HIRDETÉS

A svájci élet 17 jellemzője, amiről nem szoktak beszélni az útikönyvek

Már többször írtunk Svájcról és az összetett adórendszeréről vagy a tökélyre fejlesztett vasúti menetrendjéről, azonban még mindig vannak olyan érdekességek vele kapcsolatban, melyekről érdemes beszélni. Ez az ország ugyanis újra és újra képes meglepni a turistákat, még azokat is, akik nem először fordulnak meg ebben a különleges kis országban.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál ezért úgy döntöttünk, hogy megosztunk veletek néhány érdekes tényt Svájcról, amit valószínűleg egy útikalauzban sem fogtok megtalálni.

 1. 1 Ne próbáld megítélni Svájcot az alapján, hogy csak egy kis részét látogatod meg.


  Svájc egy kicsi ország, de meglehetősen változatos. Az európai szomszédokkal ápolt szoros kapcsolat miatt az országnak nincs egyetlen nyelve, hanem elszigetelt nyelvjárások találhatók a különböző régiókban. Egészen pontosan kantonokban – Svájcban ugyanis ilyen független államok találhatók, melyek mindegyikének megvan a maga alkotmánya, törvényei, bíróságai és kormánya.

  Bár minden kantonnak megvan a saját kulturális és nyelvi sajátossága, Svájc továbbra is egy egységes ország, sőt még hivatalos mottója is van: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”

 2. 2 Minden svájci kanton saját nyelvet beszél: az alábbi térképen például azt láthatjuk, melyik területen hogy mondják azt, hogy "almamag".


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Szinte minden otthonban van bombatámadás ellen védő búvóhely. Ezt a hidegháború idején a lakosok védelme érdekében rendelte el a svájci kormány.


 4. 4 Azok a svájci lakosok, akik atomerőművek közelében élnek, minden évben kapnak egy csomag jódtablettát a hatóságoktól.


 5. 5 Sok emeletes ház alagsorában külön mosókonyha található, ahol a lakók együtt, de külön mosógépekben moshatják a ruháikat.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Svájcban nemcsak húsvétkor, hanem egész évben kapható a boltokban színes tojás. Svájcban ezeket pikniktojásnak hívják, és dekorációként használják.


 7. 7 A svájciak annyira szeretik a Knorr Aromat fűszert, hogy minden konyhában és étteremben alap fűszernek számít.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 Svájci karnevál: évente egyszer az egész ország elmerül a bolondozásban. A lakosok az év 362 napján teljes odaadással készülnek erre az ünnepre, ami a különböző kantonokban ugyan eltérő időpontokban van, de a lényeg ugyanaz: beöltözni és közösen szórakozni a városban.


 9. 9 A svájciaknak van egy kevésbé kellemes szokásuk: mindig nagyon hangosan fújják az orrukat. Ez roppant kellemetlen tud lenni például a színházban vagy a moziban. A csendes orrfújást egyenesen elfogadhatatlannak és udvariatlannak tartják.


 10. 10 Svájcban is ünneplik a nőnapot, de teljesen másképp: ezen a napon a nők nem virágokat kapnak, hanem harcolnak a jogaikért.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
14
11 hozzászólás, 14 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

 • 2: teljesen fals amit ír, a kantonoknak nincs saját nyelvük, 4 nyelvű az ország de minden falunak saját tájszólása lehet. Viszont az almamagot csak Német-Svájcban mutatta be.6: ezek nem dísztojások, hanem, mint a nevük is mutatja (pikniktojás) főtt tojások és azért színesek, hogy ne tévesszük össze a nyers tojásokkal.8: nincs svájci karnevál, a katolikus kantonokban van karnevál, a református kantonokban ez nem ünnep.9: ez egyszerűen nem igaz
 • Szép ország, de az emberek roppant anyagiasak. Többször jártam náluk gépkocsival ,az egyik alkalommal javítanom kellett valamit a járművön amihez kellett 20 centi vezeték és két kábel saru. Szombat délben bementem egy autó szervízbe de már csak a tulajdonos volt ott neki mondtam mire van szükségem. Oda adta a kért anyagot,  megkérdeztem mivel tartózok. Meglepődtem mikor mondja 2 frank. NYúlok a zsebembe de csak 1 frankom volt apróban az is szantimosokban, papírpénzt nem tudott váltani. Nem baj, adjam oda akkor azt mondta. Jó magam itthon autó javítással foglalkoztam akkoriban eszembe nem jutott volna bárkitől ezért pénzt elfogadni. Na szóval ennyit svájcról ,elvannak ott magukban a hegyek között. Ha valaki ismeri a történelmet az sem volt piskóta amit a világháborúban műveltek a zsidó fogarannyal.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!