HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekInterneten talált dolgok

Tudod, mik ezek? Soha nem találnád ki, hogy mire használták őket!

  Noha a most következő antik cuccok meglehetősen szokatlanok, nem lehet azt mondani, hogy az őseink ne tudták volna, mit csinálnak. Az egyszerű idők egyszerű megoldásokat kívántak a mindennapi problémákra, és a most következő tárgyak kétségkívül hozzák is ezt a tőlük elvárt minimális feladatot.

  HIRDETÉS

  Többségük persze ma is létezik, ám ma már teljesen más formában, ezért valószínűleg magunktól sosem találnánk ki, hogy mire is használták a most következő 13 furcsa antik cuccot.

  1. 1 Autós váza


   Kisebbeket autós szelencének nevezik. A 20. század első felének meghatározó autós kelléke, de nagyon ritkán manapság is találkozhatunk vele. Autóillatosítóként és dekorációs elemként volt ismert.

  2. 2 Mechanikus számológép


   A számológép feltalálása előtt is adódott az a helyzet, hogy bonyolultabb matematikai számításokat kellett elvégezni. Ha arra tippeltél, ezeket még abakusszal, vagy napokon át tartó, papíron történő számolgatással oldották meg tévedtél. Az 1900-as évek elején már léteztek a fentihez hasonló mechanikus számológépek, amik megkönnyítették az emberek dolgát.

  3. 3 Jégtörő- és szállító eszköz


   A hűtőszekrények megjelenése előtt is próbálták hűvösen tartani az elfogyasztani kívánt ételeket és ezt mi más, mint a jég segítségével tudták megtenni. Óriási helységekben, gigantikus jégtömböket tároltak és ezeket darabokban árulták az embereknek. Ez az eszköz szolgált a jég feltörésére, és nélkülözhetetlen volt a szállítási feladatok elvégzésében is.

  4. 4 Játék mosógép


   Gyermekjátékként funkcionált ez a kis mosóeszköz.

  5. 5 Parfüm medál


   Csak én imádom, amikor valami nem csak jól néz ki, de hasznos is? Nos, ilyen ez a parfüm-medál is. Amellett, hogy jól mutat a nyakláncon, még praktikus is…hisz bármikor frissíthet az ember az illatán. Nem értem, ez miért tűnt el teljesen, én tuti beszereznék egyet!

  6. 6 Tojás pucoló


   Ősi kínzó eszközre hajaz ez a tárgy, ugye? Pedig semmi beteg dologról nincs szó. Tojások megtörését segítette ez az tárgy.

  7. 7 “Örök tabletta”


   Székrekedésre és gyomorpanaszokra használt tabletta látható a képen, ki hinné?! A pirula azért kapta az “örök tabletta” nevet, mivel vasból készült, ennek köszönhetően lenyelés után a gyomorsavnak is ellenállt. Végigtisztította a bélrendszert, kiürülése után pedig még jó párszor fel lehetett használni.

  8. 8 Többször használatos koktélkeverő


   Egy igazi úri hölgy nem turkálhatott régen sem az italában. A színes, műanyag koktélpálcikák megjelenése előtt fémből készült, egyik oldalán karmokként kinyíló koktélkeverőt vittek magukkal a hölgyek a partikra. A ‘karmos’ vég segített a koktélcseresznyék és az olívabogyók szakszerű eltávolításában.

  9. 9 Telefontárcsázó


   Az ceruzák, tollak végére erősíthető eszköznek az a feladat jutott, hogy az emberi ujjakat helyettesítse. A régi, tárcsázós telefonkészülékeken ugyanis elég szűkös mélyedések helyezkedtek el a számok felett, így, akinek vaskosabb ujja, vagy hosszú körme volt, nehezen tudott hívást kezdeményezni, azaz tárcsázni. Eme eszköz ezt a folyamatot hivatott segíteni.

  10. 10 Fagylaltos kanál


   Kifejezetten fagylalt elfogyasztására kifejlesztett kanál.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Kenyérpirító nyárs (villa)


   Nem mindig a kenyérpirító dobta ki magából az ínycsiklandó pirított toast-okat. Az angolok már jóval azelőtt, hogy a háztartásokba bevezetésre került volna az áram, rajongtak a pirítósért. Tüzet gyújtottak, majd a fent ábrázolt eszközre tűzve, tűzbe tartva készítették el a kívánt falatokat.

  12. 12 Zseb napóra


   A fénykép tulajdonosa szerint ez az óra egy olyan nőhöz tartozott, aki szeretett utazni. És ez a modul nagyon megbízható: nehéz összetörni, és nem kell bele elem.

  13. 13 Tapsmérő


   Az 50′-es, 60′-as években rendkívüli népszerűségnek örvendtek a tánc- és énekversenyek, Ki Mit Tud-ok. Mivel akkor telefonos szavazásra, vagy app-on keresztüli szavazatleadásra nem volt lehetőség, így gyakran úgy választottak győzteseket, hogy a közönség tapsának hangerejét mérték. Aki a legnagyobb tapsvihart kapta, az lett a győztes. A taps hangjának mértéket ilyen, fent látható eszközzel mérték.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.