HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A svájci élet 17 jellemzője, amiről nem szoktak beszélni az útikönyvek

Már többször írtunk Svájcról és az összetett adórendszeréről vagy a tökélyre fejlesztett vasúti menetrendjéről, azonban még mindig vannak olyan érdekességek vele kapcsolatban, melyekről érdemes beszélni. Ez az ország ugyanis újra és újra képes meglepni a turistákat, még azokat is, akik nem először fordulnak meg ebben a különleges kis országban.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál ezért úgy döntöttünk, hogy megosztunk veletek néhány érdekes tényt Svájcról, amit valószínűleg egy útikalauzban sem fogtok megtalálni.

  1. 1 Ne próbáld megítélni Svájcot az alapján, hogy csak egy kis részét látogatod meg.


   Svájc egy kicsi ország, de meglehetősen változatos. Az európai szomszédokkal ápolt szoros kapcsolat miatt az országnak nincs egyetlen nyelve, hanem elszigetelt nyelvjárások találhatók a különböző régiókban. Egészen pontosan kantonokban – Svájcban ugyanis ilyen független államok találhatók, melyek mindegyikének megvan a maga alkotmánya, törvényei, bíróságai és kormánya.

   Bár minden kantonnak megvan a saját kulturális és nyelvi sajátossága, Svájc továbbra is egy egységes ország, sőt még hivatalos mottója is van: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”

  2. 2 Minden svájci kanton saját nyelvet beszél: az alábbi térképen például azt láthatjuk, melyik területen hogy mondják azt, hogy "almamag".


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Szinte minden otthonban van bombatámadás ellen védő búvóhely. Ezt a hidegháború idején a lakosok védelme érdekében rendelte el a svájci kormány.


  4. 4 Azok a svájci lakosok, akik atomerőművek közelében élnek, minden évben kapnak egy csomag jódtablettát a hatóságoktól.


  5. 5 Sok emeletes ház alagsorában külön mosókonyha található, ahol a lakók együtt, de külön mosógépekben moshatják a ruháikat.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Svájcban nemcsak húsvétkor, hanem egész évben kapható a boltokban színes tojás. Svájcban ezeket pikniktojásnak hívják, és dekorációként használják.


  7. 7 A svájciak annyira szeretik a Knorr Aromat fűszert, hogy minden konyhában és étteremben alap fűszernek számít.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 Svájci karnevál: évente egyszer az egész ország elmerül a bolondozásban. A lakosok az év 362 napján teljes odaadással készülnek erre az ünnepre, ami a különböző kantonokban ugyan eltérő időpontokban van, de a lényeg ugyanaz: beöltözni és közösen szórakozni a városban.


  9. 9 A svájciaknak van egy kevésbé kellemes szokásuk: mindig nagyon hangosan fújják az orrukat. Ez roppant kellemetlen tud lenni például a színházban vagy a moziban. A csendes orrfújást egyenesen elfogadhatatlannak és udvariatlannak tartják.


  10. 10 Svájcban is ünneplik a nőnapot, de teljesen másképp: ezen a napon a nők nem virágokat kapnak, hanem harcolnak a jogaikért.


  11. 11 Bár anyáink nekünk szigorúan tiltották, a svájci nők még télen is szemrebbenés nélkül üldögélnek a hideg talajon vagy padokon, mivel meggyőződésük, hogy ettől nem lehet felfázni és nem lehet semmilyen betegséget elkapni.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Svájc – az ország, ami szeret várni. Bútorvásárlást követően például az sem ritka, hogy 4-6 hónapot kell várni a kiszállításra.


  13. 13 Az üzletek, bankok és éttermek vasárnap zárva vannak.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 A svájci emberek rendkívül érzékenyek: van, hogy azért is feljelentik egymást, mert a szomszédjuk éjszaka túl hangosan használja a vécét.


   Egy twitter felhasználó a következő történetet mesélte: „A 80 éves szomszédunk egy reflektort rakott az ablakába, ami közvetlenül a mi hálószobánkba világított egész éjjel, és mindezt csak azért, mert véletlenül feldöntöttem a biciklijét. Persze felállítottam, leporoltam, és bocsánatot kértem, de ez mit sem számított."

  15. 15 Ilyen nemzeti sportokkal sehol máshol a világon nem találkozhatsz.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  16. 16 A szökőkútból ivás Svájcban teljesen normális jelenség. A víz annyira tiszta, hogy akár a tavakból is ihatnánk.


  17. 17 A tűzcsapok egyben ivókútként és állatitatóként is szolgálnak.


  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

12 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Az 1, 2 és 5 pontokban sok pontatlanság és ferdítés van, felül kellene vizsgálni a cikket...
 • És írta ezt a cikket egy olyan valaki, aki a neten olvas össze minden fas*ságot
 • 2: teljesen fals amit ír, a kantonoknak nincs saját nyelvük, 4 nyelvű az ország de minden falunak saját tájszólása lehet. Viszont az almamagot csak Német-Svájcban mutatta be.6: ezek nem dísztojások, hanem, mint a nevük is mutatja (pikniktojás) főtt tojások és azért színesek, hogy ne tévesszük össze a nyers tojásokkal.8: nincs svájci karnevál, a katolikus kantonokban van karnevál, a református kantonokban ez nem ünnep.9: ez egyszerűen nem igaz
 • Szép ország, de az emberek roppant anyagiasak. Többször jártam náluk gépkocsival ,az egyik alkalommal javítanom kellett valamit a járművön amihez kellett 20 centi vezeték és két kábel saru. Szombat délben bementem egy autó szervízbe de már csak a tulajdonos volt ott neki mondtam mire van szükségem. Oda adta a kért anyagot,  megkérdeztem mivel tartózok. Meglepődtem mikor mondja 2 frank. NYúlok a zsebembe de csak 1 frankom volt apróban az is szantimosokban, papírpénzt nem tudott váltani. Nem baj, adjam oda akkor azt mondta. Jó magam itthon autó javítással foglalkoztam akkoriban eszembe nem jutott volna bárkitől ezért pénzt elfogadni. Na szóval ennyit svájcról ,elvannak ott magukban a hegyek között. Ha valaki ismeri a történelmet az sem volt piskóta amit a világháborúban műveltek a zsidó fogarannyal.
  • Svájcban 4 nyelv van német,osztrák,francia,és rétóromán nemigaz hogy minden kantonba más nyelv van !!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.