HIRDETÉS
ÉrdekesTudomány

Okosabb vagy, mint egy robot? Akkor nyerd meg ezt a sakkjátszmát!

A napokban került fel az internetre az alább látható, rendkívül érdekes sakk-szimulációról készült kép, mely láttán még a sokat látott mesterséges intelligencia is csütörtököt mond. Az egész főként azért is érdekes, mert (állítólagosan) józan paraszti ésszel viszonylag hamar kikövetkeztethetünk egy esetleges győztes végkimenetelt a fehér játékos számára, míg a háromnegyed milliárd lépést kalkuláló mesterséges intelligencia egyszerűen megoldhatatlannak ítéli a feladatot, és döntetlenre hozza ki a fekete és fehér játékos játszmáját. De mivel is sikerült így összezavarni egy ennyire fejlett sakk-robotot?

  Aki valaha is játszott már sakk játékot, az elsőre is kiszúrja, hogy egysmás azért nem stimmel a képen. Ilyen például a sakktáblán kísérleti jelleggel elhelyezett harmadik (fekete) futó. Ez, és a bábuk cseppet sem hétköznapi elhelyezkedése elég ahhoz, hogy az egyébként fehér bábukkal játszó mesterséges intelligenciát padlóra küldje, és – jobb híján – a döntetlen lehetőségét kínálja fel ellenfelének.

  Sakk paradoxon mesterséges intelligencia
  (a fehér játékos következik)

  Noha való igaz, hogy a négy paraszttal árván maradt király helyzete cseppet sem biztató a fehér játékosra nézve, azért még sincs minden veszve, ahogy azt a robot intelligencia gondolja. Persze igaz ami igaz, eléggé abszurd lépéseknek kell történniük ezután, hogy a fehér játékos végül győztesként fejezhesse be a játékot, de ezt egy ennyire fejlett mesterséges intelligenciának fel kellene ismernie. Állítja legalábbis Roger Penrose professzor, a nemrégiben alakult a Penrose tudományos intézet vezetője, aki még egy ajándék könyvvel is megajándékoz  mindenkit, akinek sikerül megoldania (és elküldeni neki) a mesterséges intelligencia számára paradox helyzetet.

  A kérdés tehát már csak az, hogy képesek vagyunk-e felismerni és felvázolni egy olyan esetleges kimenetelt, amikor végül a fehér bábukkal játszó játékos szállhat ki győztesen a partiból?! Hogy némileg könnyebb dolgunk legyen, a Penrose intézet tudósai egy online szimulációt is létrehoztak az adott helyzetnek, (melyet IDE KATTINTVA érhettek el) ahol letesztelhetjük magunkat, illetve azt, hogy vajon okosabbak vagyunk-e, mint egy robotok.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Ezek is érdekelhetnek

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.