- A fa sűrű, kemény.
- Hosszú ideig ég.
- Magas hőleadással rendelkezik.
- Mivel a fa lassan és sokáig ég, ez csökkenti a fogyasztását.
- Égés közben a fa kellemes erdei illatot és hasznos gőzöket bocsát ki.
- gyorsan szárad;
- könnyű hasogatni;
- égés közben sok hőt termel;
- kellemes illattal rendelkezik;
- olcsó és könnyen beszerezhető.
Főleg, ha a lakóház mellett a hideg időben füstölőt, szaunát és egyéb épületeket is fűteni kell. A tűzifa kiválasztását felelősségteljesen kell megközelíteni.
Hiszen a fűtéshez más tüzelőanyag alkalmas, mint az ételkészítéshez. Figyelembe kell venni a fa nedvességtartalmát, korát, fajtáját és egyéb tényezőket is.
Minden tűzifának meg kell felelnie egy általános követelménynek: magas éghetőséggel kell rendelkeznie és jól kell leadnia a hőt. Ez a tulajdonság elsősorban a fa fajtájától, valamint a nedvességtartalmától függ. Ha pont a szükséges fát választod, de az nincs eléggé kiszárítva, akkor égés közben nagyon sok füstöt fog termelni, a parázs pedig nem fog teljesen elégni.
A következő fontos szempont, amire figyelni kell, a fa azon képessége, hogy égés közben kormot és a kémény belső falára lerakódó anyagokat bocsát ki.
Ha szaunakályháról van szó, akkor a probléma nem olyan súlyos, mivel a kémény egyenes, nincsenek benne kanyarok, ezért könnyű kitisztítani. A lakóházak kályhái esetében a helyzet sokkal bonyolultabb. A kémény könyökalakú, ezért a korom és a lerakódások eltávolítása meglehetősen nehézkes.
Milyen fát használnak a kályha fűtéséhez?
Tölgyfa
A tölgyfát tartják a legjobbnak a lakóhelyiségek fűtésére. Az ára azonban magas.
A tölgyfa fő előnyei a következők:
A legjobb tűzifa az olyan száraz keményfa, mint a bükk, az akác, a juhar, vagy a tölgy, mert több hőt bocsát ki és kevesebb lerakódó kátrányos anyagot termel.
Fémkályha tölgyfával történő fűtésekor óvatosnak kell lenni. Az évek során a fa átégeti a fémet, és minél kisebb a vastagsága, annál gyorsabban fog ez bekövetkezni.
Kőris, bükk és juharfa
Ezek a fajták tulajdonságaikban nagyon hasonlítanak a tölgyhöz. Ide sorolhatók az összes keményfa, mint a gyertyán, a tiszafa stb. Lassan gyulladnak meg, sokáig égnek, magas a hőleadásuk.
Azonban nehéz ilyen fát találni eladásra, mivel ritkábbak és drágábbak. Kevesen használnak bükköt, kőrist és juharfát a lakás fűtésére.
Nyírfa
Ez a fafajta az egyik legnépszerűbb a helyiségek fűtésére.
A nyírfának számos előnye van:
A kályha fűtése nyírfával egyszerű és kellemes. A fa gyorsan meggyullad, sok hőt ad és szinte teljesen elég.
A nyírfa egyetlen hátránya, hogy gyorsan rothad, használhatatlanná válik. Ezért nem lehet hosszú távú tárolásra fát felhalmozni. A nyírfa sok kátrányt is tartalmaz, ami hozzájárul a kémény gyors eltömődéséhez. Ennek a problémának az elkerülése érdekében a fűtés végén néhány nyárfa hasábot kell a kályhába dobni. A nyárfa hasábokat krumplihéjjal is helyettesítheted.
Nyárfa
Ezek a hasábok nem adnak annyi hőt, mint a tölgy, a fenyő vagy a nyír. Ezért a nyárfát ritkán használják a helyiségek fűtésére. Gyakran a kémény koromrétegétől való tisztítására használják. Ez a nyárfa fő előnye: égés közben gyakorlatilag nem füstöl, olyan anyagokat bocsát ki, amelyek elősegítik a korom fellazulását.
Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik a sás és az égerfa.
Tűlevelű fák
Szinte az összes tűlevelű fában sok gyanta található (kivéve a vörösfenyőt). A gyanta a fa rostjai közötti résekben gyűlik össze. Égés közben az izzó gyanta kiválik a fából, ezért pattognak kellemesen. Ne használj luc- és fenyőfát nyitott tűzterű kályhákhoz.
A tűlevelű fák sem alkalmasak könyökalakú kéményű lakóházak kályháihoz. A hasábok sűrű füstöt bocsátanak ki, amely a kémény belső falára ragadós korom formájában rakódik le. Ezenkívül a tűlevelű fa nagyon gyorsan elég.
A legjobb, ha ezeket a fákat a szaunában használod. Kellemes illattal töltik meg a helyiséget, amely nyugtató hatású.
A luc- és fenyőfa használata esetén időnként éger- vagy nyárfa hasábokat kell a kályhába dobni. Ez segít megszabadulni a kéményben lévő koromtól.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK