HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Ezek a történelmi események bizonyítják, hogy tényleg furcsa dolgok szoktak történni péntek 13-án

  Tudományos nyelven csak „triszkaidekafóbiának” nevezik a tizenhármas számtól, különösen a péntek 13-ától való félelmet. Nem véletlenül persze, hiszen több tucat film készült már arról, hogy mennyi balszerencsés dolog tud történni ezen a napon. Ha el is tekintünk ezektől, és csak a véletlen számlájára írjuk fel, ez az ominózus nap akkor is nagyon balszerencsés: minden péntek 13-án ugyanis átlagosan 800 millió dollárt veszít a gazdaság csak azért, mert az emberek félnek utazni, vásárolni, vagy épp szórakozni menni. De tényleg ilyen félelmetes ez a nap?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most úgy döntöttünk, hogy utánajárunk ennek, és kiderítjük: csak egy rossz babona a péntek 13-ától való félelem, vagy tényleg jobb otthon maradni, és vastag takaró alá bújni ilyenkor? A történelmi események mindenesetre azt mutatják, hogy jobb az óvatosság.

  A Buckingham-palotát péntek 13-án pusztították el a második világháborúban.

  Buckingham palota lerombolása

  A második világháborúban csak „Blitz” néven vált híressé az a légi háború, mely valamennyi brit nagyvárost romba döntötte. A terrorbombázás alatt csak Londonra 337 tonna robbanóanyagot dobtak le a Luftwaffe gépei. Ebből a Buckingham-palota is kapott, melyre 1940. szeptember 13-án pénteken 5 bombát dobtak le. Bár a királyi család is itt tartózkodott ekkor, senki sem sérült meg.
  Péntek 13 balesetek

  Péntek 13-án 13:30-kor villám csapott egy 13 éves fiúba.

  Péntek 13

  Az angliai Lowestoft Seafront Air légi bemutató során villám csapott egy 13 éves fiúba, aki esernyőt tartott a kezében. Bár az egybeesés megdöbbentő, a srác néhány égési sérüléssel, és pár napos kórházi kezeléssel megúszta a balesetet.

  A Costa Concordia üdülőhajó zátonyra futott.

  Costa Condordia péntek 13

  A Costa Concordia tengerjáró üdülőhajó 2012. január 13-án, pénteken zátonyra futott és részben elsüllyedt. Ez volt a legnagyobb személyszállító-hajó katasztrófa a Titanic óta, ráadásul több mint kétszer annyian utaztak rajta, mint a Titanicon. 32 ember vesztette életét ebben a katasztrófában.

  Fekete péntek: a nap, amikor az ausztráliai Victoria állam fele leégett.

  Victoria állam fekete péntek

  Ez volt az ausztrál történelem egyik leghalálosabb eseménye. Az erdőtüzek 1939. január 13-án kezdődtek, és az állam nagy részére átterjedtek. Ez idő alatt 700 otthon égett le, 71 ember hunyt el, és a lángok nagyjából az állam háromnegyedének megfelelő méretű földet pusztítottak el.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  1972. október 13-án, pénteken két nagy légi katasztrófa is történt.

  Péntek 13 légikatasztrófa

  Az Uruguay-i légierő 571-es járata épp Chile-be tartott, amikor egy technikai probléma miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania az Andokban. Tíz nap sikertelen keresés után a keresőcsapatok végül felfüggesztették a keresést. A gépről két ember aztán később sikeresen elérte az egyik közeli tábort, de 16 embernek sosem lett meg a holtteste.

  Ugyanezen a napon történt az orosz Aeroflot légitársaság 217-es repülőjáratának balesete, mely az orosz történelem eddigi legsúlyosabb légi katasztrófája. A fedélzeten utazó mind a 174 utas meghalt egy rossz időjárás miatt megkísérelt kényszerleszállás miatt. Soha nem sikerült tisztázni, hogy pontosan mi okozhatta a balesetet.

  Az 1970-es bangladesi tragédia.

  Bangladesi szőkőár péntek 13

  1970. november 13-án, pénteken Bangladesre lecsapott a Bhola ciklon, ami szökőárt okozott, és közel félmillió ember életét követelte. Ha ez nem lett volna elég, a mezőkön tartott állatok és növények 90%-a is elpusztult. A katasztrófa hosszú évekre tönkretette az országot, mivel akkora éhínséget okozott, amit nagyon nehezen tudtak csak kiheverni. A bangladesi emberek azóta is az ország történelmének fekete napjának tartják ezt a pénteket.

  A számítógépes vírus, ami megbénította Nagy-Britanniát.

  Számítógépes vírus anglia

  1989. január 13-án, pénteken egy számítógépes vírus jelent meg, ami egész Angliát érintette. A vírus minden számítógépről törölte a személyes fájlokat, majd le is lassított azokat. A megfelelő intézkedéseknek köszönhetően aztán sikerült megállítani a vírus terjedését.

  Mit gondolsz péntek 13-áról? Te is babonás vagy? Fel mernél ülni egy repülőre ezen a napon, vagy mernél hozni életre szóló döntést?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

6 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Csak mondom, hogy minden "típusú" napon történnek ilyenek, csak ebben a cikkben CSAK azokat emelték ki, ami péntek 13-án történtek. Meg lehetne csinálni ezt 21 vasárnappal is.
 • Péntek 13-a ugyan olyan nap, mint a többi. Csak annyi különleges van benne, hogy néhány hülye babonás ember azt mondta, hogy ezen a napon szerencsétlen dolgok történnek.Egyébként csak én vettem észre, hogy az itt felsorolt esetek többsége "szerencsésen" végződött (a lehetőségekhez képest) például a srác, akibe belecsapott a villám, az sem halt, meg, sőt "néhány égési sérüléssel, és pár napos kórházi kezeléssel megúszta a balesetet"Meg a Buckingham-palotás résznél. Ott sem halt meg/sérült meg senki.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.