HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért 750 ml a borosüvegek térfogata, és nem 1 liter? Történelmi oka van

Mit gondolsz, miért 750 ml a borosüvegek hagyományos űrtartalma, és miért nem egy liter?

    HIRDETÉS
    alkohol, bor, Borkészítés, Érdekességek, eredet, galéria, hagyomány, Kultúra, Sör, szabvány, történelem

    Az interneten több egzotikus válasszal is találkoztam ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Például:

    • Ennyit fogyasztott egy átlagos európai család étkezéskor;
    • Így jobban megőrződik a bor;
    alkohol, bor, Borkészítés, Érdekességek, eredet, galéria, hagyomány, Kultúra, Sör, szabvány, történelem
    • Így kényelmesebb szállítani a bort;
    • Az üveget könnyebb maradék nélkül elosztani öt, egyenként 150 ml-es adagra;
    • Egy kilogramm érett szőlőből átlagosan 750 ml bor jön ki;

    Sőt:

    • Ez megfelel egy üvegfúvó átlagos tüdőkapacitásának.

    Ezen okok egyike sem felel meg a valóságnak. Az igazi ok történelmi jellegű, és sokkal egyszerűbb.

    A szabvány a 19. században alakult ki, és a Franciaország és Anglia közötti kereskedelemmel függött össze. A francia export egyik fő árucikke a bor volt. Csakhogy a mértékegységrendszerek különböztek.

    HIRDETÉS

    A franciák 225 literes hordókban szállították a bort. Angliában a nagyobb folyadékmennyiségeket gallonban mérték (1 gallon = 4,5 liter).

    Egy hordó bort (225 l) kényelmesen el lehetett osztani 300 darab 0,75 literes palackra. A számítások egyszerűsítése érdekében a franciák azt javasolták, hogy a szállítmányokat palackokban számolják el. Egy 4,5 literes gallon így 6 palack bornak felelt meg. A palackokat 12 darabos ládákban szállították. Ez a hagyomány egyébként máig megmaradt – a rekeszekben pontosan 12 palack van, nem 10.

    alkohol, bor, Borkészítés, Érdekességek, eredet, galéria, hagyomány, Kultúra, Sör, szabvány, történelem

    Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy ez valójában 303 palack lenne, nem 300. De figyelembe véve, hogy a hordókat sosem töltötték teljesen tele, ez a matematika mindenkinek megfelelt.

    alkohol, bor, Borkészítés, Érdekességek, eredet, galéria, hagyomány, Kultúra, Sör, szabvány, történelem
    HIRDETÉS

    Nos, ha már bepillantottunk a történelembe, hadd említsek még meg két érdekességet.

    Történelmi szempontból az első alkoholos ital a sör volt. A sumérok ezzel fertőtlenítették a vizet, amely a forrásokban tele volt kórokozókkal. Az erjedési folyamat elpusztította az összes kórokozót. A sumérok sört ittak víz helyett. Hogy elkerüljék a kiszáradást, nagyon gyenge sört készítettek – nagyjából 2,5%-osat.

    alkohol, bor, Borkészítés, Érdekességek, eredet, galéria, hagyomány, Kultúra, Sör, szabvány, történelem
    Az Areni-barlang Örményországban – a történelem első borászata

    A bor szintén nagyon ősi ital, bár valamivel fiatalabb a sörnél. Az emberiség történetének első ismert borászatát a mai Örményország területén találták meg. Ez 6100 éves.

    A bor nyomait őrző legkorábbi edényeket pedig Grúzia területén találták meg. Ebből az következik, hogy a borkészítés nagy valószínűséggel Grúzia és Örményország területéről terjedt el aktívan az egész Földközi-tenger térségébe.

    Ha pedig már a tárolóedényeknél járunk, talán ezt a cikkemet is érdekesnek találhatod a témával kapcsolatban:

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni