HIRDETÉS BEZÁRÁS

Mi történik, ha egy űrhajós leszakad a világűrben, és teljesen egyedül marad?

Valószínűleg ez minden űrhajós rémálma.
Szólj hozzá

  Talán ez az egyik legrosszabb rémálom egy űrhajós számára – kirepülni a világűrbe úgy, hogy bármi remény is legyen a visszatérésre. Képzeld csak el, hogy valamilyen baleset miatt lassan eltávolodsz a Nemzetközi Űrállomástól a végtelen fekete ürességbe. Nincs ott semmi, csak a hideg vákuum. Szerencsére még ilyenkor is van némi esély a túlélésre. Nézzük meg részletesen ezt a helyzetet.

  HIRDETÉS

  Szóval, az ISS-en vagy, körülbelül 400 km magasan, az atmoszféra felső rétegeiben. Az állomás egyébként nem csak úgy lóg a világűrben. A Föld gravitációja folyamatosan vonzza. Ahhoz, hogy ne essen le, az állomásnak körülbelül 28 000 km/h sebességgel kell keringenie a bolygónk körül. Ez elég ahhoz, hogy leküzdje a bolygó vonzását.

  Felveszed az űrruhádat. Van benne oxigén és egy rekesz víz, hogy ihass a küldetés alatt. Először át kell menned egy speciális szerkezeten – a zsilipen. Amint bent vagy, látod, hogy két ajtó van.

  Be kell lépned és be kell zárnod az első ajtót, hogy elzárd az oxigén útját. Ezután kinyílik a kifelé vezető ajtó. Ezt nevezik kilépésnek a világűrbe. Több oka is lehet annak, hogy valaki kimegy a világűrbe.

  Asztronauta világűr 004

  Ezek közé tartoznak például a tudományos kísérletek, hogy kiderítsék, hogyan viselkednek a különböző dolgok az űrben, és az új berendezések tesztelése. Néha a meghibásodott alkatrészek javítása vagy az állomás tervezett karbantartása miatt van rá szükség.

  Mielőtt kilépnél az ürességbe, egy kötelet rögzítesz az űrruhádra, ami az űrhajóhoz van kötve. A kötélhez kisebb szerszámokat is rögzíthetsz – csavarhúzót vagy villáskulcsot.

  Kilépsz az űrhajóból, és olyan érzésed van, mintha víz alatt lebegnél. Az űrhajósok egy hatalmas medencében gyakorolnak, mielőtt valóban megtapasztalnák a súlytalanságot.

  • Az űrhajó részeibe kapaszkodva elindulsz a javítandó hely felé. Meg kell húznod egy kis csavart. Egy űrhajós egyszer azt mondta, hogy nehéz dolgozni a világűrben. Egy hatalmas ruha van rajtad, ami lelassítja a mozgásod és ügyetlenné tesz.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Szóval, meghúzod a csavart, de valami nem stimmel.

  A villáskulcs kicsúszik a kezedből, és a csavar kirepül a hajó testéből. Megpróbálod elkapni, és véletlenül ellököd magad az állomástól. Sikerül elkapnod a csavart, de már te is repülsz vele.

  Nincs mibe kapaszkodni, de van egy köteled, és… Ó, ne! Már nincs a szkafanderhez rögzítve. Rosszul rögzítetted. Most nem csak egyszerűen elrepülsz az állomástól, de közben a tested is forogni kezd. A szemed előtt egyik oldalt kék Föld, másik oldalt a fekete világűr van , és nem tudsz megállni.

  Asztronauta világűr 003
  • Szerencsére nem a kötél az egyetlen biztonsági intézkedés. A szkafander „SAFER” rendszerrel van felszerelve. Ez egy hátizsákos mentőrendszer. Egyszerűbben fogalmazva, egy üzemanyaggal töltött hátizsák, amelynek sugárhajtása van. Aktiválod a hátizsákot, és az kiegyenesíti a repülésedet. Abbahagyod a forgást, és kicsit megnyugszol. Most már pontosan tudod, hol van az ISS, és manuálisan kell kiválasztanod az irányt, majd óvatosan odarepülnöd az állomáshoz.

  A hátizsák kis csövekből bocsát ki gázt. Ez mozgat előre. A rendszert egy joystick segítségével irányítva változtathatod a gázkibocsátás irányát, hogy irányíthasd a szkafandert.

  Végül odaérsz az ISS-hez. Meg kell kapaszkodnod valamiben, majd a légzsiliphez kell menned. Útközben úgy érzed, mintha egy hegyre másznál a víz alatt.

  De térjünk vissza arra a pillanatra, amikor elrepültél az ISS-től.

  Asztronauta világűr 001
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Szóval, megpróbálod a hátizsákot használni a mozgás kiegyenesítésére.

  Ideges vagy, és nem tudsz megnyugodni. Véletlenül megnyomod a joystickot, és kaotikusan irányítod a csöveket különböző irányokba. Eltelik néhány perc. Nem jutottál közelebb az állomáshoz, és az üzemanyag elfogyott a tartályban. Most még jobban ideges vagy.

  • Menjünk vissza megint a múltba. Elrepülsz az ISS-től, majd bekapcsolod a hátizsákot, és lelassítod a forgás sebességét. Most látod az ISS-t. Lassan és magabiztosan közeledsz az állomáshoz. Minden jól megy, de hirtelen valami mozgást veszel észre. Egy kis fémdarab az egy régi műholdról. Beleütközik a hátizsákba, megrongálja azt, és az üzemanyag elkezd kifolyni a világűrbe.

  Az ütközés miatt újra forogni kezdesz. Nem tudod, merre tartasz. Most csak annyit tehetsz, hogy veszel egy mély lélegzetet, és megpróbálod lefékezni a forgást a maradék üzemanyag segítségével. Sikerült, a forgás megállt.

  Asztronauta világűr 002

  Az üzemanyag azonban elfogyott, és nincsenek utasítások vagy protokollok arra, hogy mit lehet tenni egy ilyen helyzetben. Most a világűrben lebegsz és nem tudsz semerre haladni. Ahhoz, hogy visszatérj az ISS-re, el kellene rugaszkodnod valamitől.

  Még soha senki nem került ilyen helyzetbe. De ez nem jelenti azt, hogy ne lenne esély a túlélésre. Például, ha a többi űrhajósnak sikerül kapcsolatba lépni az elsodródott űrhajóssal és látják a tartózkodási helyét, akkor valószínűleg érte tudnak menni, hogy megmentsék.

  Mi van akkor, ha nem tudják megmenteni az űrhajóst?

  Ha egy űrhajós elszabadulna a világűrben, és senki sem tudná megmenteni, a túlélés esélyei rendkívül csekélyek lennének. A halál bekövetkezése valószínűleg több tényező együttes kombinációjának eredménye lenne:

  1. Oxigénhiány: Az űrhajós szkafanderében lévő oxigénkészlet véges. A legtöbb szkafander 6-8 óra oxigént biztosít. Ha ez az idő lejár, az űrhajós fulladás következtében elveszítené az eszméletét, majd meghalna.
  2. Dekompresszió: Az űrben a nyomás szinte nulla. Ha az űrhajós szkafandere megsérülne, a hirtelen nyomáscsökkenés dekompressziós betegséget okozna. Ez azt jelenti, hogy a vérben oldott gázok buborékokat képeznének, ami súlyos fájdalmat, bénulást, sőt halált is okozna.
  3. Sugárzás: A világűrben az űrhajóst intenzív kozmikus sugárzás érné. Ez a sugárzás károsíthatja a sejteket, DNS-t, és növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Hosszú távon a sugárzás halálos kimenetelű lehet.
  4. Hőmérséklet: A világűrben szélsőséges hőmérsékleti viszonyok uralkodnak. A napfénynek kitett területeken a hőmérséklet rendkívül magas, míg árnyékban nagyon alacsony. Az űrhajós szkafandere bizonyos ideig védelmet nyújt, de hosszú távon a szélsőséges hőmérséklet hipotermiát vagy hőgutát okozhat.
  5. Éhezés és kiszáradás: Az űrhajósnak korlátozott mennyiségű élelme és vize lenne a szkafanderben. Ha ezek a készletek kimerülnének, kiszáradna vagy éhen halna. Valószínűleg az előbbi.

  Az idő, amíg az űrhajós életben maradna, a fenti tényezőktől függően változhat. Az oxigénhiány valószínűleg a leggyorsabban bekövetkező halálok lenne, és ez az, amiért egy elszabadult űrhajós csak maximum néhány órát lenne képes életben maradni egyedül a világűrben. A többi tényező hatása hosszabb idő alatt jelentkezne, de néhány napon belül az űrhajós mindenképpen meghalna.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Minden esetre, a temetés nem okozna gondot, hamvasztásos lenne, ugyanis ebben a magasságban még bőven vannak a sztratoszféra anyagából molekulák, ami folyamatosan fékezve egyre alacsonyabb pályát eredményez az egyre sűrűsödő légkörben. Ha szerencséje van, ez az éjszakai féltekén játszódik le, és talán egy szerelmespár látni fogja az ellobbanását...

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu