HIRDETÉS BEZÁRÁS

15 hétköznapi dolog Dél-Koreából, ami nagy meglepetést szokott okozni a turistáknak

Az utóbbi napokban minden szem Dél-Koreára szegeződött, ám végre valahára nem az Észak-Koreával elmérgesedő kapcsolatuktól, hanem épp annak ellenkezőjétől volt hangos a világsajtó. Észak-Korea szokatlan törvényeit és meglepő életmódját már számtalanszor kiveséztük, ezért itt az idő, hogy Dél-Koreára is kitérjünk kicsit, ahol harmonikusan képesek egyesíteni a modern technológia iránti törekvéseket az évszázados ázsiai hagyományokkal.
🔥 11 hozzászólás

  HIRDETÉS

  Lássuk, milyen érdekes dolgokkal találkozhatunk Dél-Koreában, ami legtöbbször meglepetést szokott okozni a világ más pontjairól érkező turistáknak.

  1. 1 Dél-Koreában az állam különös gondossággal bánik a nőkkel.


   Minden terhes nő kap egy bankkártyát az államtól, melyen 500 dollár költőpénz (~130 ezer forint) található és amellyel az édesanya jövőbeni gyógyszereit és orvosi látogatásait igyekszik támogatni a kormány. Emellett a terhes anyukák egy speciális kulcstartót is kapnak ajándékba, mellyel használni tudják a tömegközlekedésen (pl. metró) kialakított speciális terhes-ülőhelyeket. És igen, Dél-Koreában a várandós kismamáknak külön parkolóhely is jár a parkolóban.

  2. 2 Majdnem minden buszmegállóban található digitális tábla, ami valós időben szolgáltat információkat a buszok közlekedéséről.


   Mondanom sem kell, hogy minden busz légkondicionált, a buszok óramű pontossággal járnak, és a buszsofőröknek pedig külön egyenruhájuk van fehér kesztyűkkel és kiegészítő napszemüveggel.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A szupermarketekben ingyen kóstolók várják a vásárlókat.


   A legtöbb szupermarketben minden főbb élelmiszerhez külön kóstolót biztosítanak a vásárlóknak, mivel senki sem várja el tőlük, hogy előzetes kóstolás nélkül vásároljanak meg egy terméket.

  4. 4 Dél-Koreában az emberek szeretnek adni és praktikus ajándékokkal kedveskedni.


   Bármilyen hihetetlenül is hangzik, nagy hagyománya van annak, hogy a vendégségbe érkező emberek egy csomag WC-papírt visznek az őt vendégül látó személynek. Ez nekünk talán kissé fura, de jobban belegondolva praktikus. A koreaiak nagyon szeretik az ajándékokat, így még a legapróbb események alkalmából is csokoládéval, kávéval vagy egyéb ehető finomságokkal kedveskednek egymásnak.

  5. 5 A dél-koreai állami televízióban hagyományos nemzeti öltözékben vezetik a műsorokat.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Minden óvodának saját, bizonyos színű egyenruhája van, hogy a városban történő kirándulások és sétálások közben ne keveredjenek el a diákok a tömegben.


  7. 7 Az egyházak apró meglepetésekkel kedveskednek a hívőknek.


   Néhány havonta a nagyobb templomok külön egyházi napokat tartanak, ahol a hívőknek ingyen fogorvosi kezeléssel vagy hajvágással kedveskednek. A vallásnak nagyon nagy szerepe van az országban, külön érdekesség, hogy habár Dél-Koreában „mindössze” 51 millió ember él, ebből több, mint egy millió ember plébános.

  8. 8 A középiskolások sokszor éjfélig tanulnak.


   A koreai gyerekek rendkívül sokat tanulnak, általános iskolás korukban 9:00-18:00-ig tart számukra az iskola, ám középiskolában már az sem ritka, hogy este 10-ig tartanak az órák. Az órák utáni foglalkozásokkal együtt így van, amikor éjfél után végeznek a diákok, ennek okán pedig a legtöbb iskolai könyvtár éjjel-nappal üzemel.

  9. 9 Dél-Koreában a szerelmes párok úgy mutatják ki az összetartozásukat, hogy azonos ruhákba öltöznek.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Apró ajándékokkal – egy csésze kávéval és édességgel kedveskednek a szülők a tanároknak.


   Mivelhogy a tanároknak és köztisztviselőknek adott nagyobb ajándékok már megvesztegetésnek minősülnek. Így a szülők, akik ki szeretnék fejezni a hálájukat a gyermeküket tanító tanár felé maximum egy csésze kávéval vagy apró édességgel kedveskedhetnek neki.

  11. 11 Tematikus metrókocsik.


   A dél-koreai metróban számos tematikusan berendezett metrókocsi található, ami a legkülönfélébb témákat öleli fel. A legnépszerűbb ilyenek a különféle rajz- és animációs filmek alapján berendezett metrókocsik, ahol a dekorációs elemeken túl a rajzfilmek hőseinek hangjával mondják be az állomások neveit.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Dél-Koreában nem követik figyelemmel a nyugati kultúrát.


   Ha egy koreai lakosnak megemlíted azt a nevet, hogy Katy Perry vagy Enrique Iglesias, jó eséllyel néz majd rád, mint borjú az újkapura, mivel az ottani emberek egyáltalán nem követik nyomon a nyugati világ szokásait és kultúráját. Ehelyett saját sztár-énekeseik, színészeik és tini-bálványaik vannak.

  13. 13 Nem, Dél-Koreában nem esznek kutyát.


   A fiatalabb generációk tagjai még soha életükben nem kóstolták a kutyahúst. Dél-Koreában ettől függetlenül még mindig kipróbálhatjuk ezt az ételt, de jó ha tudjuk, hogy hihetetlenül drága lesz ez a gasztronómiai kísérlet. A hagyományos koreai konyha egyébként nagyon egészséges, a húst főleg grillezik és rengeteg zöldséget esznek, természetesen rizs kíséretében.

   Csak az érdekesség kedvéért: Dél-Koreában több ember eszik mindennap rizst, mint ahány ember kávézik napi rendszerességgel.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Nincsenek piszoárok, viszont rengeteg nyilvános WC van az országban.


   A koreaiak nagyon tiszta és rendezett emberek, ebből kifolyólag a nyilvános WC-k többségében nincs külön piszoár, helyette kabinos WC-k várják az embereket. Minden nyilvános WC patyolat tiszta, és külön illik megjegyezni, hogy minden nyilvános WC-ben van külön mozgássérült rész, illetve pelenkázó.

  15. 15 A koreai munkamánia nem ismer határokat.


   A közelmúltban a dél-koreai kormány háborút hirdetett az országot sújtó munkamánia ellen. Most az irodai alkalmazottak gépei péntek este automatikusan leállnak, így nincs esélyük az embereknek hétvégén is megfeszítetten dolgozniuk. Ennek az erőfeszítésnek egy célja van: hogy az emberek végre normális életet éljenek, ám a legtöbben nem értékelik ezt a törekvést, az irodai dolgozók 67%-a ugyanis már kérte, hogy deaktiválják a hétvégi kényszerleállást okozó programot a számítógépén.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

11 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Ki volt az aki ezt összeállitotta. A dohányosok krákognak köpködnek az utcán.  Wc után nem mosnak kezet a koreaiak. Azt hiszik olyanok mint a németek, de valójában rizsföldeken kotorászó paraszt a többségük.  Semmilyen alapvető munlavédelmi szabályt nem tartanak be. Ezért nem zavarja őket a egy kollégájuk meghal a munkában. Soha nem szabad nekik házat vagy lakást kiadni mert éjszaka össze vizelik rendszeresen. De találkoztam már olyanokkal aki egy budai villa konyhályát teleszarta.
 • 17,998
  Rendszeres látogatóTörzsvendégKommentkirály10 hozzászólásBejegyzéskészítő
  2. Azért ilyen Mo.-n is van...
 • Azt nem értem, hogy mikor van ideje a gyerekeknek tanulni, sportolni, barátokkal lógni vagy egyáltalan aludni, hogy éjfélig tanórákon vannak?

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.