HIRDETÉS
Érdekességek

Ilyen az élet Katarban, ahol nem kell fizetni a gázért, vízért, villanyért, és nincs jövedelemadó

  Katar egy kis állam, egy elveszett gyöngyszem az arab homokban, amit nem könnyű azonnal megtalálni a térképen. Ennek ellenére Katar a világ hét leggazdagabb országa közé tartozik az egy főre jutó jövedelem és az életszínvonal tekintetében. Az emberek itt látszólag egy arab tündérmesében élnek, ahol szinte nulla a bűnözés, nincsenek adók és a világszínvonalú egészségügy ingyenes.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most meghívunk, hogy fedezd fel velünk közösen ezt a különleges kis országot, ami egyébként a 2022-es labdarúgó-világbajnokság helyszíne is egyben.

  Egy ország történelem nélkül

  Qatar (4)

  Katar egy viszonylag fiatal ország, mely csak 1971 óta független. Ettől függetlenül ez a terület, a több ezer éves fennállása alatt volt már Perzsia, az Arab Kalifátus, Omán, Bahrein és az Oszmán Birodalom része is.

  A 16. század elején a Katari-félszigetet a portugálok szállták meg, a 20. század elején pedig az Egyesült Királyság protektorátusa alá került a térség. Az itt élő emberek élete folyamatos puccsból, polgárháborúból és a radikális iszlamizus negatív viszontagságaiból állt. Aztán minden megváltozott.

  A helyiek kaptak egy jegyet a paradicsomba. Katar nem csupán a harmadik legnagyobb földgázkészlettel rendelkező ország a világon, de jelentős olajexportőr is egyben. Geopolitikailag a Perzsa-öböl központja, mely lehetővé teszi számára az egész régió ellenőrzését.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Katar térkép
  Az aprócska Katar szinte elveszik a Közel-Kelet homokjában.

  Az évtizedekig tartó felszabadító háború után a katariaknak sikerült autonómiát kivívniuk a britektől, majd bölcs, nyugatbarát politikát folytatva külföldi befektetéseket és katonai védelmet biztosítottak maguknak.

  Az emírek szorosan együttműködtek a brit és amerikai politikai körökkel. Kétségkívül ez mentette meg az országot a szomszédos országok inváziójától, a kis lélekszámú országban így tényleg paradicsomba illő élet kerekedhetett.

  Gondtalan élet

  Katar lakossága közel 3 millió fő, de nagyjából csak 300 ezer “őslakos” katari él az országban. A többiek bevándorlók. Az ország “őslakosai” azonban határozottan gondtalan életet élnek a Katari-félszigeten, és korlátlanul élvezik az olaj- és gázkitermelés minden előnyét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  DOHA, QATAR

  A katari kormány évente 30 ezer dollárt, átszámítva körülbelül 12 millió forintot fizet minden családtag után. Az embereknek nem kell fizetniük a gázért, a villanyért, és a vízért sem.

  Az országban ingyenes a közép- és felsőoktatás, sőt, igazából az országon kívül is, az állam ugyanis az őslakosok számára fizeti az oktatást még akkor is, ha külföldi egyetemeken tanulnak. Az állami kórházakban az egészségügyi ellátás és a gyógyszerek szintén ingyenesek.

  A hitelek kamata itt 2,9%. Ez nem sok, ráadásul a nemzeti ünnepek alkalmával a katari emír gyakran átvállalja a fennmaradó adósságot a lakosoktól és az állami költségvetés terhére törleszti a maradék adósságukat.

  A katari törvények értelmében a külföldi vállalatok kötelesek munkahelyet biztosítani az ország állampolgárainak. Ezeket a munkahelyeket meg is kapják a helyiek, de legtöbbször nem kell bemenniük tényleg dolgozni, mivel a cégek csak a törvényeknek igyekeznek ezzel megfelelni, papíron. Az ilyen dolgozókat “halott” alkalmazottaknak hívják, és csak fizetést kapnak, dolgozniuk nem kell.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Visite Officielle de HH L'Emir du Quatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani

  Katarban nincs jövedelemadó, sem közlekedési vagy egyéb adó. Még a külföldi munkavállalóknak sem kell adót fizetniük, és a cégek adókulcsa is csak 10%.

  Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez a nagyvonalú állami támogatás az energiaforrások értékesítéséből származó hatalmas bevételnek köszönhető. Katar az elsők között áll az egy főre jutó olaj- és gázexportban: az állampolgárok számát tekintve itt 7-szer több olajat állítanak elő, mint például Oroszországban.

  A Katari állam ezenkívül rengeteg erőfeszítést fektet a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatok ápolására és javítására szerte a világon – elsősorban az Egyesült Államokkal, Kínával, az EU országaival és más fejlett hatalmakkal ápol nagyon szoros kapcsolatot. Ez az ország nem zárja be a piacait, nem törekszik elszigetelődésre, és mindenkinek hozzáférést biztosít a modern technológiákhoz és a nemzetközi befektetésekhez.

  A gondtalan életért cserébe az országot vezető emír csak két dolgot kér a polgáraitól: tartsák be az iszlám állam szigorú törvényeit, és ne kritizálják a hatóságokat.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.