HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Van egy spanyol város, aminek a lakói egy hatalmas szikla miatt sosem látják az eget

  Vannak olyan ősi városok, amik a történetükkel és klasszikus építészetükkel komplett legendákat mesélnek, és szó szerint elvarázsolják a turistákat. Spanyolország déli részén található egy város, Setenil de las Bodegas, amit egy hatalmas szikla alá építettek. A város sajátos megjelenése és a környék szépsége miatt Cádiz tartomány egyik legvonzóbb turistalátványosságává nőtte ki magát az évek során, melynek külön érdekessége, hogy egy részén az utcákról és a lakásokból még az eget sem lehet látni, annyira a szikla alá épült a város.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most érdekes tényeket és képeket gyűjtöttünk össze Setenil-ről, amik hozzánk hasonlóan remélhetőleg Titeket is arra ösztönöztek majd, hogy felvegyétek ezt spanyol települést a bakancslistátokra, és egyszer személyesen is meglátogassátok.

  A neve összefügg a hét támadással

  Setenil de las Bodegas

  Setenil a középkorban a muszlimok és a keresztények közötti harcok idején stratégiai fontosságú katonai támaszpont volt. Hétszer támadták meg, de a támadások minden alkalommal sikertelenek voltak. Neve is innen ered: „Septem nihil” vagyis latinul „Hétszer semmi”.

  Történelmi és művészeti örökségnek számít

  Setenil de las Bodegas spanyolország

  A város központjának szépsége és a város különleges felépítése miatt 1985-ben történelmi-művészeti örökségnek nyilvánították. A házak közvetlenül a szikla falból, néhol teljesen szikla alatt kerültek felépítésre abban a hasadékban, amit a Guadalporcún-folyó vájt ki egykoron, amikor még erre folyt. Mivel a sziklába vájt hasadék nem egyenletes, így a házak is eltérő magasságúak, mivel teljesen beépítették őket a szikla alá.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ez az egyik legkülönlegesebb turisztikai célpont Spanyolországban

  Setenil spanyoloroszág

  A házakká alakított barlangok olyan népszerűvé tették a várost, hogy napjainkra Cádiz tartomány egyik leglátogatottabb turista paradicsoma lett. Néhány ilyen barlangház már több mint 5000 évvel ezelőtt is lakott volt. A legjobb európai úticélokat felsorakoztató weboldal „legjobb eldugott úticélok” listáján is az első helyen szerepel.

  A házak olyanok, mint a modern építészettel átalakított barlangok

  Setenil de las Bodegas spanyol

  A házak belsejének felépítés jellegzetes barlanglakás jellegű. Néhány ház természetes barlangban lett kialakítva és csak egy homlokzatot építettek elé, míg máshol a belső tér kialakítását is az embereknek kellett megoldaniuk. Néhány évvel ezelőttig ezek a házak a szegény családok otthonai voltak, aztán a turisták rákaptak erre a különleges városra és minden megváltozott. Az otthonokat azóta a turizmus népszerűsítése végett a város költségén felújították, és a szerkezetüket stabilizálták.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Cuevas del Sol és Cuevas de la Sombra utcái

  Spanyol város a szikla alatt

  Mint már említettük, a folyó vájta szikla kulcsfontosságú Setenil számára, hiszen ez képezi a város alapját, az egész város ennek alapján épült. A szikla olyan hatalmas, hogy néhány helyen még az utcák fölött is átér, különleges barlangutcákat létrehozva ezáltal. A legismertebb és a legnépszerűb ilyen Cuevas del Sol és Cuevas de la Sombra, melyeket teljesen szikla borít.

  A várban található a víztartály, ami az egész várost ellátta vízzel

  Setenil de las Bodegas vár

  A hegy tetején található vár az arab megszállás idején a 12. és 13. század között épül, érthető okokból pedig központi szerepe volt a város védelme szempontjából. A kastély alsó részén található a ciszterna , amit Cádiz tartomány egyik földalatti kincsének tartanak. A középkorban az esővizet tárolták itt, és a város összes lakóját innen látták el ivóvízzel.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az olívaolaj a helyi gasztronómia alapja

  Setenil de las Bodegas olívaolaj

  A város hagyományos étele a kenyérből, olívaolajból, spárgából és buggyantott tojásból készült cortijeras nevű étel. A szűz olívaolajat egyébként itt minden gasztronómiai fogáshoz felhasználják, mivel alapvető összetevő a helyi ételeknél. Ezenkívül évente olajfafesztiválokat is tartanak, hogy népszerűsítsék a terméket a régióban.

  Bónusz: Túraútvonalak Setenil körül

  Setenil de las Bodegas történelem

  A Setenilt körülvevő természeti környezet szintén nagyon érdekes és közkedvelt a turisták között. Számos ökológiai túraútvonal található itt, amit gyalogosan, kerékpárral vagy lóháton lehet bejárni.

  • A Ruta de los Bandoleros az egyik legérdekesebb útvonal; ez köti össze Setenilt a közeli Malaga tartományban található Acinipo római romjaival.
  • A Ruta de los Molinos a folyóparton halad végig a régi lisztmalmok maradványai mellett. Alcalá del Valle-val köti össze a várost.
  • A Colada de Venta de Leche egy ösvény, amely tulajdonképpen egy szarvasmarha csorda által kitaposott ösvény. Rövid távolsága és könnyű terepe miatt ideális a családok számára.

  Jártál már Setenil de las Bodegas-ban? Szeretnéd meglátogatni ezeket a mesébe illő barlangházakat?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.