HIRDETÉS

10 hiba, amit a macskatulajdonosok többsége rendszeresen elkövet

Még a legtapasztaltabb macskatulajdonosok is követhetnek el olyan hibákat, melyekről nem is tudnak. Amellett, hogy a cicagazdik kénytelenek elviselni a macskák egészségügyi okokból fontos kellemetlen tulajdonságait (harapás, rágás), számos olyan dolog létezik, amire rendkívül oda kell figyelni egy macska gondozása esetén.

Cikkünkben most a 10 leggyakoribb hibát gyűjtöttük össze, melyeket a macskatulajdonosok többsége még ma is sokszor elkövet.


 1. 1 Kasztrálás és ivartalanítás mellőzése


  Fent egy várandós macska röntgenképe, alul egy ivartalanítotté látható.

  Ezek az eljárások legtöbb esetben pozitív hatással van a háziállatok testére. A macskákban például csökken az emlőrák és a hererák kialakulásának kockázata, ráadásul a kasztrált macskák ritkábban szöknek el otthonról vagy mutatnak agressziót.

 2. 2 Macskafürdetés


  Még a kutyákat is nehéz megfürdetni, pláne a macskákat. A legnagyobb hiba azonban, hogy a macskákat nem is kell fürdetni: rendszeresen tisztítják magukat. Ha az állat nagyon piszkos, egyszerűen töröljük át egy nedves törlőkendővel. Ha a helyzet mégis úgy kívánja, hogy meg kell fürdetnünk őt, akkor is próbáljunk meg csak a szennyezett területre koncentrálni.

 3. 3 Csak száraz táppal etetés

  11938365 89112310 58794650529765adad2e82fa3ae9bc7df8dbfff9 728 1 1573127521 728 67033587df 1573487255
  forrás: purina.com
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A száraz macskatáp csak előétel, nem tudja kielégíteni a cicák éhségét. A megfelelő egészség érdekében muszáj nedves ételt is adni a cicáknak, lehetőleg naponta többször, kis adagokban. Ugyanakkor a száraz ételt sem szabad teljesen mellőzni – ez egyfajta snack a cicáknak.

 4. 4 Nem járnak állatorvoshoz


  Még ha szobacicánk is van, aki el sem hagyja az ágyat, akkor sem szabad figyelmen kívül hagyni a kötelező oldásokat. Csak azért, mert az állat a négy fal között él, az még nem garancia rá, hogy nem fog megfertőződni. Hat havonta egyszer legalább érdemes állatorvossal is átvizsgáltatni a cicánkat.

 5. 5 Veszélyes szobanövények


  Néhány szobanövény mérgező a háziállatokra nézve. Mivel a macskák szeretik harapdálni és megkóstolni a szobanövényeket, ezért mindig érdemes megbizonyosodnunk arról, hogy az otthonunkban lévő növények nem mérgezők-e az állatoknak. A macskákra nézve legmérgezőbb növények között van például az azélea, a nárcisz, az aloe, a begónia, a kála és a fikusz.

 6. 6 Bántalmazás és leszidás rossz viselkedés esetén

  A macskák leggyakoribb rosszaságai valójában az egészségük megőrzése érdekében történik. A cicák karmolják és harapdálják a bútorokat, vagy akár minket is – ez azonban a természetes viselkedésük részét képezi, enélkül komoly egészségügyi problémáik támadhatnának.

  Ha a cica nem a macskaalomba végzi a dolgát, az szintén egészségügyi problémákra utalhat, vagy arra, hogy az alom nem megfelelő. Ha rácsapunk a cica orrára, azzal csak azt fogjuk elérni, hogy félni kezd tőlünk és ingerlékennyé válik.

 7. 7 Cicavásárlás gyerekeknek


  A gyerekeket nem szabad egyedül hagyni a cicákkal, ugyanis komoly sérüléseket okozhatnak egymásnak oda-vissza. A gyerekek sikoltozása megijesztheti a macskákat, amitől könnyen agresszívvé válhatnak. Ha macska van a házban, akkor mindig legyünk a közelben, amikor a gyermek játszik vele.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 Nem veszik figyelembe a macskák magánéletét


  Csakúgy, mint az embereknek, a macskáknak is szükségük van egy személyes térre, ahol kényelmesen és biztonságosan érezhetik magukat. Ezért fontos, hogy még a szobacicáknak is legyen egy olyan kényelmes rejtett kuckó a házban, ahol elbújhat a világ elől és megpihenhet.

 9. 9 Tejjel itatás


  A cicák számára kizárólag egy fajta tej hasznos: az anyatej. Serdülőkorban azonban a testük átalakul és kevesebb olyan enzimet termel, ami a tej megemésztéséhez szükséges, ezért a macskák többsége laktóz intoleráns és tilos tejet adni nekik.

 10. 10 Karom eltávolítás


  Sok országban már törvény tiltja a házi macskák körmeinek eltávolítását. Ez nagyjából olyan, mintha nekünk a lábujjainkat vágnák le: a cicák ezután erős fájdalmat éreznek járás közben.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.