HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekVideók

Hogyan működik a világ legnagyobb hajóliftje

Elképesztő ez a szerkezet.

  A kínai Guizhou tartományban található Koupitan-hajólift, mely a legnagyobb a világon. Képes akár 500 tonna vízkiszorítású hajókat is 199 méteres magasságba emelni. A szerkezet lenyűgöző mérnöki munka eredménye.

  HIRDETÉS

  A gátakat a vízszint hirtelen változása jellemzi, ami kihívást jelent a nagy vízi utakon való hajózás számára. Szerencsére a modern technológia jelentősen megkönnyíti ezt, és a Koupitan-hajólift, mely a Koupitan vízerőmű része, kiváló példa erre.

  Építése a Vu folyón (mely a Jangce egyik mellékfolyója) 2021-ben fejeződött be. Három különböző hidraulikus felvonóból áll, amelyeket hajózható csatornák kötnek össze, összesen 2,3 kilométer hosszúságban, és jelentősen leegyszerűsíti a vízi közlekedést.

  Hajólift 012
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Koupitan-hajólift komplexumot alkotó három felvonó mindegyike 1800 tonna emelőkapacitással és percenként 8 méteres emelési sebességgel rendelkezik. A Changjiang Kutatóintézet úgy döntött, hogy a rendszert három szakaszra osztja, hogy maximalizálja a hajószállítás hatékonyságát és csökkentse a torlódások kockázatát. Amint egy hajó áthalad az első emelőn, már rögtön egy másik hajót is fel lehet emelni, miközben az első hajó folytatja útját a második és harmadik emelőn keresztül.

  Hajólift 011

  Mindegyik emelő két sor dobból áll, amelyekben emelőkötél van, és a sebességváltók a hajóemelő tartály két oldalán helyezkednek el. A világ legnagyobb hajóliftjének kifejlesztésében részt vevő Stromag szerint ez a kialakítás percenként mintegy 8 méteres emelési sebességet biztosít, ami lehetővé teszi egy 500 tonnás hajó (az utasszállító hajók átlagos súlya) 10 perc alatt történő felemelését vagy leeresztését, jelentősen csökkentve ezzel a gáton való áthaladás idejét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hajólift 010

  A legnagyobb hajóemelő eddigi rekordere szintén Kínában található, a Hubei tartományban, a Jangce folyón lévő Három Szurdok vízerőműnél. Ez mindössze 14 méterrel alacsonyabb, mint a Koupitan-hajólift.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.