HIRDETÉS

Nem engedhetjük meg magunknak: a világ 19 legdrágább terméke

Közel 500 évvel ezelőtt egyszer egy hollandiai prémium tulipánhagymát 6000 florentinért (régi európai fizetőeszköz) adtak el, ami nagyjából egy pofás kétszintes ház építési költségeivel volt megegyező.


HIRDETÉS

Azóta persze nagyot változott a világ, és vele egyúttal a termékek iránti kereslet. A világ legdrágább termékeinek listája jelenleg a következő.

 1. 19 Fehér szarvasgomba: 2000 dollár / 0,5 kg


  A szarvasgomba magas árát nem is annyira az íze, hanem sokkal inkább az a tény okozza, hogy nagyon rövid ideig nőnek, és körülményes a tárolásuk. Amint leszedik őket, azonnal el kell adni és fel kell dolgozni, különben tönkremennek.

 2. 18 Sáfrány: 5040 dollár / 0,5 kg


  A sáfrány nem ritka, viszont körülményes a feldolgozása. Ahhoz, hogy egy gramm fűszert kapjunk, legalább 150 virágot kell kézzel összegyűjteni és feldolgozni – ezért ilyen magas az ára.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 17 Beluga kaviár: 1000 dollár / 28 gramm


  A beluga kaviár a viza nevű halfajtától származik. Kevés ilyen hal van, ráadásul kézzel kell feldolgozni, ezért a borsos ár.

 4. 16 Arany: 38,81 dollár / 1 gramm


  Kevesen tudják, de az ékszerkészítés mellett az elektronikában is nélkülözhetetlen szerepe van az aranynak. Emellett az országok tartalékait is ebből az anyagból halmozzák fel, ezért ilyen nagy rá a kereslet.

 5. 15 Ródium: 1270 dollár / 28 gramm


  Egy igazi fémritkaság. Hogy érzékeltessük, mennyire: egy tonna földben csupán 0,001 g ródium található, épp ezért már egy gramm kinyerése is rendkívül körülményes.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 14 Platina: 1365 dollár / 28 gramm


  Szintén ritka, nagy ellenálló képességű fém - akárcsak az arany. Az orvostudomány világában tulajdonképpen nélkülözhetetlen, ezért nagyon értékes.

 7. 13 Orrszarvúszarv: 25 000 dollár / 450 gramm


  A feketepiacon nagyon keresett ez a szarv, ennek köszönhetően pedig az orrszarvúk ma már a kihalás szélére sodródtak. Gyógyszert és késeket készítenek belőle eladásra.

 8. 12 Creme de la Mer krém: 2000 dollár / 30 gramm


  Még a NASA mérnökei fejlesztették ki az égési sérülések kezelésére, de mint kiderült, egy másik fantasztikus tulajdonsága is van: megfiatalítja a bőrt. Idehaza is sok drogériában kapni, az ára 100 ezer forintnál kezdődik és fél millió forintig tart.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 11 Heroin: 110 dollár / 1 gramm


  Egy morfinszármazék, ami megváltoztatja az agy kémiai összetételét, és rendkívüli boldogságot okoz. Legalábbis egy időre, aztán következik a véget nem érő pokol.

 10. 10 Metamfetamin: 120 dollár / gramm


  A metamfetamin egy pszichostimuláns pszichoaktív szer. Ennek a kábítószernek a köznyelvi neve a kristály, meth. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas disco drogok egyike.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

6 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!