A leggyorsabb vonat a világon


El tudsz képzelni egy olyan vonatot, ami a levegőben lebeg és utazósebességét tekintve nemcsak eléri, de meg is haladja egy átlagos utasszállító repülőgép sebességét? Nem? Pedig a világ leggyorsabb vonata éppen ilyen. Ismerkedjünk meg vele gyorsan. Érdekes lesz.

HIRDETÉS

A világ leggyorsabb vonata a L0-Maglev.  Japánban hozták létre, sebessége pedig a 603 km/h-át is eléri. Összehasonlításképpen például egy átlagos repülőgép sebessége 550 km/h. Nem meglepő tehát, hogy sokak szerint a jövő a vasúti közlekedésé.

JR Maglev

A 603 km/h-ás sebesség ráadásul egyáltalán nem is végsebesség, tesztpályán az MLX01 Maglev vonat például az 1016 km/h-ás sebességes is elérte már, de egyes szakemberek szerint az ilyen mágneses vonatok megfelelő körülmények között akár a 6000-8000 km/h-ás sebességet is képesek elérni. Ez körülbelül 5-ször / 7-szer nagyobb, mint a hangsebesség. Talán első hallásra kissé őrültségnek tűnik, de a technológia fejlődése nem egyszer lépte már túl a fantázia határait.

Leggyorsabb vonat

De milyen típusú vonat pontosan az  L0-Maglev és a JR-Maglev. Ezek a vonatok tulajdonképpen mágnesesen lebegő vonatok, melyet gyakran hívnak magnetoplánnak is, hiszen közlekedés közben tulajdonképpen nem is ér  a földhöz, csak lebeg fölötte.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Világ leggyorsabb vonata

Mozgásukat az elektromágneses tér erőssége vezérli. Mint már említettük, mozgás közben egyáltalán nem ér a sín felületéhez, kizárólag álló helyzetben. Mivel a vonat és a vágány között egyáltalán nincsen súrlódás, a fékezéshez az aerodinamikai ellenállást használják ki.

Mágneses vonat

A Maglev vonatok egyedülállósága sok minden más mellett abban rejlik, hogy a mozgás a mágneses sínek segítségével, azok között történik. Ez a legfőbb különbség a japán Maglev vonatok és a Kínában is használt mágnesvonatok között.

Leggyorsabb vonat a világon

Ettől függetlenül a kínaiak sem panaszkodhatnak, hisz a japánok után közvetlenül a második helyen állnak a világ leggyorsabb vonatainak listáján, ráadásul az ő mágnesvasútjuk is képes elérni a 600 km/h-ás sebességet, a különbség tehát egészen elenyésző jelenleg.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Világ leggyorsabb vonat

A lebegő mágnesvonatok fejlesztése egyébként a múlt század 70-es éveiben indult el, és azóta is folyamatosan fejlődik. Legnagyobb problémát a speciális infrastruktúra okozza, a vonathoz ugyanis nemcsak speciális sínek és peronok, de speciális alagutak is kellenek.

Maglev vonat

Japán 2027-től tervezi elindítani a világ leggyorsabb vonatának tömegtermelését, ekkora sikerül ugyanis az ország vasúti hálózatát felújítani az ehhez szükséges szintre. Ezek a vonatok egyébként kizárólag folyamatos vákuum alatt lévő alagutakban képesek közlekedni, gondolhatjátok tehát, hogy nem volt egyszerű ennek a kivitelezése.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Leggyorsabb Maglev vonat

Érdemes megjegyezni, hogy a vonat és a mágneses sínfelület között utazás közben körülbelül 2 centiméter a távolság, ám a hatalmas sebesség ellenére az utazás csendes és zökkenőmentes. Érdekes módon ezeknek a vonatoknak a kanyarok és leejtők vagy emelkedők sem jelentenek akadályt, ráadásul az embereken kívül nagyon könnyedén képesek rakományt is szállítani, rövid, közepes és hosszútávon egyaránt.

Maglev vonat leggyorsabb

Mi a véleményed a világ leggyorsabb vonatáról? Szívesen utaznál rajta?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!