HIRDETÉS BEZÁRÁS

A valaha élt legokosabb ember története, és hogy miért nem hallottál róla korábban

🔥 39 hozzászólás

  Becslések szerint Albert Einstein IQ-ja 160 volt, Isaac Newton-é 190, a Facebook alapító Mark Zuckerbergé pedig 152. Ezeket az embereket abszolút zseniként tartjuk számon, de élt egyszer egy ember, aki mellett labdába sem rúghattak volna. A valaha élt legokosabb emberként számon tartott William James Sidis IQ-ját ugyanis 250 és 300 közé saccolták.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most bemutatjuk nektek William különleges életét, és azt, hogy valószínűleg miért nem hallottál még róla korábban.

  8 éves korában 8 nyelven beszélt.

  e38011541687e0ba4988482994

  William 1898-ban született, New Yorkban. Édesapja, Boris Sidis egy Harvardon végzett pszichológus volt, édesanyja szintén doktori fokozattal rendelkezett. Mivel maguk a szülei is zsenik voltak, ezért nagyon bíztak benne, hogy William is az lesz. Ez később be is jött, de nem akárhogyan: gyermekünk intelligenciája sokkal magasabb volt, mint egy átlagos hétköznapi emberé.

  William apja, Boris Sidis.
   

  Alig 18 hónapos korában már The New York Times-t olvasott. 8 éves korára latin, görög, francia, orosz, német, héber, török és örmény nyelven beszélt. Ez még semmi: az imént említett nyolc nyelv mellett kitalált egy sajátot is, amit  „Vendergoodnak ” nevezett.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ő volt minden idők legfiatalabb embere, akit felvettek a Harvardra.

  Legokosabb emberek

  Mivel tisztában volt fia elképesztő intelligenciájával, ezért apja megpróbálta őt bejuttatni a Harvardra, de először elutasították őt, mivel William akkor még csak 9 éves volt. Két évvel később azonban az egyetem felvette őt, ezzel pedig William lett a valaha élt legfiatalabb személy, aki bejutott a Harvardra 1909-ben. 1910-re a matematikával kapcsolatos ismeretei olyan szintre nőttek, hogy ő tartott előadásokat a tanárainak, akik csak "csodagyerekként" emlegették őt. 16 éves korában orvosi végzettséget szerzett.

  Úgy döntött, hogy más életre vágyik.

  d25f2e5a458725d36bf4971b22

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A hírnév köztudottan kimerítő tud lenni, pláne, ha fiatal korban éri az embert. Nem sokkal a diploma megszerzése után William azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy "tökéletes" életet szeretne élni, mely számára egyet jelentett a reflektorfénytől távoli, magányos élettel. Hozzátette, hogy soha nem akar megházasodni, mivel nem érdeklik őt a nők.

  A váratlan döntés jól mutatja, hogy milyen hatalmas nyomás nehezedett rá már születése óta. Ekkoriban az egész Egyesült Államokban csodájára jártak a fiúnak, ezért édesapja, a tehetséges pszichológus meglovagolta a srác hírnevét, és oktatást vállalt, ahol ugyanúgy nevelte a magántanuló gyerekeket, ahogy ő nevelte anno a saját fiát. Bár William gyerekkorában nagyon szeretett tanulni, ez teljesen megváltozott, mire felnőtté vált, ezért pedig apját tette felelőssé. Amikor Boris 1923-ban elhunyt, William még csak a temetésére sem ment el.

  18 hónap börtönre ítélték.

  7824735617b39da824527c76a9

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Csakúgy, mint sok zseni a hírnév elkerülése végett, William rosszul fizető adminisztratív munkákkal tartotta el magát, de előbb-utóbb az emberek mindenhol felismerték őt, ezért folyamatosan változtatnia kellett a munkahelyét. 1924-ben az újságírók felfedezték, hogy William egy hetente 23 dollárt fizető munkát végez, és ez ismét nagy hírnevet szerzett neki, mivel a média azt állította, hogy elvesztette a példátlan intelligenciáját, és már nem képes arra, amire gyerekként. Ez azonban nem volt igaz, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy William egész élete során siker könyveket írt, csak épp különböző álnevek alatt.

  Az első világháború idején rendszer ellenes tiltakozó volt, amiért 1919-ben egy erőszakkossá vált tüntetés után le is tartóztatták Bostonban, ahol 18 hónap börtönre ítélték. Szülei közbenjárásával azonban nem kellett letöltenie a büntetést, cserébe azonban két évre házi őrizetbe kellett vonulnia.

  Szerencsétlen halál 46 évesen.

  ac9c5b55688803e21dba6e627d

  William összetört, és teljesen egyedül töltötte az életét. Családjától távol, gépészként dolgozott, és apró munkákkal próbálta meg eltartani önmagát. Szomorú, de végül az a személy, aki talán az egész világ sorsát megváltoztathatta volna, végül 1944-ben, 46 éves korában egy agyvérzés következtében hirtelen elhunyt. Érdekesség, hogy 19 évvel korábban édesapja pontosan ugyanígy hunyt el.

  Mit gondolsz William történetéről? Hallottál már róla korábban?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

39 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Soha nem hallottam róla. Szegény, nyomasztó lehetett úgy leélni az életét, hogy mindenki sokkal hülyébb volt nála. 
 • Soha nem hallottam róla, viszont azt gondolom, hogy önző volt, most hogy sok mindent megtudtam róla. Megtehette volna, hogy a hatalmas eszét az emberiség javára fordíthatta volna, mint Albert Einstein, de nem ezt tette, hanem önző módon elbújt a világ elől, elpazarolta az eszét, véka alá rejtette a tudása fényét. Lehet, hogy Albert Einstein IQ-ja korántsem volt olyan magas, mint William-é, de ő azt is az emberek javára használta fel. William nem tett semmit, hogy segítsen a világon, egyszerűen ült, és nézte, ahogy az emberek tönkreteszik magukat és egymást.
  • Az ő élete, joga volt hozzá.Ahogy nekem is jogom van ahhoz, hogy a 140-es IQ-mmal hétköznapi életet éljek.
   • Einsteinnek semmi köze nem volt az atom bomba készítéséhez. Felírta az E=mc2 egyenletet. Az energia egyenlő az anyaggal. Ennyi közé volt hozzá.. Én ezt nem nevezném bombakészítésnek.. 
  • Jobban utána nézhetnél a dolgoknak mielőtt ítélkezel.Főleg úgy,hogy ostoba vagy a történelemhez.Nem lennél,nem kérdőjeleznéd meg miért vonulnak az intelligens emberek vissza a világtól(Pl. Albert annyira szolgálta az embert,hogy kapott a világ tőle egy úgynevezett atom/hidrogén bombát kurva nagy javakat szolgál és te meg elítéled ezt a szerencsétlen besült macskát amikor ő csak ezt akarta valószínű elkerülni de ezt senki nem fogja már megtudni,Teslát is érték éles kritikák ahogy az összes nagy koponyát.Aki nem vonult félre garantálom a nevéhez fűződik valami tömeg pusztító fegyver vagy arra alkalmatos eszköz)
  • Miért lenne önzőség? Miért kéne szolgálnia az embernek az embereket. Nem értem a gondolkodásodat. Mindenki magának él. De ha ennyire szeretnél tenni valamit az emberiségért, akkor hajrá! 
  • Ööö, mit is tett Albert Einstein? Bolyaitól lopta el a relativitáselméletet az a hatalmas nagy zseni. 
  • Ja az emberiség javára csak egy apró tömeg pusztító fegyverhez volt köze az atombombához .. 
  • Miért kellett volna a vilag megmentesere fordítani az eszét? Lett volna orvos,fizikus, vagy mire gondolsz? Szerinted, aki ekkora elme, hol érdekli az emberiség? Meg volt a maga baja. Pl, hogy senkivel nem tudott"kommunikálni" . Te miért nem lettél eddig elismert agysebesz? Ezek tanulható dolgok! Minél intelligensebb egy ember annal inkább képtelen a társadalomba beepulni. Az o agyuk mas rugora jar.
   • Talán pont az intelligenciája miatt jól tudta, hogy az emberiséget nem lehet megmenteni...
 • ...igen..., ez is egy "Sors"...., még pedig a legnehezebb, úgy élni le egy életet, ha rövid, ha hosszú, hogy nincs "szellemi partnered"....!!!!!....
 • Naja... igaza volt, mert problémából végtelen sok van,az életből viszont álltalában csak 1!
 • Vitatom az itt megadott IQ számokat.Ha ez ügyben szenzációt akarok írni akkor a világ legnagyobb fizukusát lekicsinylem.Egyszer és mindenkorra jegyezze meg már mindenki. Az inteligencia nem lexikális tudást jelent ! Nem ! A környezethez való alkalmazkodás képességét ! Ezek szerint a megjelölt ember frankón alkalmazkodott ? ......hát nem.Hiába tudja valaki kivülről a nagy Lévai lexikont, beszél héberül stb. ,ha a környezetéhez nem tud alkalnazkodni inteligenciája 0.
 • Nem világos, ha sikerkönyveket írt, miért kellett rosszul fizetett munkákat vállalnia? 
 • Úgy érezhette magát, mint én itt a sok proli között. :D
 • Ööö... 8 éves korára 8 nyelven beszélt, le is van írva mind a 8 nyelv. De akkor 18 hónaposan a New York Times-t hogy olvasta? Mert a felsorolt nyelvek között az angol nem szerepel, és tudomásom szerint az újságot még ma sem adják ki latin, görög, francia, orosz, német, héber, török vagy örmény nyelven...
  • Nyilván angol volt az anyanyelve, ha már New Yorkban született a szerencsétlen. És az anyanyelvét nem sorolták az által beszélt idegen nyelvek közé. Nem úgy gondolkoznak, mint itt Mo-on, ahol a paraszt büszkén beleírja az önéletrajzába, hogy beszél magyarul. (Amibe amúgy is bele lehetne kötni, mert ahogy ezek beszélnek...)
   • Azért erre nem lehet mérget venni. Tony Curtis is New York-ban született, és a visszaemlékezéseiben említette, hogy az iskolába kerülésekor tűnt fel neki, hogy a többi gyerek milyen fura nyelven beszél. Addig ő nem tudott angolul, családi körben élt, tisztán magyar környezetben.
 • Soha nem hallottam róla korábban, de most kíváncsiságból utánaolvastam. Mindenhol azt írják, hogy 16 évesen átlagos eredménnyel diplomázott matematikából (BA, tehát az angolszász alapszintű diploma), több más egyetemet is elkezdett, de mindet otthagyta. Magasabb fokozatot sem szerzett még matematikából sem. Orvosi végzettségről szó sincs sehol. Segédtanár volt egy texasi egyetemen (matematikából), de azt is otthagyta rövid idő után, és fizikai munkából élt. Sikerkönyvekről szintén nem találni semmit. Ami az IQ-ját illeti, mindenhol azt találtam, hogy a halála után a testvére terjesztette el, hogy micsoda zseni volt, ő maga soha nem is töltött ki IQ-tesztet, soha nem vizsgálták. Igaz, a nővére azt is állította, hogy a bolygó minden nyelvét beszélte a srác, és egy-egy nap alatt tanulta meg őket. Lehet, hogy matekból nagyon jó képességei voltak, de a "zsenialitás" inkább a család elvárása lehetett, amiből joggal lett elege szegénynek. 
 • Osztálytársamnak 156 az IQjaNagyon okos a srác, legalább 10 nyelven beszél anyanyelvi szinten és 10 másikból van középfokúja És nagyon gyorsan olvas, olyan 2 [apróbetűs, nagy] oldal/percViszont bukásra áll fizikából és kémiából, és senki se érti hogy lehet ilyen aggyal bukásra állni
  • Lehet, hogy simán nincs kedve azt a rengeteg hazugségot megtanulni, amit az iskolában próbálnak az emberek fejébe belenyomni ezeken az órákon.
  • A matematikusok szar versmondók, az irodalomtudósok pedig nem tudják mi az a tört. Humán- reál
  • Szerintem csak azt tanulja meg amit érdekli . Amit leszarok azt én se tanulom meg soha 😂

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.