HIRDETÉS BEZÁRÁS

Mitől fél a fehér cápa? 3 vízi állat amit még ez a ragadozó is kilométerekre elkerül

Igaz a mondás, hogy mindig van egy nagyobb hal.

  Sok emberből a fehér cápa nem vált ki más érzelmet, csak félelmet. De vajon miért félnek tőle ennyire az emberek? Csak azért, mert nagy, erős és sok foga van?

  HIRDETÉS

  Jó, hát ezek mondjuk nyomós érvek. Azonban a statisztikák azt mutatják, hogy a fehér cápák ritkán bántják az embereket. Ha mégis, akkor is csak „felületesen”. Mondjuk úgy, „emlékbe, hogy legyen mit mesélniük a találkozásukról.

  Cápák és tengeri állatok 004
  Elias Levy – Nagy fehér cápa, CC BY 2.0

  Persze, voltak súlyosabb esetek is. De kevés. Körülbelül 30 esetet jegyeztek fel 21 év alatt – 1990 és 2011 között. Egyetérthetünk abban, hogy ez nem túl sok.

  Na mindegy, nem is erről van szó. Ma más a lényeg. Érdekes ugyanis, hogy ez félelmetes és vad tengeri ragadozó maga „megremeg a félelemtől”, amikor bizonyos állatokkal találkozik.

  Lenyűgöző mérete ellenére (a fehér cápa átlagosan 4,5 méter hosszú és körülbelül 600-900 kg súlyú), az óceánban vannak nála sokkal keményebb ragadozók is.

  Kardszárnyú delfin

  A kardszárnyú delfinek hatalmas erővel és hihetetlen intelligenciával rendelkeznek.

  Ezeket a ragadozókat nem lehet megállítani, és aligha akad az óceánban olyan bátor állat, amely ki merne velük állni. A fehér cápa például, ha kardszárnyú delfinnel találkozik, azonnal fejvesztve menekül, azt se tudja, merre „fusson”. Igazság szerint legtöbbször nem is sikerül elmenekülnie…

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Cápák és tengeri állatok 003

  Köztudott, hogy a kardszárnyú delfinek nagyon „szeretik” a cápákat. Pontosabban a májukat. És egy ilyen csemegéért hajlandóak feláldozni a személyes elfoglaltságaikat.

  Érdekes: a kardszárnyú delfinek agya legalább ötször nagyobb az emberénél, és nekik van a második legnagyobb agyuk az összes tengeri emlős között.

  Néhány kardszárnyú delfin képes a fehér cápákat egy úgynevezett tónusos mozdulatlanság állapotba hozni. Ehhez a tengeri ragadozót a hátára fordítják.

  A fehér cápának semmi esélye sincs a kardszárnyú delfinek elleni küzdelemben. Intelligenciájuk a nyers erővel és sebességgel párosulva legyőzhetetlen ellenféllé teszi őket.

  Ámbráscet

  A cetek nagyon erős és intelligens állatok. A főemlősök mellett ők a legokosabb állatok, akik valaha léteztek.

  A fehér cápa nem tud mit kezdeni egy ámbráscettel, amely ötször hosszabb és ötvenszer nehezebb nála. Igazából ritkán keresztezik egymás útját az óceánban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Cápák és tengeri állatok 002

  De ha a fehér cápának hirtelen eszébe jutna, hogy egy kisebb ámbráscettel táplálkozzon, a megtorlás azonnali lesz és kegyetlen. Mivel az ámbráscet mama és papa nem fogja szó nélkül hagyni ezt a szemtelenséget.

  2014-ben egy régóta figyelt nagy fehér cápa rejtélyes módon eltűnt Ausztrália partjainál. Van okunk azt feltételezni, hogy ámbráscetek „keze” lehetett a dologban, akik épp akkor a közelben ólálkodtak. Bár a listánk következő „jelöltje” is lehetett.

  Tengeri krokodil

  A fehér cápák körülbelül kétszer gyorsabbak a hüllőknél. De a bordás krokodilokkal vívott harcban a cápáknak gyakorlatilag nincs esélyük.

  Cápák és tengeri állatok 001
  Lip Kee Yap – Flickr, CC BY-SA 2.0

  Az egyetlen dolog, amiben a sebesség előnyt jelenthet számukra a küzdelemben, hogy talán így sikerül elúszniuk egy biztonságos helyre.

  Akárhogy is nézzük, a hüllők általában nagyobbak (5-6 méter hosszúra nőnek) és nehezebbek is. A bordás krokodilok harapása erősebb, a páncéljuk pedig jobb.

  A fehér cápának esélye sincs a küzdelemben… Főleg, ha a találkozó valahol a sekélyebb vizekben történik. Igaz azonban, hogy azokon a helyeken, ahol bordás krokodilok élnek, ritkán fordulnak meg cápák.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.