HIRDETÉS

A leggyorsabb vonat a világon


El tudsz képzelni egy olyan vonatot, ami a levegőben lebeg és utazósebességét tekintve nemcsak eléri, de meg is haladja egy átlagos utasszállító repülőgép sebességét? Nem? Pedig a világ leggyorsabb vonata éppen ilyen. Ismerkedjünk meg vele gyorsan. Érdekes lesz.

HIRDETÉS

A világ leggyorsabb vonata a L0-Maglev.  Japánban hozták létre, sebessége pedig a 603 km/h-át is eléri. Összehasonlításképpen például egy átlagos repülőgép sebessége 550 km/h. Nem meglepő tehát, hogy sokak szerint a jövő a vasúti közlekedésé.

JR Maglev

A 603 km/h-ás sebesség ráadásul egyáltalán nem is végsebesség, tesztpályán az MLX01 Maglev vonat például az 1016 km/h-ás sebességes is elérte már, de egyes szakemberek szerint az ilyen mágneses vonatok megfelelő körülmények között akár a 6000-8000 km/h-ás sebességet is képesek elérni. Ez körülbelül 5-ször / 7-szer nagyobb, mint a hangsebesség. Talán első hallásra kissé őrültségnek tűnik, de a technológia fejlődése nem egyszer lépte már túl a fantázia határait.

Leggyorsabb vonat

De milyen típusú vonat pontosan az  L0-Maglev és a JR-Maglev. Ezek a vonatok tulajdonképpen mágnesesen lebegő vonatok, melyet gyakran hívnak magnetoplánnak is, hiszen közlekedés közben tulajdonképpen nem is ér  a földhöz, csak lebeg fölötte.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Világ leggyorsabb vonata

Mozgásukat az elektromágneses tér erőssége vezérli. Mint már említettük, mozgás közben egyáltalán nem ér a sín felületéhez, kizárólag álló helyzetben. Mivel a vonat és a vágány között egyáltalán nincsen súrlódás, a fékezéshez az aerodinamikai ellenállást használják ki.

Mágneses vonat

A Maglev vonatok egyedülállósága sok minden más mellett abban rejlik, hogy a mozgás a mágneses sínek segítségével, azok között történik. Ez a legfőbb különbség a japán Maglev vonatok és a Kínában is használt mágnesvonatok között.

Leggyorsabb vonat a világon

Ettől függetlenül a kínaiak sem panaszkodhatnak, hisz a japánok után közvetlenül a második helyen állnak a világ leggyorsabb vonatainak listáján, ráadásul az ő mágnesvasútjuk is képes elérni a 600 km/h-ás sebességet, a különbség tehát egészen elenyésző jelenleg.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Világ leggyorsabb vonat

A lebegő mágnesvonatok fejlesztése egyébként a múlt század 70-es éveiben indult el, és azóta is folyamatosan fejlődik. Legnagyobb problémát a speciális infrastruktúra okozza, a vonathoz ugyanis nemcsak speciális sínek és peronok, de speciális alagutak is kellenek.

Maglev vonat

Japán 2027-től tervezi elindítani a világ leggyorsabb vonatának tömegtermelését, ekkora sikerül ugyanis az ország vasúti hálózatát felújítani az ehhez szükséges szintre. Ezek a vonatok egyébként kizárólag folyamatos vákuum alatt lévő alagutakban képesek közlekedni, gondolhatjátok tehát, hogy nem volt egyszerű ennek a kivitelezése.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Leggyorsabb Maglev vonat

Érdemes megjegyezni, hogy a vonat és a mágneses sínfelület között utazás közben körülbelül 2 centiméter a távolság, ám a hatalmas sebesség ellenére az utazás csendes és zökkenőmentes. Érdekes módon ezeknek a vonatoknak a kanyarok és leejtők vagy emelkedők sem jelentenek akadályt, ráadásul az embereken kívül nagyon könnyedén képesek rakományt is szállítani, rövid, közepes és hosszútávon egyaránt.

Maglev vonat leggyorsabb

Mi a véleményed a világ leggyorsabb vonatáról? Szívesen utaznál rajta?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!