HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért függenek beton súlyok a vasúti oszlopok mentén?

Nagyon fontos szerepet töltenek be a kötöttpályás közlekedési rendszereknél.

  Ha valaha is utaztál már vonaton, akkor valószínűleg felfigyeltél rá, hogy hébe-hóba hatalmas beton súlyok lógnak a tartóoszlopokon. Nem minden pilléren egymás után, hanem csak bizonyos gyakorisággal.

  HIRDETÉS

  Ha igen, akkor valószínűleg észrevetted, hogy ezek a súlyok a legkülönfélébb módon vannak felakasztva. Néha egyik oldalon van kettő vagy több, máskor a tartóoszlop mindkét oldalán van egy-egy. Kiderült, hogy ezek a mérleg-elven működő súlyok valójában rendkívül fontos szerepet játszanak be a vonatközlekedésben.

  Vonat kiegyenlítő beton súly 013

  Nem titok, hogy a fémek a nyári melegben felmelegednek, és ettől kitágulnak, vagyis a vonatok áramforrásaként használt felsővezetékek is meghosszabbodnak. Az ilyen kiegyenlítő függősúlyok nélkül a vezetéke egyszerűen megereszkednének, és szinte lehetetlen lenne a villanymozdonyos vonatközlekedés a kábelek állandó magasságváltozása miatt.

  Télen, a fagyos időben a felsővezeték rövidebbé válik, vagyis a nyáron túl erősen kifeszített kábel könnyen szétszakadna. Hogy ez ne történhessen meg, a mérnökök ilyen betonblokkokkal és egy különleges felfüggesztési rendszerrel oldották meg, hogy a kábelek mindig feszesek legyenek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Vonat kiegyenlítő beton súly 012

  A fenti képen egy ilyen kábelfeszítő rendszer működési elvét láthatjuk. A rendszernek köszönhetően minden egyes beton elem megduplázza a súly által kifejtett feszesítő hatást. Ha már a súlyokról beszélünk, ezek 12,5 kg-os és 25-os változatokban készülnek. Vannak más változatok is, de ezek a leggyakoribbak.

  Anyagukat tekintve főleg betonból, de gyakran vasbetonból készülnek. A sima betonból készült változatok azért jobbak, mert olcsóbbak, és ezeket senki nem fogja lelopni azért, hogy a benne lévő vasat eladja.

  Vonat kiegyenlítő beton súly 011
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ha azonban utaztál már modern vasútvonalakon, például Nyugat-Európában, akkor bizonyára azt is észrevehetted, hogy egyes vasúti sínek mentén egyáltalán nincsenek már ilyen kábelfeszítő betonelemek.

  Ennek oka, hogy manapság a felsővezetékek megfeszítésére már egy másik mechanizmust használnak. Napjainkban egyre elterjedtebb az alábbi képen elterjedt kis feszítő szerkezet, mellyel rengeteg beton és kábel anyagot lehet megspórolni. Ráadásul látványra is diszkrétebb.

  Vonat kiegyenlítő beton súly 010

  Ennek a mechanizmusnak a belsejében egy spirálrugókból álló blokk található. Ezek a rugók állítják be a felsővezeték optimális feszülési szintjét, hogy megakadályozza annak megereszkedését vagy szétszakadását. Ami a húzóerőt illeti, az 10 és 40 kN között állítható.

  Egyik módszer, sem a betonsúlyokból álló, sem ez a modern kompenzáló szerkezet nem képes azonban 100%-os védelmet nyújtani a kábeleknek, ugyanis még a gondos karbantartásuk mellett is gyakran előfordulnak a felsővezeték szakadások, különösen télen, amikor a kábelek a hideg miatt összezsugorodnak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.