HIRDETÉS BEZÁRÁS

A törökországi élet 15 furcsa jellemzője, amit nehéz megszokni

Ez az ország a saját szabályai szerint él. 🇹🇷
Szólj hozzá

  Ha Törökországra gondolunk, sokaknak rögtön a paradicsomba illő tengerpartok, a lenyűgöző tájak, a Holt-tenger, és a történelemkönyvek különböző fejezetei jutnak eszükbe. Emlékeznünk kell azonban arra is, hogy Törökország az a hely, ahol a Nyugat találkozik a Kelettel, ezért bármelyik irányból is érkeznek a turisták, nagy meglepetések várhatják.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most szeretnénk megosztani veletek néhány mindennapi török hagyományt, amelyeket nem minden turista ismer. Tartsatok velünk!

  1 A törökök soha nem sietnek

  Török dolgok 021
  © adeem_younis / Twitter

  Törökországban az emberek megszokták, hogy „itt és most” élnek. Tervezni, ütemtervet követni, a világgal ritmusban élni – ez biztosan nem az ő világuk. Kívülről úgy tűnhet, mintha az embereknek semmi dolguk nem lenne: teáznak, napoznak és pletykálnak a szomszédokról. Ez az üzletekre gyakran is igaz: nincsenek ügyfelek, és hát, mit lehet tenni. Senki nem gyakorol nyomást az alkalmazottakra, senki nem követeli a határidők betartását, senki nem fenyegetőzik elbocsátással. Ennek a zen életszemléletnek a másik oldala a pontatlanság. Nehéz lehet időpontot egyeztetni, és a késés itt természetesnek számít.

  2 Fekete fejpántot viselő férfiak

  Török dolgok 020
  © iedemirayak / Twitter

  Isztambulban gyakran találkozhatunk kopaszra borotvált férfiakkal, akiknek a fején fekete fejpánt van, a nyakán pedig bekötött seb. Az ember első gondolata az, hogy ezek szektások, akik valami furcsa rituálét végeznek. Vagy talán ezek az emberek valamilyen betegségben szenvednek. Kiderült, hogy ezek csak olyan férfiak, akik kifejezetten hajbeültetésre jönnek Isztambulba. A törökök már fiatalon elkezdenek kopaszodni, és nagyon aggódnak emiatt. Törökországban épp ezért virágoznak a hajbeültetési klinikák.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 A csokor eldobása helyett a cipő talpára írják a neveket

  A török esküvőkön sok érdekes szokás van. Például az esküvő előtt a menyasszony a cipőtalpára írja a hajadon barátnőinek nevét. Úgy tartják, hogy amelyik név először kopik le, az a lány lesz a következő menyasszony. Nemrégiben a nálunk megszokott csokordobálás is csatlakozott az esküvői hagyományokhoz.

  4 A nők jobban szeretik a császármetszést, mint a természetes szüléseket

  Török dolgok 019
  © Esther Santos / Pexels

  A török nők több mint fele a császármetszést választja, még akkor is, ha nincs rá orvosi indok. Sokan a neveltetéssel magyarázzák ezt a szüléshez való hozzáállást: a török nők, akiket gyermekkoruktól kezdve elkényeztetett a szüleik szeretete, egyszerűen nem akarnak ilyen mértékű fájdalmat elviselni. Az utóbbi években a török orvosok egyre inkább ragaszkodnak a természetes szüléshez, és azok számára, akik még mindig félnek egyedül szülni, felajánlják a vízben szülés lehetőségét. A török férfiaknak egyébként semmi kifogásuk nincs az ellen, hogy részt vegyenek a szülésen, sőt, gyakran még fotózást is szerveznek ez alkalomból.

  5 A párok nem a keresztnevükön szólítják egymást

  Ha egy törökhöz mész feleségül, akkor búcsút kell mondanod a nevednek. A török családokban a házastársak az aşkım (szerelmem), güneşim (napom), canım (lelkem), meleğim (angyalom) és más keleti becéző szavakon szólítják egymást, de semmiképp sem a nevükön. Úgy tartják, hogy a névre azért van szükség, hogy a barátok vagy ismerősök tudjanak hogy hívni, de a férj és a feleség közelebb áll egymáshoz, és nincs szükségük ilyen formaságokra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 A gyerekeket a lábukon altatják el

  Török dolgok 018
  © randragor / Pikabu

  Nem titok, hogy a gyerekeket nagyon szeretik ebben az országban. A külföldieket azonban gyakran meglepi, hogy a gyerekeket nem a karjukon, hanem a lábukon ringatják. Ahelyett, hogy órákig a karjukban hordoznák a gyermeket, a kinyújtott lábukra helyezik, és lassan ringatják, megnyugtatva ezzel a babát. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a gyermek gyorsan elaludjon, a kezeid pedig szabadok maradnak: közben lapozgathatsz egy magazint vagy falatozhatsz.

  7 Ivókutak az elhunyt családtagok emlékére

  Kevesen tudják, hogy a Törökország utcáin található számos ivókutat nem önmagukért, hanem elhunyt családtagok, leggyakrabban szülők emlékére állították fel. Minden egyes szökőkút fölött tábla található, amelyen az elhunyt neve és vezetékneve szerepel. Úgy tartják, hogy ha a járókelők isznak a szökőkútból, és imádkoznak a hozzátartozó lelkének nyugalmáért, akkor azzal pluszpontokat szerezhetnek maguknak a túlvilágon.

  8 A helyi ételek mulatságos (sőt obszcén) nevei

  Török dolgok 017
  © selmahalicii / Twitter

  Ezt a desszertet csak úgy hívják: „női köldök”.

  Törökországban sok olyan étel van, amiknek a nevén még maguk a törökök is nevetnek. Ha egy étlapon olyan finomságokat látsz, mint „Golyóálló szelet”, „Női köldök”, „Ateisták halma”, „ájult imám”, „bordélyházi desszert”, bátran rendeld meg őket: finomat fogsz enni, és a hangulatod is vidámabb lesz.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.