HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Nem az arany áll az első helyen: íme a 16 legdrágább anyag a világon

Az emberiség sok évszázadon keresztül élt abban a tévhitben, hogy az arany legdrágább anyag a Földön. Pontosabban fogalmazva: egykoron tényleg az arany volt a legdrágább, de csak mert a most következő listán látható anyagok felfedezése még váratott magára.

  HIRDETÉS

  Napjainkra azonban rendesen felborult a világ legdrágább anyagjait sorakoztató lista hierarchiája, az arany pedig éppen hogy csak beverekedte magát a 17 legdrágább anyag közé.

  1. 16 Sáfrány - 3 ezer forint/gramm


   Ez a különleges fűszer amellett, hogy hihetetlen ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, még az egészségre is rendkívül pozitív hatással van. Előállítása hosszú időt és bonyolult folyamatokat igényel, ezért a legdrágább fűszer a világon.

  2. 15 Arany - 15 ezer forint/gramm


   Egy nő legjobb barátja, nem mellesleg pedig emberemlékezet óta az egyik legnemesebb fém, ami mára jócskán lecsúszott a világ legdrágább anyagjait felsorakoztató listáról, nálunk is csak az utolsó előtti helyet sikerült megkaparintania.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 14 Ródium - 16 ezer forint/gramm


   Egy igazi fémritkaság. Hogy érzékeltessük, mennyire: egy tonna földben csupán 0,001 g ródium található, épp ezért már egy gramm kinyerése is rendkívül körülményes.

  4. 13 Platina - 17 ezer forint/gramm


   Szintén ritka, nagy ellenálló képességű fém - akár csak az arany. Az orvostudomány világában nagy hasznát veszik, ezért nagyon értékes.

  5. 12 Metamfetamin - 28 ezer forint/gramm


   Egy nagyon addiktív anyag, melyet a drogpiacon terjesztenek előszeretettel. Soha ne találkozz vele, mi csak ennyit ajánlunk.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 11 Orrszarvúszarv - 31 ezer forint/gramm


   A feketepiacon nagyon keresett szarv az, aminek köszönhetően az orrszarvúk ma már a kihalás szélére sodródtak. Gyógyszert és késeket készítenek belőle eladásra.

  7. 10 Heroin - 36 ezer forint/gramm


   Egy ópiát, ami megváltoztatja az agy kémiai összetételét, és rendkívüli boldogságot okoz. Legalábbis egy időre, aztán következik a véget nem érő pokol. Természetesen illegális, és csak ajánlani tudjuk, hogy messziről kerüljétek el.

  8. 9 Kokain - 66 ezer forint/gramm


   Egy tudatmódosító szer, aminek a tiszta változatáért már egy kisebb vagyont is elkérhetnek. Ez a tiszta változat szinte megfizethetetlen, ezért nem is nagyon található a piacon. Igen veszélyes függőséget okozó narkotikum - természetesen ez is illegális.

  9. 8 LSD - 840 ezer forint/gramm


   Nehéz előállítása miatt szinte nem is lehet beszerezni tiszta formában ezt a drogot, folyadékkal átitatott bélyegeken terjesztik a jóval olcsóbb verzióját, ám nem kevésbé veszélyes változatát. Hallucinációkhoz, és maradandó agyi, illetve személyiségbeli változásokhoz vezethet - szintén illegális. 

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 7 Plutónium - 1,1 millió forint/gramm


   Egy nehéz és mégis törékeny radioaktív fém, nukleáris fegyverekhez és űrrakéták üzemanyagaként használják.

  11. 6 Painite - 2,5 millió forint/gramm


   Ez a drágakő olyan ritka, hogy még a létezéséről is kevesen tudnak. Egészen 65 évvel ezelőttig pedig senki nem tudott róla, mivel az 50-es években fedezték fel és azóta is csak pár száz darab lehet belőle világszerte.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 5 Taaffeite - 5,6 millió forint/gramm vagy 1,1 millió forint/karát


   Egy pink, fehér és halvány lila színű drágakő, ami bár milliószor ritkább, mint a gyémánt, mégis kisebb érte a kereslet, ezért az ára (még) valamivel olcsóbb, mint a gyémánté.

  13. 4 Trícium - 8,4 millió forint/gramm


   Ez egy világításhoz használt gáz állapotú anyag. 15 millió dollárba kerül egy font (~fél kiló) trícium gáz előállítása.

  14. 3 Gyémánt - 15,4 millió forint/gramm


   Senkinek nem kell bemutatni, a dobogó harmadik fokán fényesen csillogó gyémántot.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  15. 2 Kalifornium - 7,5 milliárd forint/gramm


   A bolygónkon fellelhető legdrágább kémiai elem. 1950-es felfedezése óta eddig csak egyszer sikerült előállítani.

  16. 1 Antianyag - 17,5 kvadrillió forint/gramm


   A legdrágább anyag a Földön. Az előállításához egy milligramm pozitron előállítása is szükséges, mely önmagában 25 millió dollárba kerül. A tudomány üzemanyagként szeretné felhasználni az űrkutatáshoz a jövőben. Érdekesség: jelenleg egy gramm ilyen anyag előállításához is egy évig kellene megállás nélkül dolgoznia a teljes emberiségnek.

   Bónusz: jáde kő - 47,6 milliárd forint

   A mianmari bányászok találták meg a világ legnagyobb jáde kövét, melynek súlya körülbelül 200 tonna. Ezt a gyönyörű jáde-sziklát Kínába küldik, ahol drága ékszereket és szobrokat készítenek majd belőle.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

11 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.