HIRDETÉS BEZÁRÁS

Egyszerű kérdés: miért csomóban mérik a hajók sebességét?

Pedig mennyivel egyszerűbb lenne egységes mértékegységet használni a sebességméréshez, nem?

  Ha nem vagy járatos a tengerészeti témákban, akkor valószínűleg te is feltetted már magadnak a kérdést, hogy a hajók sebességét miért nem kilométer per órában mérik, hanem csomóban.

  HIRDETÉS

  Mit jelent ez a mértékegység és honnan ered ez a furcsa mértékegység? Megpróbálom elmagyarázni.

  Kötél

  Mielőtt feltalálták volna a GPS navigációs eszközöket, a tengerészeknek manuálisan kellett meghatározniuk, hogy hol vannak, milyen sebességgel halad a hajó, és mennyi idő alatt érnek célba. Ehhez kitaláltak egy eszközt, amit lognak neveztek.

  A tengerészek egy kötélen csomókat kötöttek egymástól tízperces tengeri mérföldnek megfelelő távolságra, ami körülbelül 14,4 méter.

  A kötél végére egy kis deszkát kötöttek. Ezt a logot aztán a hajó faránál a vízbe dobták, és amikor a tengerész elkezdte leengedni a kötelet, megfordította a homokórát. Az idő letelte után (28 másodperc) a tengerész kezein áthaladt csomók száma megadta a hajó sebességét csomókban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Tengeri dolog

  Ma már senki sem dob logot a vízbe, mert mindenféle elektronikus eszköz létezik, amelyek meghatározzák a tengerészek számára szükséges adatokat, de a hajó sebességét továbbra is hagyományosan csomókban mérik.

  Egy csomó egyenlő egy tengeri mérföld per órával (1852 méter per órával). A hajó sebességének csomókban történő kiszámításához tudni kell, hogy hány tengeri mérföldet tesz meg a hajó egy óra alatt: például, ha a hajó 10 tengeri mérföldet tesz meg óránként, a sebessége 10 csomó lesz.

  Sok tengerészeti kifejezésnek nagyon érdekes története van. Te ismerted a csomó eredetét?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • ha 10 perc alatt tesz meg a hajó egy tengeri mérföldet, akkor 6 mérföldet tesz meg egy óra alatt, azaz 5 csomóval halad. Hogyan jön ki a sebesség a 14,4 méterenkénti csomó és 28 mp időből.
  • ha 10 perc alatt tesz meg a hajó egy tengeri mérföldet, akkor 6 TENGERI mérföldet tesz meg egy óra alatt, azaz 6 csomóval halad. Hogyan jön ki a sebesség a 14,4 méterenkénti csomó és 28 mp időből? Hát úgy, hogy 1 perc alatt 185,2 m-t tesz meg, tehát 28 másodperc alatt 86,42 métert. 1  csomó 14,4 m, 86,42/14,4 = 6 csomó.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.