HIRDETÉS
Érdekességek

A római Colosseum története során először nyílik meg a nyilvánosság előtt az épület föld alatti része

Ha eddig hiányzott az ösztönzés, hogy Rómába látogass, akkor íme: 2000 év után először nyílik meg a colosseum föld alatti része a nagy nyilvánosság előtt.

  A római Colosseum földalatti szintjein, az úgynevezett “hypogea”-n tartották az arénában harcoló gladiátorokat és állatokat. Eredetileg gyertyafénnyel világították meg ezeket a területeket, de a felújításoknak hála a turisták ma már napfénynél is könnyedén bejárhatják ezeket a területeket.

  HIRDETÉS

  A Colosseum földalatti részének helyreállítása 10 évig tarott, és nem volt zökkenőmentes. Az előzetes terveket az olasz Tod divatmárka vezérigazgatója, Diego Della Valle és a római Régészeti Örökség Minisztériuma fogalmazta meg még 2011-ben.

  https3A2F2Fwww.unilad.co .uk2Fwp content2Fuploads2F20212F062FPA 60568888

  A Tod egy nélkülözhetetlen, 25 millió eurós összeggel járult hozzá a projekthez, aminek három kulcsfontosságú fázisa volt. Először meg kellett tisztítani a szerkezet homlokzatát, mielőtt még a szakértők egyáltalán a föld alá jutottak volna. A régészek, az építészek és a mérnökök ezután térképezhették fel a föld alatti részeket.

  Végül kotrógépek segítségével hosszú időn keresztül tisztították, mosták és távolították el a vastag szennyeződéseket és mikroorganizmusokat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Alfonsina Russo, a Colosseum Régészeti Park igazgatója ezt nyilatkozta a CNN-nek a restaurálás jelentőségéről:

  Ez a helyreállítás nélkülözhetetlenül fontos a régészeti kutatások szempontjából, hiszen lehetővé teszi számunkra a történelem rekonstruálását. Ez volt a környéken (Colosseum helyszíne) valaha zajló legnagyobb felújítás, ahol minden előkészítés és munka, beleértve a felhasznált technikát - liftek, teherfelvonók - végletekig kigondolt, aprólékos munkát igényeltek.

  A munka nem állt le, épp ellenkezőleg: további munkákat terveznek a Colosseummal. A múlt hónapban például az olasz kulturális minisztérium bejelentette, hogy egy fából készült arénát terveznek építeni, ami lefedi majd a hypogeát, valósághű képet adva arról, hogy milyen is volt ez a szerkezet az ókorban. Ez az új terület rendezvényeknek is otthont adhat majd, de az ilyen események vélhetően jóval kevésbé lesznek véresek, mint a múltban.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu