, fém fogas, orsó, stb. Korábban még a mérgező gyógynövényeket is felhasználták, vagy különféle anyagokat juttattak be a méhüregbe, például jódot, glicerint, vagy akár higanyt (például Kínában). Természetesen ezek a módszerek nemcsak a magzattól szabadultak meg, hanem a nőktől is.

Borotválkozás

Borotválkozás

 • Annak érdekében, hogy az embereket ne korlátozhassa a szakálluk például munka, vadászat vagy háború közben, az emberiség borotválkozni kezdett. Ehhez kezdetben bármit képesek voltak felhasználni: kagylót, kőből készült késeket, viaszt, tüzet, később tőröket és kardokat. Magát a folyamatot gyakran hivatásos borbélyokra bízták, hogy nehogy elvágják a saját nyakukat.

Női higiénia

Női higiénia

 • Az ókori Egyiptomban papirusszal borított fa rúdból készült tamponokat használtak, az ókori Rómában vászonhoz rögzített pamut párnákat. A középkori Európában a nők a szoknyáik derekához rögzített szövetszalaggal védekeztek. A huszadik századik a problémát újrahasznosítható kendővel oldották meg. Valódi változást csak az első világháború hozott a, amely során az ápolónők abszorbens orvosi papírt kezdtek használni. Ezt később mindenki követte.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Fogászati eljárás

Fogászati eljárás

 • Az ősi fogkefe általában egy fából készült bot volt, amit az egyik végét átitatták, hogy puha legyen, a másik végét pedig kihegyezték, hogy fogpiszkálóként is használhassák. Zúzott krétával vagy faszénnel tették még hatásosabbá. Európában a fogmosásra sokáig lenézően tekintettek az emberek, míg a 17. században meg nem jelent egy írás a fogszuvasodásról, ami mindent megváltoztatott – az emberek félni kezdtek. 1780-ban megkezdődött a fogkefék első sorozatgyártása, a huszadik században pedig már olyan szintetikus sörtékkel ellátott keféket gyártottak, amiken a baktériumok nem, vagy legalábbis nehezebben képesek növekedni.

Dezodor

Dezodor

 • Az első verejték illatot elfedő anyagokat az őskorban kezdték használni az emberek (Keleten és Egyiptomban). Ezek általában különleges aromájú olajok voltak. Ázsiában néha sót használtak. Európában csak a XVI. században találtak fel hasonlókat. Ekkor jelent meg az első parfüm, amit akkoriban még dezodorként használtak. A modern dezodor 1880-ban jelent meg az Egyesült Államokban. 1930-ban még egy utolsó nagy változás történt: megjelentek a görgőfejes dezodorok. Innentől kezdve egyenes út vezetett a ma használatos izzadásgátlókig.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Hajegyenesítés

View this post on Instagram

Hair straightening, 1960s style

A post shared by Lost In History (@lostinhistorypics) on

 • Valójában semmi extra, a nők kezdetben épp úgy egyenesítették a hajukat, mint a ruhájukat: egy vasaló segítségével. Előtte nem létezett ilyen, amikor pedig ez elterjedt, a kozmetikai cégek komolyan ráálltak a témára és létrehozták a könnyen használható hajvasalók első prototípusát.

Pelenka

 • Az ókorban az emberek pelenkák helyett száraz fűt vagy mohát, esetleg szalmát és hamut használtak nedvszívó anyaggént, és beletették azokat a gyermekek alsónadrágjába. A modern pelenka prototípusát a Vogue magazin szerkesztője, Marion Donovan találta ki, amikor a gyermeke miatt egyszer elkésett a munkából. Az eldobható pelenka gondolatát akkor még őrültségnek tartották, de 1961-ben megjelent a Pampers, és azóta is nélkülözhetetlen része a gyereknevelésnek.

És végezetül: semmi meglepő, csak egy hűsítő arcmaszk.

View this post on Instagram

Ice cube mask designed to cure hangovers, 1947

A post shared by Lost In History (@lostinhistorypics) on

HIRDETÉS
HIRDETÉS

17 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!17 comments

 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.