- Ennyit fogyasztott egy átlagos európai család étkezéskor;
- Így jobban megőrződik a bor;
- Így kényelmesebb szállítani a bort;
- Az üveget könnyebb maradék nélkül elosztani öt, egyenként 150 ml-es adagra;
- Egy kilogramm érett szőlőből átlagosan 750 ml bor jön ki;
- Ez megfelel egy üvegfúvó átlagos tüdőkapacitásának.

Az interneten több egzotikus válasszal is találkoztam ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Például:

Sőt:
Ezen okok egyike sem felel meg a valóságnak. Az igazi ok történelmi jellegű, és sokkal egyszerűbb.



A szabvány a 19. században alakult ki, és a Franciaország és Anglia közötti kereskedelemmel függött össze. A francia export egyik fő árucikke a bor volt. Csakhogy a mértékegységrendszerek különböztek.
A franciák 225 literes hordókban szállították a bort. Angliában a nagyobb folyadékmennyiségeket gallonban mérték (1 gallon = 4,5 liter).
Egy hordó bort (225 l) kényelmesen el lehetett osztani 300 darab 0,75 literes palackra. A számítások egyszerűsítése érdekében a franciák azt javasolták, hogy a szállítmányokat palackokban számolják el. Egy 4,5 literes gallon így 6 palack bornak felelt meg. A palackokat 12 darabos ládákban szállították. Ez a hagyomány egyébként máig megmaradt – a rekeszekben pontosan 12 palack van, nem 10.

Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy ez valójában 303 palack lenne, nem 300. De figyelembe véve, hogy a hordókat sosem töltötték teljesen tele, ez a matematika mindenkinek megfelelt.

Nos, ha már bepillantottunk a történelembe, hadd említsek még meg két érdekességet.
Történelmi szempontból az első alkoholos ital a sör volt. A sumérok ezzel fertőtlenítették a vizet, amely a forrásokban tele volt kórokozókkal. Az erjedési folyamat elpusztította az összes kórokozót. A sumérok sört ittak víz helyett. Hogy elkerüljék a kiszáradást, nagyon gyenge sört készítettek – nagyjából 2,5%-osat.

A bor szintén nagyon ősi ital, bár valamivel fiatalabb a sörnél. Az emberiség történetének első ismert borászatát a mai Örményország területén találták meg. Ez 6100 éves.
A bor nyomait őrző legkorábbi edényeket pedig Grúzia területén találták meg. Ebből az következik, hogy a borkészítés nagy valószínűséggel Grúzia és Örményország területéről terjedt el aktívan az egész Földközi-tenger térségébe.
Ha pedig már a tárolóedényeknél járunk, talán ezt a cikkemet is érdekesnek találhatod a témával kapcsolatban:
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK