HIRDETÉS BEZÁRÁS

Egy eltűnő állam, amely az internetből és a nagy országok alamizsnájából él

Ez az ország szó szerint a semmi közepén található.
Szólj hozzá

  Az ENSZ mintegy kétszáz államot foglal magában. Néhányukról, különösen a kicsikről és a távoliakról, az egyszerű magyar emberek aligha tudnak bármit is. Jó példa erre Tuvalu.

  HIRDETÉS

  Ezt az aprócska csendes-óceáni országot nehéz megtalálni a térképen, és közeleg az idő, amikor teljesen eltűnik majd a föld színéről. Kíváncsi vagy, hogyan keres pénzt ez az Isten háta mögötti kis ország az internet segítségével? Miért nem akarnak ide utazni a turisták? És milyen nehézségekkel kell szembenézniük a helyieknek? Mindent el fogok mondani.

  Tuvalu érdekességek 017
  A legközelebbi kontinens, Ausztrália csaknem 3500 kilométerre van.

  A Csendes-óceánon öt atoll és négy sziget található, 350 kilométeren szétszórva, ezek alkotják Tuvalu államot. Az ország Polinézia része, és körülbelül négyezer kilométerre fekszik Sydney-től és a Hawaii-szigetektől. A teljes szárazföldi területe 26 négyzetkilométer. A lakosság száma alig haladja meg a 11 ezer főt. Majdnem a fele a fővárosi Funafuti-atollban él.

  Tuvalu érdekességek 016
  Tuvalu érdekességek 015
  A főváros elhelyezkedése az atollban.

  Tuvalu első lakói polinézek voltak, ugyanakkor a szigetcsoport korai története nem nagyon ismert. Az európaiak először 1568-ban ismerkedtek meg vele. Alvaro Mendana de Neira spanyol navigátor elhajózott Niui mellett, amely Tuvalu egyik szigete. Kapcsolatba lépett a helyiekkel, de nem tudott partra szállni. A szigetcsoport hosszú ideig elszigetelt maradt.

  Az 1850-es évek közepén az ausztrálok pálmaolaj-termelést indítottak a szigeteken, amelyet később felváltott a kopra, a kókusz szárított olajos húsa. A 19. század végén Tuvalu a brit protektorátus részévé vált, majd gyarmattá. Akkoriban a Gilbert- és Ellis-szigetek része volt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Tuvalu érdekességek 014
  A sziget lakói, 1886-ban.
  Tuvalu érdekességek 013
  Fanafuti, 1906.

  Az ország csak 1978-ban nyerte el függetlenségét. A mai napig a Nemzetközösség tagja, melyet hagyományosan a brit uralkodó vezet. Tuvalu zászlajának bal felső része is a brit múltra emlékeztet.

  Tuvalu érdekességek 012

  A Turisztikai Világszervezet szerint Tuvalu a világ legkevésbé látogatott országa. Például 2016-ban mindössze 2000 ember látogatta meg ezt az országot, akiknek nagy része tisztviselő, üzletember és a szigetlakók rokonai voltak. Az Everesten évente közel ötször ennyi hegymászó mászik fel.

  Annak ellenére, hogy az államnak jó kilátásai vannak az ökoturizmus terén, a turisták valahogy mégsem sietnek oda. A legnagyobb probléma, hogy Tuvaluba nehéz eljutni. A Fidzsi-szigetekről repülővel lehet odajutni, de kevés a járat, és drágák a jegyek. Az egyetlen repülőtér a fővárosban, Funafutin található. A kifutópálya ott meglehetősen sajátos: egy utca keresztezi, a helyiek pedig gyakran pihennek és szórakoznak rajta.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Tuvalu érdekességek 011

  Nyilvánvaló, hogy a turizmus nem sok hasznot hoz az állami költségvetésnek. A kormány bevételei elsősorban a halászati engedélyek eladásából, a Tuvalu Tröszt Alap bevételeiből (főleg nagy államok alamizsnája) származnak, és van még egy sokkal érdekesebb és szokatlanabb bevételi forrás.

  A helyzet az, hogy az államhoz tartozik a .tv nevezetű felső szintű domain, azaz „televízió” angolul, és ez azon kevés betűkombinációk egyike, amely gyakorlatilag minden nyelven érthető. Az 1990-es években felkeltette a telekommunikációs cégek érdeklődését. Tuvalu kormánya már több mint 20 éve sikeresen adja bérbe domainjeit, amiért évente több millió dollárt kap cserébe – ez a különböző években az ország összes bevételének körülbelül 10 százalékát tette ki.

  Tuvalu érdekességek 010

  2021 decemberében az amerikai GoDaddy céget választották a .tv domainek regisztrációjához szükséges új szolgáltatójának, ezzel pedig Tuvalu bevételei is egészen biztosan növekedtek.

  Egy másik érdekesség, hogy Tuvalu egyszer kölcsönadta a 688-as telefonkódját a telefonos sz*xel foglalkozó cégeknek. Vallási és erkölcsi okokból végül ezt megszüntették.

  Tuvalu érdekességek 009
  Tuvalu érdekességek 008

  Általánosságban elmondható, hogy az élet Tuvaluban nehéz és szegényes. Az állam a negyedik világ országai közé tartozik, azaz a lakosság itt rendkívül szegény. A mezőgazdaságból és a halászatból próbál megélni, a felnőtt férfiak mintegy 15%-a tengerészként dolgozik a külföldi zászló alatt közlekedő kereskedelmi hajókon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Tuvalu érdekességek 007

  Érdekes helyzet alakult ki a halászattal. Tuvalu lenyűgöző exkluzív gazdasági övezettel büszkélkedhet. Területe körülbelül 520 ezer négyzetkilométer. Főleg makrélaféléket fognak ott. A tuvaluiak ezt fogyasztják is, illetve más országokba is exportálják.

  Tuvalu érdekességek 006

  Mivel a szigetek az Egyenlítő közelében találhatók, nagyon meleg van. Ezenkívül Tuvaluban nagy a kockázata annak, hogy az ember a természet tombolásának áldozatává váljon. Például 2015 márciusában a „Pam” trópusi ciklon okozta azokat az árapályhullámokat, amelyek a lakosság több mint 40%-ának épületeit tönkretették.

  Tuvalu érdekességek 005

  A hab a tortán az ivóvízzel kapcsolatos problémák. 2011-ben emiatt még szükségállapotot is ki kellett hirdetni. Akkor sokáig nem volt eső, az ivóvizet pedig Új-Zélandról kellett repülővel szállítani. Vele együtt érkezett az országba egy tengervíz sótalanítására szolgáló berendezés.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Tuvalu érdekességek 004
  Az atoll szélessége ezen a helyen körülbelül 20 méter, bal és jobb oldalon pedig a Csendes-óceán található.
  Tuvalu érdekességek 003

  Tuvalu legsúlyosabb problémája az, hogy a globális éghajlatváltozás miatt szépen lassan teljesen elárasztja a víz. Ha hihetünk a szakértők előrejelzéseinek, ez 2100-ra már be is következhet – ez nem is olyan távoli időpont a világtörténelmi mértékben.

  Tuvalu érdekességek 002

  A helyzetre való figyelemfelhívás érdekében 2021-ben Simon Kofe helyi igazságügyi, kommunikációs és külügyminiszter térdéig vízben állva szólalt fel az ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozójának résztvevői előtt.

  Tuvalu érdekességek 001

  Ezután kijelentette, hogy Tuvalut az első digitális hatalommá kívánja tenni, mivel a való világban (fizikai állapotában) az ország szépen lassan megszűnik. Ami a lakosokat illeti, őket Ausztráliába és Új-Zélandra telepíthetik majd át.

  Tuvalu egy nagyon szokatlan és különleges ország. Kicsi, szegény, a többi országtól távol eső, mégis kitartóan küzd az életért, a nehéz éghajlati viszonyok és az áradás veszélye ellenére. És ez a kitartás mindenképpen tiszteletet parancsol.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.