HIRDETÉS

A tudomány szerint azok az emberek, akik kijavítják mások nyelvtani hibáit, utálják az embereket


Egy elírt karakter vagy egy rosszul kiejtett szó ugyan apróságnak tűnhet, mégis nagy stresszt képes okozni. Különösen az olyan embereknél, akik állandó késztetést éreznek rá, hogy emiatt helyreigazítsanak másokat.

HIRDETÉS

Történt már veled ilyen? Helyesbített már ki valaki? Esetleg te szoktál szólni másoknak emiatt? Nos, így vagy úgy, de jól figyelj, a tudomány szerint ugyanis amellett, hogy ez egy személy nyelvtani készségeiről árulkodik, állítólag sokat elárul annak személyiségéről, viselkedéséről és empátiakészségéről is.

Lássuk, mit mond erről a tudomány!

Mások hibáinak kijavítása

A Michigan-i Egyetemen végzett tanulmány során a kutatók 80 emberrel olvastattak fel egy direkt rosszul megírt e-mailt. Miután elolvasták őket, a kutatók egy társadalmi- és intelligencia-tesztnek vetették őket alá, hogy lássák, miként hatott rájuk az olvasott tartalom.

A tudósok a kérdőívekben olyan kérdéseket is elrejtettek, melyekből ki lehet következtetni, hogy egy illető introvertált vagy extrovertált személyiség inkább. Kíváncsi vagy, mi történt ezután?

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A szakértők az eredmények vizsgálatakor arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy az introvertált személyiséggel rendelkező emberek hajlamosabbak felidegesíteni magukat mások helyesírási hibáin, és emiatt kijavítani őket, míg az extrovertált személyiségek nem foglalkoznak az ilyen apró hibákkal.

Furcsa, nem?

Nyelvtani hibák kijavítása

Az extrovertált személyek tehát határozottan kevesebbet foglalkoznak mások negatív oldalaival, talán ennek is köszönhető az, hogy sokkal ember-központúbbak, és sokkal jobban érzik magukat másokkal, míg az introvertált személyek jóval kevésbé szeretik az embereket, és valószínűleg éppen ezért azonnal szemet szúr nekik, ha valaki egy általuk elfogadhatatlannak tartott hibát vét – amiért persze azonnal fejét is veszik az illetőnek.

Ha tehát valamikor is egy olyan személlyel találkozol, aki előszeretettel javítja ki mások nyelvtani hibáit, akkor legyél óvatos: az ilyen emberek ugyanis nem a legkedvesebb emberek, könnyen lehet, hogy egyenesen utálják az embereket – még ha jól is leplezik. Ha pedig épp Te vagy az, aki ellenállhatatlan kísértést érez arra, hogy kijavítson másokat, akkor most már legalább tudod, hogy talán ez azért van, mert mélyen legbelül ki nem állhatod az embereket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
22
92 hozzászólás, 22 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

 • manapság menő a butaság és még szeretet köntősébe is bújtatják.....hajrá tudósok ti gonosz embergyűlölők !...mer...ezek
 • Na mennyire lázadoznak az okos tojások akik javítgatnak meg, hogy kötelező mindenkinek a jó helyesírás hát soha nem voltam 3-nál jobb de leszarom nem abból élek idős beteg embereket segítek jobbá tenni mindennapjait mert a sok diplomás okoskodó aki leszarja idős szüleit itt menőzik és más dolga sincs mint javítani mások helyesírását hát ennyi az enyémet ne tedd 🖕
 • Az introvertált emberek nem utálják az embereket csak a hülyéket pl akik folyton kijavítják mások hibáit azaz a nyelvtannácikat :D meg azokat. akik ilyen felkészületlen és félrevezető cikkeket írnak az introvertáltakról. Az eredeti cikk egyébként egyáltalán nem ilyen végkövetkeztetést von le.
 • Én ijenkor megkérdezem tőlle,hogy nyelvtan tanár,ha igen,akkor az iskolába okositsa a gyerekeket ne minket a facen !!😊😊😊
 • Érdemes elolvasni az eredetit is, abban ugyanis szó sincs arról, hogy nyelvtannácik mind egy szálig kiállhatatlan seggarcok lennének. De hát fordítói szabadság meg whatnot.
 • Intovertált vagyok, és teljesen nyíltan utálom az emberek 99%-át, akár tud helyesen írni, akár nem! Ha nem, akkor még le is nézem!
 • Introvertált vagyok, de nem igaz, hogy utálom az embereket és nem szoktam a helyesírás miatt javítgatni, és ha nem bosszantanak fel még kedves is vagyok. Sokkal inkább az írása tartalmába kötök bele, ha hülyeséget beszél.
 • Egy: szeretem, hogy Magyar vagyok és aki nem ír helyesen, az se az anyanyelvem se engem nem tisztel.Kettő: utálom az olyan embereket, akik okosnak akarnak látszani, de ostobák. A helyesírásukon, és a megnyilvánulásukon látszik.Három: leszarom mindenki véleményét.Négy: nem vagyok se rasszista, se liberális, se szélsőjobbos. Egyformán utálok mindenkit, kivéve a családom és a barátaim. Az idegeneknek ezért még meg kell dolgozni, hogy ne utáljam... annyira...Befejezésül: nem érdekel senki véleménye rólam, lehet görgetni...
 • Borzalmasan károsak az ilyen írások. Sötét, mint az éjszaka. Alapvető logikai képessége vagy késztetése nincs arra, hogy megfelelő következtetést vonjon le. Abból, hogy valaki kijavít valakit, az következne, hogy utálja? Borzalmasan infantilis, élősködő attitűd... és ez egy férfi elvileg.
 • Én elég sokszor kijavítom a helyesírási hibákat, de beszélgetés közben a partner hibás kifejezéseit is. Én szeretem az embereket, állatokat, és társaságközpontú is vagyok. Érdekességként bemásolok egy részletet egy Ausztráliába szakadt, majd visszaszakadt ember könyvéből, amit elvállaltam lektorálni, és nem csak a pénzért, hanem a kihívásért is. Szinte minden szó hibás, a mondatok nyelvtani helyessége nem hogy kívánnivalót hagy maga után, hanem egyenesen szörnyű!! Tessék az idézet:    Válasz- “No no isten mindenkinek annyi észt ad amenyire szüksége van!” Erre mit lépsz? Mindenre van magyarázat- föleg neki-kik!!! Hogy ismertem meg?(Sydney a 80-as években) –Abyn keresztül, szinte minden nap találkoztam vele mert ő tőlem balra lakot tölem jobra az Jeshiva -iskola valláshoz hívöén mindig gyalogment és mikor taliztunk minden alkalommal meséltünk egymásnak egy viccet. Honnan indult ez el? Aby nagyobik fiának volt a Barmicvája (13 lett), apja pipa let rá valamiért és meg kért vigyem maggammal mert látni se bírja, vittem, sajna egy kuplerájba volt dolgom (pénz ügyi) Shyjt leültettem a váró szobába a lányokhoz, nem gondoltam a következményekre és arra sem hogy a pornó az megy 7/24 ben másnap az égész város tudta hová ment Shyjt a férfivá avatása napján, szóval inén indultak a viccek. Neki hihetetlen de tetszet.   És ez megy 248 oldalon keresztül!! Most tartok a negyvenedik oldal lektorálásánál. Szép kis feladat, nem ??
  • Uramatyám! Remélem, jól megkéred az árát, hiszen gyakorlatilag újra kell írnod az egész könyvet! Amúgy azt javaslom neked, hogy Wordben használj helyesírásjavítót, ami az egész dokumentumra kijavítja neked a szavakat 1 kattintással, pl. let - lett :) Így sokkal kevesebb munkád lesz... Bocs, ha teljesen nyilvánvaló dolgot írtam, valakinek esetleg jól jöhet :)
 • Szerintem nyelvtani hibákat hagyni cikkekben egyszerűen  igénytelenség. Egy egyszeri átolvasással ki lehetne javítani a hibákat, de a legtöbb embert egyszerűen nem érdekli, hogy mit ír le, tehát igénytelen. Ettől meg azért nem utálom az embereket, és az illetőt sem, csak tudom, mit várhatók az tőlük 
  • Akkor szánjál már időt és olvasd át h te mit írtál, mert az utolsó mondatot nem igazán értem.Engem nem izgat ki hogyan ír helyesen vagy helytelenül. Az annál inkább amikor kijavítja egy olyan aki szintén helytelenül ír. Van akinek betegség miatt megy nehezebben a helyesírás, van aki lusta volt megtanulni, és van aki elfelejtette ugyanis egy felnőtt nem gyakorol már annyit és nem biztos hogy van ideje lexikonokat tanulni vagy utána nézni a vesszők stb-k használatának.MINDENKINEK MÁS AZ ERŐSSÉGE. Lehet hogy az illető tök hülye helyesírásból, de földrajzból vagy biológiából meg 100szor jobb annál aki helyesen ír, lehet 7 másik nyelven beszél és lehet hogy 100szor többre vitte az életben annál aki itt kijavítgatja az embereket.És aki minden apró hibáért beszól a másiknak az valószínűleg a saját életével és önmagával sincs megelégedve és ezért reflektorfénybe helyezi a másik ember hibáit ezzel magát többnek érzi.
   • Egyet értek veled!olvastam a hozzászólásokat egyetlen egy hozzá szólásban nem szerepel a diszlexia pedig ez okozza a legtöbb helyesírási hibát és olvasási hibát!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Nem egy unalmas eletet elek. Es van annyi sok tennivalom .hogy nem javitgatom masok hibait. A sajatjaimra sincs idom. Inkabb elvezem a termeszetet a sajat programjaimat es boldogan elek. Nem szeretek szanalmas lenni
 • Èn igyekszem helyesen irni és egy kicsit zavar,ha valaki helytelenül ir,mert tulajdonképpen azért jártunk iskolába,hogy tanuljunk nemcsak irni.hanem helyesen irni. Attol,hogy zavar a helytelen irás,azért emberszeretö vagyok.Egy életen át embereket szolgáltam ki és imádtam a szakmámat.
  • Én például nem hallom a egy t két tt. Nekem a szavak egybe folynak. Ékezeteket meg hagyuk.Meg is szenvedtem az érettségin. Irodalom amiből 3-as 4-es voltam , helyesírás miatt kaptam 2-est. Hogy meg legyen a 2-em helyesírásból. Szeríntem nem csak én vagyok vele így. 
   • Igen,  van ilyen,  hogy  nem  érzékeli valaki,  hogy  oda  hiányzik  még egy  " hang" ,  még  egy T...ezért  gondolom, hogy  jó hallás  sem  árt a  jó íráshoz,  de a  szép  beszédhez  is !  Pl.  egy  ismerősöm  ezt  mondta :  vettem  Hust....mert  főzök  huslevest!  Nem  érezte  meg,  hogy  így  olyan,  mintha   hessegetne  valamit,  de  annak  sem  jó,  mert  akkor  meg  2  S - el  mondjuk.  Halkan  megjegyeztem, hogy  HÚSLEVEST  FŐZŐL ?  kár  volt,  mert  nem  HALLOTTA  MEG,   NEM  IS  ÉRTETTE,  MIT  AKARTAM  A  FIGYELMÉBE  AJÁNLANI.  Vannak  még  rettenetesebbek is.😥
 • Tudnek meselni. Intro vagyok egy olyan munkahelyen, ahol sok az extrovertalt. Sot a tobbseg. A pletyka, az askalodas hajtja oket, es ahol tudnak, ott kotnek bele a masikba es keresik a hibait, amit jol ki is veseznek hangosan. 
  • Ez hülyeség. Én teljesen elégedett vagyok magammal, hiszen országos versenyeken is nyertem diákkoromban. Belátom, hogy nem lehet mindenki ilyen tökéletes, mint én, de önzőség lenne megtartani magamnak a tudást, így sokszor kijavítom azt, aki nem tud helyesen írni. Kár, hogy sokan megsértődnek ahelyett, hogy tanulnának tőlem, a Mestertől.
 • Aha... 80 emberrel végzett kutatás marhára reprezentatív... Óvakodj az introtól. Az a baj az internettel, hogy mindenféle szennyet feltölthet bárki... 
 • Arról  árul  el  a  rossz  helyesírás  sokat,  hogy  az  illetőt  általános  iskolában  nem  tanították  meg  helyesen  írni  és  olvasni.  Valamint  arról  is  elárul  sokat,  hogy  az  alkalmazott  iskolai  módszer  alkalmatlan  volt  arra,  hogy  helyes  magyar  beszédet  és  írást  megtanítsa ... köszönet  az  állandóan  újító  hülyéknek,  akiknek  éppen  ez  a  célja !  Ennek  ellenére  nem  árt,  ha  magyar  személy  igyekszik  helyesen  alkalmazni  az  anyanyelvét ... különösen  akkor,  ha  anyaországbeli !!! - ő  hozzáfér  az  irodalomhoz.  Példák :  HOVÁ ?  kérdésre  - BA, -BE .  HOL ?  kérdésre:  -BAN, - BEN !  Egy  mondatban  az  alany  és  az  állítmány  számban  és  személyben  egyeztetendő :  a  hapsi  sört  ivott,  a  hapsiK sört ittaK,  és  nem:  a  hapsik  sört  ivott,  a  hapsi  sört  ittak.  Stb.  A  többi  hülyeség...
 • Szvsz, ha valaki kijavít egy helyesírási hibát, az nem az embereket utálja, hanem az igénytelenség. Az anyukám tanítónéni volt és belémverte a helyesírást. Zavar, ha valaki nincs tisztában a szabàlyokkal. 
 • A cikk írója miért ragaszkodik a helyes helyesíráshoz? Miért nem azonosul a sok extrovertált emberekkel akik elsiklanak a kisebb hibákon?Miért nincs tele minőség hibákkal?Összegezve: Ez a cikk ellentétet szít. Az írója totál félreérti az introsokat. Intros vagyok, de én az idiótáságot utálom. Ha megtanultunk helyesen írni, olvasni akkor tartsuk meg a jó szokást. Az minőséget nyújt, mert a nyelvel sok mindent kilehet fejezni. Nem megfelelő helyesírással pedig félre lehet érteni vagy értelmezhetetlen pl. email.Ezen túlmenően nem kívánok további felesleges energiát pocsékolni a cikkre.Egyszerűen befejezésül a cikk írójának üzenem, lásson a dolgok mögé.Aki sziporkázik akár egy extrovertált nem biztos hogy boldog, s aki magányban is kitűnően elvan nem magának való csak szeret magára összpontosítani. Elvan a "jég hatán is emberek nélkül", ami erősen félreértés, mert (amibe a cikk írója is belefutott) egyszerűen alkalmazkodóbb mint az extrosok. . S a magányt nem kudarcként, hanem csendes elmélyülésként éli meg. Legyen testi vagy lelki feltöltődés vagy olyan hobbi ill. elfoglaltság amiben örömét, boldogságát leli. 
 • Tudományos kutatások* szerint akik utálják a nyelvtannácikat, azok utálják az embereket is.*Brit tudósok kutatása, 2020 - résztvevők száma: 1 db ember
 • Ha valaki hülye, azt meg kell neki mondani! Mert lehet, hogy nem tudja és akkor úgy marad. 😉 Egyébként nem mindenkit utálok, csak a többséget. 😜
 • Én introvertált vagyok, mégis lexarom mások nyelvtani hibáit és pláne nem idegesítenek fel és még csak nem is utálom az embereket. Ellenben az ilyen fake kutatásról írt cikkek idegesítenek, és a megíróját is rühellem.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!