HIRDETÉS

18 európai látványosság, amit a kínaiak lemásoltak és felépítettek maguknak

Elcsépelt klisé, de úgy tűnik, hogy tényleg mindennek létezik egy olcsó, kínai másolata. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a kínaiak fogták Európa 18 leghíresebb látványosságát és egyszerűen felépítették maguknak, így tulajdonképpen anélkül utazhatják körbe a világot, hogy el sem hagyják az országukat.


 1. 11 Temze város.


  2001 óta tart Sanghaj külvárosában egy projekt, melynek lényege, hogy a lakóövezet különböző kerületeit a világ különféle városaival megegyező stílusban építik fel. A leginkább látványos kerület kétségkívül Thames Town (város a Temzén), mely a tipikus angol építészetet kelti életre, Churchill-emlékművel és piros telefonfülkékkel fűszerezve.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 12 Holland város.


  Ez egy szintén egy kerület a már említett lakóövezetben, mely 108 millió dollárból épült és a hagyományos holland építészetet testesíti meg. Számos épület és műemlék hajszálpontos mását képezi a holland változaténak: a De Bijenkorf üzlet épülete, de még az Amszterdami Tengerészeti Múzeum épületét is az utolsó tégláig lemásolták.

 3. 13 Stonehenge, Anglia.


  1993-ban nyitott meg a Peking World Park, ami mintegy 50 ország 100 különféle természeti és kulturális látnivalóját igyekszik elérhető közelségbe hozni a kínai lakosok számára. Többek között itt a legendás Stonehenge életnagyságú másolatát is megcsodálhatjuk, az egyetlen különbség csak az, hogy itt nem ősi kövek, hanem ügyesen díszített cementdarabok lettek kiállítva.

 4. 14 II. Ramszesz temploma, Abu Szimbel.


  A Peking World Parkban található többek között az Abu Szimbelben található nagytemplom pontos másolata. A másolat belsejét is igyekeztek az ősi egyiptomi templom mintájára kialakítani.

 5. 15 Szent Márk tér, Velence.


  Bizony, Kínának saját Velencéje is van, mesterséges csatornákkal, európai stílusú épületekkel, ahogy azt kell. Az olasz város leghíresebb terét, tornyát és annak palotáját pedig hajszálpontosan lemásolták, ami nagyjából 600 millió dollárba került.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 16 Firenze negyed.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Tiencsin város kikötőjének a közeléban található egy hatalmas bevásárlóközpont, amelyet teljes egészében Firenze-ihletett. Vannak benne csatornák, hidak és kismillió apró üzlet is, melyek épületei az eredetihez hasonlóan, reneszánsz stílusban épületek. Hab a tortán, hogy a többi projekttel ellentétben, ezt külön olasz építészek hozták létre.

 7. 17 Szfinx, Gíza.


  2015 márciusában Chuzhou város egy nagyszabású projektbe kezdett, melynek célja az volt, hogy felépítsék az ókori egyiptomi Szfinx pontos másolatát. Az építmény azóta elkészült, de természetesen nem elégedtek meg ennyivel, most a piramisok építését tervezik.

 8. 18 Capitolium, USA.


  Az Amerikai Egyesült Államok Capitoliumának pontos másolatát Fuyangban építették fel, és körülbelül 4 millió dollárba került. A helyiek hamar megszokták, már a kínai köznyelvben csak „fehér házként” emlegetik. A kínai építészek mindent megtettek, hogy tökéletesen lemásolják a washingtoni Capitoliumot, de mint mindig, itt is akadnak azért apróbb hiányosságok, melyekkel meg kell tanulniuk együtt élni.

  Bónusz: A Hősök tere Kínában.

  A Sanghajtól 23 kilométerre megépült Global Paradise a világ nevezetes épületeit, helyeit, tereit építette fel Kínában. A nevezetességeket pontosan leutánozva építették meg, 90 százalékos méretben. Több világhírű nevezetesség között a Hősök tere is helyet kapott a kiállításon. A Hősök tere egyébként a Brandenburgi kapu szomszédságában, egy amfiteátrummal szemben kapott helyet.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
6 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!