HIRDETÉS BEZÁRÁS

Melyik tenger a legtisztább a világon? Azon helyek listája, ahol életedben egyszer feltétlenül úsznod kell

Most már csak repülőjegyet kell foglalni valamelyikhez. ✈️

  Nem könnyű összeállítani a világ legtisztább tengereinek listáját: néha ugyanazon tenger egyik partja tisztább, mint a másik. Olyan is előfordul, hogy tengernek nevezünk valamit, ami nem is az.

  HIRDETÉS

  A helyzet tehát meglehetősen keszekusza. Mindenesetre ma megpróbálom bemutatni nektek a világ tíz legtisztább tengerét, hogy aztán magad dönthesd el, hová menj legközelebb nyaralni.

  Weddell-tenger

  Legtisztább engerek 009

  A Guinness Rekordok Könyve szerint a Weddell-tenger a legtisztább a világon. Átlátszósága majdnem megegyezik a desztillált vízével. Ez a tenger az Antarktisz nyugati partjainál található, és az év nagy részében jég borítja. Ez egyben a világ egyik leghidegebb tengere is: télen a víz hőmérséklete -1,8 °C-ra is süllyedhet.

  A Weddell-tenger a bolygó egyik legősibb és legkevésbé feltárt tengere. Azt azonban tudjuk, hogy a fenekén található a világ legnagyobb halívóhelye, amely 240 km²-en terül el. A Weddell-tengerben rengeteg krill él, amely a kék bálnák, fókák és pingvinek egyik kedvenc tápláléka. Élnek itt még leopárdfókák, kardszárnyú delfinek és ámbráscetek is.

  Vörös-tenger

  Legtisztább engerek 008

  A Vörös-tenger a legtisztább azok közül a tengerek közül, ahol fürödni is lehet, és ahol a strandok kellemes kikapcsolódást nyújtanak. Egyetlen folyó sem ömlik ebbe a tengerbe, ezért a Vörös-tenger hihetetlenül átlátszó – a folyók szállítják a világ tengereibe és óceánjaiba a műanyaghulladékok 90%-át, és az iszapot és homokot, ami miatt sok tengernek zavaros a vize.

  Ez az Indiai-óceán beltengere, és a Holt-tenger után a második legsósabb a világon. Emellett az egyik legmelegebb is – területének 2/3-a a trópusokon fekszik, és a víz hőmérséklete még télen sem süllyed +20 °C alá. Nyáron pedig elérheti a +28 °C-ot is.

  A Vörös-tenger legjobb strandjai közé tartozik a Dream Beach és az Old Vic Hurghadában, a Sharm El Maya-öböl, Mahmya a Big Giftun-szigeten, és Abu Dabbab, amely 277 km-re található Hurghadától.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Sargasso-tenger

  Legtisztább engerek 007

  A Weddell-tenger után a Sargasso-tengert tartják a világ második legtisztább tengerének. Az Atlanti-óceánban található, és nincsenek partjai – a határait áramlatok jelölik ki, ez teszi igazán egyedivé. Ebben a tengerben olyan sűrűn nő a golffű (Sargassum) – meleg vízben lebegő barna alga –, hogy Kolumbusz „víz nélküli algaedénynek” nevezte.

  Ezek az algák a tenger majdnem teljes területét elfoglalják – 7 millió km²-ből 6 milliót. Itt nem lehet fürödni, de gyakran szerveznek túrákat a tenger megtekintésére. A Sargasso-tenger azért is érdekes, mert a Bermuda-háromszög területéhez tartozik. Ennek a helynek a rossz híre abból az időből származik, amikor a szélcsendes időjárás miatt itt rekedtek a hajók, a legénység pedig élelem és ivóvíz nélkül maradt, majd meghalt.

  Holt-tenger

  Legtisztább engerek 006

  A Holt-tenger a harmadik helyen áll a legtisztábbak listáján, és az első helyen a legsósabbak között. Sótartalma miatt nevezik tengernek, bár valójában egy nagy lefolyástalan tó. A tenger sótartalma eléri a 350 ezreléket. Összehasonlításképpen, a Vörös-tenger sótartalma 41 ezrelék – és ez a legsósabb (igazi) tenger a világon. A Holt-tengerben még baktériumok sem élnek, a halak pedig nagyon gyorsan elpusztulnak benne.

  A Holt-tenger Izrael, Jordánia és a Palesztin Autonómia között fekszik. Teljes pompájában az izraeli Ein Bokek üdülőhelyről látható – ez mindössze 2 óra autóútra van Tel-Avivtól. A Holt-tengerben lehet úszni, és ez meglehetősen könnyű – a sótartalom miatt a víz a felszínre emeli a testet. De nem ajánlott 20 percnél tovább fürödni benne.

  Égei-tenger

  Legtisztább engerek 005

  Az Égei-tenger Görögország és Törökország partjait mossa, és érdekes példája annak, hogy a víz szennyezettsége hogyan változik a különböző partoknál. Törökország partjainál a tengert ipari hulladék szennyezi, míg a görög tengerpart a világ egyik legtisztábbja. Különböző becslések szerint a második vagy harmadik helyen áll.

  Az Égei-tengerben sok sziget található – körülbelül kétezer. A legnagyobbak: Kréta, Lészvosz, Rodosz, Számosz, Évia. Kréta strandjai pedig Európa legtisztábbjai közé tartoznak, ezért kék zászlót kaptak – ezzel a jelzéssel a kiváló állapotú, tiszta vizű és fejlett infrastruktúrával rendelkező strandokat jelölik.

  Az Égei-tenger török partja szennyvízzel szennyezett Izmirtől Isztambulig, ezért itt egyre gyakrabban fordul elő az úgynevezett „vörös ár”. Ilyenkor a mélyből foszforral és nitrogénnel telített vízrétegek emelkednek fel, és táplálják az emberekre és halakra mérgező mikroflórát. Ettől a tenger a partoknál barna lesz. A turisták ilyenkor nem fürödhetnek, és nem ehetnek tenger gyümölcseit.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Karib-tenger

  Legtisztább engerek 004

  A Karib-tenger az Atlanti-óceán medencéjének tengere, amelyet nyugatról és délről Közép- és Dél-Amerika, északról és keletről a Nagy- és Kis-Antillák határolnak. Nagyrészt annak köszönhetően tiszta, hogy 1990-ben 13 ország aláírta a Karib-térség tengeri környezetének védelméről és fejlesztéséről szóló Cartagenai Jegyzőkönyvet, amely betiltotta a tengeri környezet pusztulásához vezető tevékenységeket.

  A Karib-tengerben található Kuba, Haiti, a Dominikai Köztársaság, Jamaica és Puerto Rico, valamint olyan szigetországok, mint Saint Kitts és Nevis, Antigua és Barbuda, Grenada, Trinidad és Tobago, Saint Lucia, Martinique és mások.

  A Karib-tenger a trópusokon fekszik, így télen a part menti vizek hőmérséklete +23 °C, nyáron +28 °C. A meleg éghajlatnak és a gyönyörű strandoknak köszönhetően a Karib-térség a világ minden tájáról vonzza a nyaralókat, és az idegenforgalom a karibi medence országai gazdaságának egyik legfontosabb összetevője.

  Andamán-tenger

  Legtisztább engerek 003

  Ez a tenger Délkelet-Ázsia számos országának partjait mossa: Thaiföld déli részét, ahol többek között Phuket is található, valamint Malajziát, Indonéziát és Burmát (Mianmart). A feltételezések szerint a tengert Anduman Istenről nevezték el, akit Malajziában tiszteltek.

  A tenger az Indiai-óceán medencéjéhez tartozik, és nagyon meleg: nyáron +30 °C-ra melegszik fel, télen a hőmérséklet csak +26 °C-ra süllyed. Itt egész évben lehet fürödni és pihenni.

  Az Andamán-tenger partvidéke a nagy ipari üzemek hiányának köszönhetően ennyire tiszta. Számos tengeri nemzeti park található itt: 16 – csak Thaiföldön, közülük négy az UNESCO Világörökség listájának része.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Arab-tenger

  Legtisztább engerek 002

  Az Arab-tenger partjain Szomália, Dzsibuti, Jemen, Omán, Irán, Pakisztán, India és a Maldív-szigetek találhatók. A tengert az európai és arab hajósok különböző neveken ismerték: Eritreai-tenger, Szindhu-tenger, Zöld-tenger, Ománi-tenger, Perzsa-tenger és Indo-Arab-tenger.

  A legtisztább víz a Maldív-szigeteknél található. Az ökoturizmus hívei körében azonban a pakisztáni Astola-sziget partvidéke is népszerű. Ez egy lakatlan sziget, ahová tengeri teknősöket figyelni járnak az emberek. Egész évben lehet benne fürödni, nyáron a víz átlaghőmérséklete +27 °C, és télen sem alacsonyabb +22 °C-nál.

  Az Arab-tengeren érdemes még meglátogatni a Jemenhez tartozó Szokotra-szigetet és az Ománhoz tartozó Masirah-szigetet. Az Arab-tenger a 10 legtisztább tenger és a 10 legnagyobb tenger között is szerepel.

  Filippínó-tenger

  Legtisztább engerek 001

  A Csendes-óceánban található Tajvan, a Fülöp-szigetek és Japán közelében. A Sargasso-tenger után a második legnagyobb tenger a Földön, és egyben az egyik legmélyebb is – itt található a híres Mariana-árok.

  A határai feltételesek – szigetcsoportok választják el az óceántól.

  A Fülöp-tenger vize viszonylag meleg – északon +15…+28 °C-tól délen +27…+29 °C-ig terjed. A tenger négy éghajlati övezetben fekszik: szubtrópusi, trópusi, szavannaövi és egyenlítői.

  A Filippínó-tenger fő üdülőhelyei Boracay, Cebu, Bohol, Palawan, Mindoro, Mactan, Mindanao és Panglao szigetei.

  Néhány tipp a turistáknak.

  • A világ legtisztább tengere a Weddell-tenger. Ez nagyon hideg, és nem lehet benne fürödni. A Weddell-tenger az Antarktisz partjait mossa.
  • A legtisztább tenger, ahol kényelmesen lehet fürödni és napozni, a Vörös-tenger, amelybe egyetlen folyó sem ömlik.
  • A Vörös-tenger tisztaságban vetekszik a Holt-tengerrel, ahol a magas sótartalom miatt gyakorlatilag egyáltalán nincsenek élőlények a vízben. Itt nem ajánlott 20 percnél tovább fürödni.

  Neked melyik a kedvenc tengered és tengerpartod? Mondd el hozzászólásban!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.