HIRDETÉS

Hogyan élnek a hajléktalan emberek a különböző országokban

  Bármennyire is furcsán hangzik, hajléktalannak lenni néha egyfajta életstílus. Egyes országokban a hajléktalan emberek ingyenes lakásokat és ruhákat kapnak, néha pedig még azt is megengedhetik maguknak például, hogy vegetáriánusok legyenek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál ma bemutatjuk, hogyan élnek az állandó lakóhely nélküli emberek a világ különböző országaiban, hogyan kezeli őket a társadalom, illetve milyen jogaik és prioritásaik vannak másokkal szemben.

  1. 10 Japán

   7477cd596d9788c7323be73d33 1

   Japán például egy tipikusan olyan ország, ahol a hajléktalanság egyfajta életmód. A japán hajléktalanoknak saját hitvallásuk van: nem lopnak, nem vitatkoznak a hatóságokkal, és általában nagyon tiszteletteljesen bánnak mindenkivel. Ráadásul ritkán találkozhatunk kolduló hajléktalannal Japánban, ott ugyanis ez nem szokás.

   Sok japán hajléktalan nappal dolgozni jár, pénzt keres, ám ennek ellenére éjszaka mégis kartondobozokban alszik. Vannak olyanok is, akik a múltban elkövetett bűneik vezeklése miatt választják a hajléktalan életmódon. Az ilyen hajléktalanok abban különböznek másoktól, hogy van saját lakásuk és házuk, melyeket legtöbbször kiadnak másoknak.

  2. 9 Németország

   1a25f55b26a0f47a87954544f2

   Németországban minden hajléktalan állampolgárnak van saját személyigazolványa, ami lehetővé teszi számára, hogy ingyen utazzon a tömegközlekedési eszközökön, ingyen étkezzen a nyilvános menzákon és az éjszakát a metróban vagy parkokban tölthesse. Ha valakinek nincs is ilyen igazolványa, Németországban akkor is számtalan olyan speciális kávézó és éjszakai szállás található, ahol az emberek néhány centért cserébe kaphatják meg az általuk igényelt szolgáltatásokat.

   A német hajléktalanok ugyan szoktak koldulni, de nagyon illedelmesen teszik és nem esnek túlzásba. Első látásra legtöbbször nem is tűnnek hajléktalanoknak, mivel pont úgy öltözködnek, mint bárki más. A német emberek egyébként gyakran visznek ebédet, ruhákat a hajléktalanoknak, de olyan is előfordul, hogy éjszakai szállást kínálnak nekik maguknál egy-egy nagyobb vihar idején például.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 8 Izrael

   9e3da15ebcbe567eed13772918

   Az izraeli kormány nagy hangsúlyt fektet a hajléktalanproblémára. Szociális munkát kínálnak számukra, illetve ezzel járó előnyöket, például ingyen lakásokat. A folyamat egyetlen hátránya, hogy lassú és körülményes, mivel a hajléktalanok 2/3-a bevándorló, akik nagyon rosszul vagy egyáltalán nem beszélnek héberül.

   A helyi hajléktalanok fő jövedelme egyébként a turistákból származik, akik kikapcsolódni jönnek ide és várost nézni.

  4. 7 Franciaország

   Francia hajlektalanok

   Párizsban a hajléktalanokat clochard-nak hívják, és a számuk évről-évre növekszik. Az elmúlt években leginkább a szegény országokból emigrált emberek miatt nőtt a számuk.

   A francia koldusok bárhol elalszanak: parkokban, metróban, de még a járdákon is. A clochard-ok között pedig hierarchia van, az újonnan érkezőknek tisztelniük kell a régebbi hajléktalanokat, akik néha pénzt is szednek a legújabb hajléktalanoktól. A francia kormány igyekszik mindent megtenni a hajléktalan emberek érdekében, ingyen ételekkel és lakhellyel próbálja javítani a helyzetüket, de mivel nagyon sokan vannak, ezért ez nem könnyű feladat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 6 Kína

   a8a967580a8c71884390c3dab9

   Kínában, csakúgy, mint Japánban, úgy gondolják, hogy mindenkinek dolgoznia kell. A kormány ezért arra ösztönzi a hajléktalanokat, hogy keressenek munkát, ami mellé ingyen ételt és menedéket biztosítanak nekik. Kínában számos olyan étterem is található, ahol direkt a hajléktalanokat megcélzó, nagyon olcsó ételeket kínálnak.

  6. 5 USA

   b66dc75e1184c120b0a7d26fef

   Az Egyesült Államokban nem illik lenézően tekinteni a hajléktalan emberekre. Az amerikaiak tisztelettel és figyelemmel bánnak velük, Kaliforniában például gyakran ülnek le melléjük, hogy beszélgessenek velük.

   A kormány különleges "sátrakból" létrehozott táborokat készített a hajléktalanoknak, ahol lehetőségük van például tévézni, internetezni, és egyéb módon szórakozni. A számtalan civil szervezet is igyekszik segíteni a kormány munkáját, és a hajléktalanok elhelyezkedését.

   Az Egyesült Államokban a hajléktalan emberek pénzügyi támogatást is kapnak a kormánytól, ami havonta átlagosan 1200 és 1500 dollár között mozog. 

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

2 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!