HIRDETÉS BEZÁRÁS

A leggyorsabb vonat a világon

Szólj hozzá

  El tudsz képzelni egy olyan vonatot, ami a levegőben lebeg és utazósebességét tekintve nemcsak eléri, de meg is haladja egy átlagos utasszállító repülőgép sebességét? Nem? Pedig a világ leggyorsabb vonata éppen ilyen. Ismerkedjünk meg vele gyorsan. Érdekes lesz.

  HIRDETÉS

  A világ leggyorsabb vonata a L0-Maglev.  Japánban hozták létre, sebessége pedig a 603 km/h-át is eléri. Összehasonlításképpen például egy átlagos repülőgép sebessége 550 km/h. Nem meglepő tehát, hogy sokak szerint a jövő a vasúti közlekedésé.

  JR Maglev

  A 603 km/h-ás sebesség ráadásul egyáltalán nem is végsebesség, tesztpályán az MLX01 Maglev vonat például az 1016 km/h-ás sebességes is elérte már, de egyes szakemberek szerint az ilyen mágneses vonatok megfelelő körülmények között akár a 6000-8000 km/h-ás sebességet is képesek elérni. Ez körülbelül 5-ször / 7-szer nagyobb, mint a hangsebesség. Talán első hallásra kissé őrültségnek tűnik, de a technológia fejlődése nem egyszer lépte már túl a fantázia határait.

  Leggyorsabb vonat

  De milyen típusú vonat pontosan az  L0-Maglev és a JR-Maglev. Ezek a vonatok tulajdonképpen mágnesesen lebegő vonatok, melyet gyakran hívnak magnetoplánnak is, hiszen közlekedés közben tulajdonképpen nem is ér  a földhöz, csak lebeg fölötte.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Világ leggyorsabb vonata

  Mozgásukat az elektromágneses tér erőssége vezérli. Mint már említettük, mozgás közben egyáltalán nem ér a sín felületéhez, kizárólag álló helyzetben. Mivel a vonat és a vágány között egyáltalán nincsen súrlódás, a fékezéshez az aerodinamikai ellenállást használják ki.

  Mágneses vonat

  A Maglev vonatok egyedülállósága sok minden más mellett abban rejlik, hogy a mozgás a mágneses sínek segítségével, azok között történik. Ez a legfőbb különbség a japán Maglev vonatok és a Kínában is használt mágnesvonatok között.

  Leggyorsabb vonat a világon

  Ettől függetlenül a kínaiak sem panaszkodhatnak, hisz a japánok után közvetlenül a második helyen állnak a világ leggyorsabb vonatainak listáján, ráadásul az ő mágnesvasútjuk is képes elérni a 600 km/h-ás sebességet, a különbség tehát egészen elenyésző jelenleg.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Világ leggyorsabb vonat

  A lebegő mágnesvonatok fejlesztése egyébként a múlt század 70-es éveiben indult el, és azóta is folyamatosan fejlődik. Legnagyobb problémát a speciális infrastruktúra okozza, a vonathoz ugyanis nemcsak speciális sínek és peronok, de speciális alagutak is kellenek.

  Maglev vonat

  Japán 2027-től tervezi elindítani a világ leggyorsabb vonatának tömegtermelését, ekkora sikerül ugyanis az ország vasúti hálózatát felújítani az ehhez szükséges szintre. Ezek a vonatok egyébként kizárólag folyamatos vákuum alatt lévő alagutakban képesek közlekedni, gondolhatjátok tehát, hogy nem volt egyszerű ennek a kivitelezése.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Leggyorsabb Maglev vonat

  Érdemes megjegyezni, hogy a vonat és a mágneses sínfelület között utazás közben körülbelül 2 centiméter a távolság, ám a hatalmas sebesség ellenére az utazás csendes és zökkenőmentes. Érdekes módon ezeknek a vonatoknak a kanyarok és leejtők vagy emelkedők sem jelentenek akadályt, ráadásul az embereken kívül nagyon könnyedén képesek rakományt is szállítani, rövid, közepes és hosszútávon egyaránt.

  Maglev vonat leggyorsabb

  Mi a véleményed a világ leggyorsabb vonatáról? Szívesen utaznál rajta?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.