HIRDETÉS BEZÁRÁS

Ilyennek látja hazánkat egy külföldi, aki több éven át Magyarországon élt

🔥 28 hozzászólás

  Bizonyára Ti is elgondolkoztatok már azon, hogy milyen lenne, ha turistaként érkeznénk Magyarországra. Mit néznél meg először? Hogyan tekintenél az ország kultúrájára és mindennapi életére? Barátságosnak tartanád az embereket? Sok más országhoz hasonlóan innen is úgy távoznál, hogy alig várod, hogy visszatérj?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most egy orosz hölgy történetét osztjuk meg veletek, aki néhány évvel ezelőtt Magyarországon tanult, és úgy döntött, hogy nyíltan beszél az országgal kapcsolatos élményeiről. Élménybeszámolóját módosítások nélkül közöljük le, az ő szemszögéből nézve.

  Magyar élménybeszámoló

  • Magyarországon élve ismerned kell a magyar nyelvet, és lehetőleg az angolt – attól függően, hogy mit dolgozol. Ha csak pihenni jössz ide, az angol nyelv is elég lesz. Budapesten minden nagyon egyszerűen és olcsón elérhető a turisták számára. Vannak külön információs pontok, ahol angol nyelven tájékoztatnak, a tömegközlekedési megállókban pedig a táblákon angolul is minden fel van tüntetve.
  • A fővároson kívül sok olyan családi panzió és étterem található, ahol csak magyarul beszélnek. Ettől függetlenül a magyarok nagyon barátságosak a turistákkal, ezért szívesen segítenek. Fontos megjegyezni, hogy szeretnek hangosan beszélgetni, és erőteljes kézmozdulatokkal magyarázni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Magyarország élete

  • Általánosságban véve a magyarok nagyon érzékenyek a kultúrájukra és a történelmükre. Állami ünnep náluk az 1848-as forradalom emléknapja, és máig fájó emlékként őrzik azokat a földeket, melyeket az első világháború után a trianoni szerződéssel elvettek tőlük. Nagyon büszkék a történelmi épületeikre. A legszebb épület talán a Parlament, ha Budapesten jársz, mindenképpen látogasd meg.

  Magyarország jellemzője

  • A magyar konyha elég zsíros. Nekem személy szerint kicsit nehéznek bizonyult, ezért nem ehettem akármit. Ha valaki ide érkezik turistaként, mentálisan fel kell készülnie rá, hogy plusz kilókkal fog távozni. A híres gulyás és haláslé mellett külön kiemelném az édes gyümölcsleveseket, amiket más levesekhez hasonlóan a főétkezés előtt fogyasztanak. Nagyon szokatlan desszert a gesztenyepüré, de ha itt járunk, mindenképpen meg kell kóstolnunk.
  • Nagy ünnepekkor, például húsvétkor vagy karácsonykor a magyarok rokonokat látogatnak, együtt ünnepelnek, ebédelnek/vacsoráznak. Ha eljutsz egy ilyen családi ünnepségre, akkor készülj fel rá, hogy tömött hassal távozol. Ez nem vicc! A magyarok mindig nagyon sok ételt főznek, és nagyon zsírosakat – bár igaz, hogy nagyon finomak is. Minden annyira csábító, hogy még ha tele vagyunk, akkor is nehéz felállni az asztaltól.
  • A fiatalok mindig valakinek a lakásán találkoznak. Ilyenkor a házigazda borral, sörrel, innivalóval és harapnivalóval várja a vendégeket, majd rendszerint innen mennek tovább a szórakozóhelyekre, amikből rengeteg van. Az alkohol Magyarországon meglehetősen drága, ezért a minőségi italok nem mindig elérhetők a diákok számára.
  • Még egy kicsit az ételről: a magyarok nagyon szeretik a húst, főleg a sertéshúst és a sült szalonnát. Még egy disznóvágásból is képesek ünnepet csinálni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Magyar hétköznapok

  • Panelházban laktam, így központi fűtés volt, de a régi épületeket gázkonvektorokkal melegítik. Ez nem túl kényelmes, mert a konvektor gyorsan égeti az oxigént a levegőben. Az ilyen házakban általában csak a hálószobákat fűtik, ezért a konyhában vagy a fürdőszobában meg lehet fagyni. Néhány lakásban egyáltalán nincsen fűtés, csak elektromos radiátorok, ezért lakásbérlés előtt mindenképpen érdeklődjük meg a tulajdonostól, hogy milyen fűtés áll rendelkezésre.
  • A bérleti díjak itt fillérekbe kerülnek. Az emberek gyakran csak szobákat bérelnek egy idegen ember lakásán, és az egyetemistáktól kezdve a fiatal házasokig ezt csinálják. Egy átlagos szoba bérlése Budapesten 200 euróba, egy lakás bérlése pedig 300-400 euróba kerül, plusz nagyjából 100 euró a rezsi.

  Magyarország turistaként

  • A magyarok ritkán sminkelnek vagy öltöznek ki. A kedvenc ruhájuk a farmer és a póló. Gyakran melltartót sem hordanak. Ha csak leugranak a boltba vagy leszaladnak a szeméttel, akkor csak magukra kapnak valamit, és már indulnak is. Itt senki nem fog kiöltözni ahhoz, hogy elmenjen a boltba, vagy sétáljon egyet a kutyával a parkban.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

28 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • "...ha a boltba lépve valaki megfogja neked az ajtót, feláll, hogy átadja a helyét a buszon, és az autósok is rendkívül figyelnek a gyalogosokra." Ez komoly? :D
  • Hát a videokban látott orosz közlekedést nénnük akkor itt tényleg figyelnek és vigyáznak a sofőrök... XD
  • Angliaban élek, a lakás berleti dija 500font(also hangon, 2 szobás) 200 ezer ft. Erre jon a communalis adó: 40 ezer ft minimum. Rezsi: en keveset fizetek, mert szigetelt a hazam:altalany 25 ezer, víz éves 80ezer. Tv ado:15 ezer ft havonta. Ahhoz kepest szerintem magyarorszag igen is "olcsó" (ne harapd le a fejem, vannak meg cifra dolgok, de azokat nem irtam le) Szobaberles minimum 300font vagyis 120 ezer (ez általában tartalmazza a rezsit)
   • Csak a szobáért 400-at fizettem 3 éve.1200-1500 volt a fizum.Itt átlagba 50-70 a szoba és a fizud 140-180.Londonban jobb volt a megélhetés mert a kaja olcsó volt...itt még az se🙄
   • Manapság Budapesten egy garzon bérlése a fővárosban alsóhangon 150 ezer, másfél szobás lakál külvárosban alsó hangon 120 ezer, ha szerencsés vagy és találtál olyan lepukkantat amiért nem mernek többet kérni ... fizetések nem változtak
   • Budapest is kb ugyanezek az árak vannak már. Mindezt alig 200ezres átlag fizetéssel.... 
  • A mi 3 szobás vidéki házunk 850 font havonta ha mindent beleszámolok de egy kedves barátom 650 fontért bérel pusztán egy szobát Londonban, egy 5 szobás házban. Ezek pl az Angol árak, de patinásabb nyugat európai országokban ennél meghökkentőbbekkel is találkozhatunk, szóval a magyar árak tényleg nem elrugaszkodottak. Az más kérdés, hogy hol mennyit lehet keresni ezek fenntartásához.
 • * Imádom, amikor belegyalogolok egy egyszerű tekintetű proli lelkivilágába, és rögtön megsértődik. De min? Proli = rántott hús, tévébambulás, focimeccs, tippmix, lotó (szigorúan egy t-vel), tetoválás, szoba "kugya" stb. De pl. egy könyvről azt hiszi, hogy dísznövény :D Libamájat még képen se látott :D Anyám.
  • Rajtatok csak nevetni tudok. :D mit köszködtök, vitáztok ilyen butaságokon? XD
   • Á, hagyd a prolizót, élete sikerélménye az lehet, hogy itt beszól valakinek lol
 • Nekem olyan érzésem volt,mintha ezt egy magyar ember írta volna. Ilyenek vagyunk mi! Nincs ebben az írásban semmi sértő,hisz tényleg  sok dologban magunkra ismerünk. Nem êltünk oroszországban,sokan nem is voltunk ott,úgyhogy nem tudunk róluk túl sokat. De olvastam pl. hogy náluk a karácsonyi menü 19 ételből áll.  És tudjuk hogy az orosz nők ,tényleg szeretnek sminkelni, ès rettenetes parfümöt használni. De gondolom Nagyezsda az egyszerű munkásasszony,úgy néz ki mint nálunk Marika a zöldséges. Ki-ki munkája és igénye szerint.  Az állitolagos orosz beszámolójában,hiányolja a hallowent,hát az bizony náluk sincs! Az ortodox vallásba nem fér bele. A kurultájon ,és Mohácson készült kép nem nemzeti ünnep.Hagyomány.
 • Találkoztam már jó néhány orosz nővel, én úgy láttam, a kiöltözés meg a kozmetika inkább az idősebb korosztályra jellemző, mondjuk rájuk nagyon. Legalábbis ők azok, akik még az úszómedencébe is belőtt frizurával mennek be, tele arany ékszerekkel. Ők nem ismerik a túl sok parfüm fogalmát sem. A fiatalabbak simán mászkálnak farmer/pólóban, kiengedett hajjal. 
 • Ezt egy orosz írta volna? Nem hiszem. A Halloween angolszász ünnep, semmi köze az oroszokhoz, és az oroszoknál sincs hagyománya. Egy orosz inkább azon lepődne meg, hogy pl. a Karácsonyt máskor-másként tartjuk, de hogy egy leginkább USA-ban népszerű ünnepet? Marhaság, ezt nem orosz írta. 
 • Szerintem elég furán lát sok mindent... "Fontos megjegyezni, hogy szeretnek hangosan beszélgetni, és erőteljes kézmozdulatokkal magyarázni." - és ezt pont egy orosz mondja, akik turistaként rendkívül bunkón viselkednek és ordibálva beszélnek. Szerintem egyáltalán nem ilyenek a magyarok. "Ha valaki ide érkezik turistaként, mentálisan fel kell készülnie rá, hogy plusz kilókkal fog távozni." Miért kellene plusz kilókkal távozni? Én alapból egy túlsúlyos ember vagyok, de még soha nem távoztam plusz kilókkal olyan helyekről, ahol beharangozták, hogy mindenki több kilót fog hízni. (pl. USA) "Nagyon szokatlan desszert a gesztenyepüré, de ha itt járunk, mindenképpen meg kell kóstolnunk." Mi olyan szokatlan a gesztenyepürében? "A magyarok mindig nagyon sok ételt főznek, és nagyon zsírosakat – bár igaz, hogy nagyon finomak is. Minden annyira csábító, hogy még ha tele vagyunk, akkor is nehéz felállni az asztaltól." Szerintem ez csak a paraszti családokban jellemző. "a magyarok nagyon szeretik a húst, főleg a sertéshúst és a sült szalonnát." Hát szerintem ez sem igaz. "A bérleti díjak itt fillérekbe kerülnek." Oh, valóban...Főleg itteni fizetésből... "A magyarok ritkán sminkelnek vagy öltöznek ki. A kedvenc ruhájuk a farmer és a póló. Gyakran melltartót sem hordanak. Ha csak leugranak a boltba vagy leszaladnak a szeméttel, akkor csak magukra kapnak valamit, és már indulnak is. Itt senki nem fog kiöltözni ahhoz, hogy elmenjen a boltba, vagy sétáljon egyet a kutyával a parkban." Ezt fura olvasni, bár a mai igénytelen női divat (tüdőnadrág, trampli pacsker stb.) szerintem automatikusan vonzza a további igénytelenséget. Én 40-hez közeledő nő vagyok, de fiatalkoromban még egy teszkós bevásárláshoz is alap volt a szép smink, magassarkú és a legújabb divat szerinti csinos, NŐIES!!! ruha. Fel sem tűnt, hogy a mai fiatalok már ennyire igénytelenek, de most hogy jobban belegondolok, van benne valami. "A magyarok nagyon vallásosak." Francokat, itt már majdnem mindenki ateista.   "Több év itt élés után rájöttem, hogy a magyarok nem olyan pedánsok, mint a nyugat-európaiak." Komoly a hölgyike szintideje. Erre kb. 3 másodperc után rájöhetett volna. "A magyarok nagyon udvariasak. Eleinte furcsa volt számomra, de idővel megszoktam. Itt teljesen normális, ha a boltba lépve valaki megfogja neked az ajtót, feláll, hogy átadja a helyét a buszon, és az autósok is rendkívül figyelnek a gyalogosokra." Az igazság kedvéért egészítsük ki: ez csak akkor igaz, ha fiatal, csinos (lehetőleg szőke) nő vagy.  "Az időjáráshoz való hozzáállás itt rendkívül sajátos. Amikor esik egy kis hó, mindenki azonnal előveszi a szánkóját, pedig a hó még csak maximum pár milliméteres." Hát persze. Ez főleg az idősebbek esetében van így, hiszen mi még gyerekkorunkban szánkózhattunk, és ez hiányzik. A mai gyerekek ezt már nem is érthetik. Ettől függetlenül 2 mm hó esetén hülyeség elővenni.
  • Ó, te jószagú málnabokor... szerinted igénytelen, aki nem sminkel és nem magassarkúban tipeg? Én meg 40+ korú nő vagyok, de már húsz éve sem mázoltam magam bohóccá, ha kimentem az utcára, és nem szégyelltem magam, amiért 0 (igen, nulla) darab magassarkúm volt a szekrényben.  Akik vastagon sminkelve, tűsarkakon toporognak egy kiló krumplival a kezükben a Tesco-ban, azok nem igényesen, hanem röhejesen néznek ki. 
   • Drágám, neked komoly bajok vannak a szövegértéseddel. Ki írt olyat, hogy bohóccá kell mázolni? Ó, te szerencsétlen! És igen, el tudlak képzelni a hónaljszőröddel, a szakadt spáros zacsival a kezedben, a kínai pacskeredben :D
  • Ja, most esett le, írod: "Szerintem ez csak a paraszti családokban jellemző." Szóval te egy sznob nagyságos asszony vagy, így már értem a sok marhaságot, amit összehordtál. De akkor ne írj úgy, mintha te lennél a "magyarok". Nyilvánvaló, hogy külföldi, máshoz szokott ember egészen másként látja a világunkat, mint mi... 
   • Inkább vagyok sznob nagyságos asszony, mint hozzád hasonló proli, vagy paraszt. Igen, lehet, hogy a te szemszögedből fura, amit írtam, hiszen te rántott húson, szalonnán meg sült véren élsz :D De ahogy te is mondtad: ne írj úgy, mintha te lennél a "magyarok".  Ez rád is vonatkozik!
   • Nem nekem írtad ugyan, de nem tudom nem észrevenni, mennyire hajtogatod, hogy Te igényes és előkelő vagy. Ha valóban az lennél, nem lenne szükséged rá, hogy folyton bizonygasd. A viselkedés tesz valakit úrinővé/úriemberré, nem a sallangok. 
   • Igen, telibe találtál. Mivel is? Kiderült, hogy én sznob nagyságos asszony vagyok, ha kisminkelem magam, te pedig...bocs, te mi is? :) Egy igénytelen toprongyos, aki jól telibe talált.
   • "Nem nekem írtad ugyan, de nem tudom nem észrevenni, mennyire hajtogatod, hogy Te igényes és előkelő vagy. " Nem tudod nem észrevenni? Akkor muti, mert fogalmam sincs, hol hajtogatom annyira, de te majd biztosan elmagyarázod :) Jó ez az oldal amúgy, csak kár, hogy nincs külön internet a proliknak. Annyira gáz, hogy vegyülni kell velük, igazán csinálhatna a moderátor valamit, azért fizetik, vagy nem?
  • 1. "Az orosz turisták"? Tudsz különbséget tenni az ukrán, szerb és oroszok között? Biztos vagyok benne, hogy nem.2. Miért ne lehetne szokatlan a gesztenyepüré? Ha náluk egyáltalán nem szokás, persze, hogy újdonság.3. Mi az, hogy paraszti...? Már nincsenek ilyeneket, falusiak esetleg. Nem fejtem ki inkább, ki beszél így, de le kéne szállni a magas lóról. 4.De, a magyar konyhán sok minden disznóból van, lehet te nem eszed, de vannak családok, akik főleg disznót vesznek, mert egyrészt olcsóbb. Nincs mindenkinek pénze folyton csirkét, pulykát, meg még drágább fajta húsokat venni.5. Némely nő igényesebb sima póló+farmerba, mint gagyi sminkben meg igazából gagyi, de elegánsnak hitt ruhában....
   • Az ukrán, szerb és oroszok között nem, de az ukránok, szerbek és oroszok között igen. Még 5 csillagos hotelben is őrület volt, amit műveltek. Egyébként én is eszek néha disznót, a szűzpecsenye megfelelően elkészítve például rendkívül finom! De a disznóhús alapvetően nem túl egészséges! És nektek is telne csirkére, ha nem költenétek cigire meg piára a pénzeteket.
   • 18,477
    Tizedik reakció
    Szerbiában, Ukrajnában és Oroszországban ugyanúgy jelen van a gesztenye püré, csak úgy mondom

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.