HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért épített Kína autópályát egy folyó kellős közepén?

A hidak általában a folyóra merőlegesen épülnek, de nem Kínában.
🔥 2 hozzászólás

  A kínai mérnökök érdekes módon nem egy folyón átívelő hidat építettek, hanem közvetlenül a folyón vezették végig.

  HIRDETÉS

  A kínai Hubei tartományban található a bolygó egyik leghihetetlenebb infrastrukturális létesítménye – egy folyón épített híd. Pontosabban mégsem, mert ez a híd nem keresztezi a folyót, hanem több mint négy kilométeren át a folyó folyásával párhuzamosan húzódik.

  Kína híd a folyó 005

  Ez a szokatlan híd még 2015-ben készült el, és azóta is egy infrastrukturális csodának tartják. Egy kisváros, Gufuzhen útját köti össze egy Sanghajba vezető autópályával. A híd közvetlenül a Xiangxi folyó mentén húzódik, annak ellenére, hogy a folyó partján egyébként már van egy út.

  Kína híd a folyó 004
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Akkor mégis miért döntöttek úgy a kínai mérnökök, hogy az út felújítása helyett inkább egyenesen a folyóra építik ezt a hidat?

  Az ok nem az volt, hogy lenyűgöző hatást keltsenek a híddal (persze sikerült), és nem is így akartak kísérletezni vagy turisztikai mekkává alakítani a környéket. A valódi ok a környező terület összetettségében keresendő.

  Kína híd a folyó 003

  A Xiangxi folyót ugyanis hegyek veszik körül, és nagyon nehéz utat építeni itt. Néhány kínai város, amely hegyvidéki területeken található, gyakorlatilag megközelíthetetlen. Például régebben írtam már arról, hogy az egyik ilyen hegyi falu lakói hogyan építettek 15 év alatt egy kézzel vájt utat, közvetlenül a sziklákba.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Kína híd a folyó 002

  A Xiangxi folyó mentén vezető út építéséhez nemcsak rengeteg alagutat kellett volna építeni, de a munka során át kellett volna telepíteni a folyó partján élő embereket, és ki kellett volna vágni az erdő jelentős részét. Végül a mérnökök kiszámították, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb lenne közvetlenül a folyóra építeni a hidat, ráadásul így meg lehetne őrizni a helyi növény- és állatvilágot is.

  Kína híd a folyó 001

  A 4,4 kilométer hosszú híd összesen 71 millió dollárba került. Ez persze hatalmas összeg egy ilyen kis méretű szerkezethez képest, de a Xiangxi partján épített út még többe került volna. Gufuzhen város lakói most sokkal gyorsabban eljutnak az ország egyik fő autópályájához: csak 20 percet kell utazniuk a korábbi egy óra helyett.

  Az út ráadásul igazi turisztikai látványossággá is vált: naponta érkeznek Hubeibe autósok csak azért, hogy végigautózzanak ezen a szokatlan és egyedülálló hídon.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • Szerintem is a hiányzó körgyürű szakasz helyett,alkalmas lenne a Föváros közlekedésének javitására! Na majd Vitézi megoldja!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.