HIRDETÉS

A mindennap használt tárgyaink 15 apró részlete, aminek kevesek által ismert, rejtett célja van

A mindennap használt tárgyaink olyannyira a rutin teendőink részét képezik, hogy sokszor észre sem vesszük az azokon megbúvó apró, majdhogynem teljesen rejtett funkciókat. Ha azonban alaposabban is szemügyre vesszük őket, akkor könnyedén rádöbbenhetünk, hogy kedvenc tárgyainkat valójában jóval sokszínűbbnek tervezték, mint gondoltuk. Hadd mutassunk néhány ilyet...🧐


HIRDETÉS
 1. 1 Mik ezek az apró fém gombok a nadrágokon?


  Ezek az apró fém gombok valójában szegecsek, amik a farmernadrág "legsebezhetőbb" pontjainak megerősítésére szolgálnak, hogy még tovább tartósak maradhassanak.

 2. 2 Miért van dombornyomott "57"-es szám a Heinz ketchupos üvegek közepén?


  Bár szinte kivétel nélkül mindannyian fogtunk már a kezünkben ilyen ketchupos üveget, mégis az emberek alig 11%-a tudja, hogy mit is jelent a rajta látható 57-es szám. Ez a szám a palack „legérzékenyebb” pontját jelöli, vagyis ezt a pontot kell ütögetnünk ahhoz, hogy a palackban lévő mártás a tányérunkra kerüljön. Ha tehát legközelebb ilyen ketchupos üveget fogsz a kezedbe, ne az üveg alját próbáld meg ütögetni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Vájat a bögrék alján.


  Ezek a vájatok azért lettek kialakítva, hogy a mosogatógépben történő mosás után ne álljon meg benne a víz. Ezenkívül használat közben például a rajta keresztüláramló levegőnek köszönhetően hűtő funkcióval is bír, így kisebb az esélye annak, hogy a poharak megrepednek a hő (pl. forró tea) hatására.

 4. 4 Ezek a lyukak nem csak akasztás céljából lettek kialakítva a lábasok nyelén.


  Egyrészt persze azért, hogy könnyebben tárolhassuk őket a különféle kampós tárolókon, másrészt viszont, hogy a fakanalakat a lyukba helyezve megtartsa azokat, így a kanalakon maradt felesleg nem a konyhapultra, hanem az edénybe csöpög vissza.

 5. 5 Apró lyuk a golyóstoll kupakok végén.


  Némileg ellentmond a józan észnek, hiszen így hamarabb kiszáradnak a tollak, ám biztonsági szempontból nélkülözhetetlenek: ha valaki esetleg véletlenül lenyeli, ne fulladhasson meg, amíg kiérkezik hozzá a segítség.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Miért van pompon a sapkák tetején?


  Egyrészt persze azért, mert cukik és divatosak, de ha a valódi okát keressük, ahhoz némileg vissza kell repülnünk az időben. Az eredeti pomponos sapkákat ugyanis a francia tengerészek kezdték el használni, hogy a hajótestben mozogva a hirtelen mozdulatok közben ne rögtön a fejüket verjék be az alacsonyan elhelyezett csövekbe és egyéb tárgyakba, hanem a sapkájukon lévő pompon - amolyan figyelmeztetésképpen – jelezzen nekik, ha közeledik valami a fejükhöz.

 7. 7 Miért van fém vége a mérőszalagoknak?


  A legfőbb oka, hogy a mérni kívánt tárgyak szélébe beakasztva így tulajdonképpen egy kézzel is használhatóvá válik a mérőszalag. Gyakran találkozhatunk olyan mérőszalagokkal, melyeknek ez a fém vége még recés is - természetesen az sem véletlen. Az ilyen kialakítású mérőszalagokat direkt úgy tervezték, hogy a recés fém vég segítségével ceruza nélkül is bejelölhetővé váljon a lemért távolság a különféle felületeken.

 8. 8 A legtöbb gyerekzáras kupak sima kupakká alakítható.


  Kevesen tudják, de a legtöbb gyerekzáras kupak könnyedén sima kupakká alakítható, ehhez csak annyi a teendő, hogy a felbontás után fordítva kell visszatekerni a tubusra (már amennyiben ilyen funkcióval bír a kupak) és ezután már sima kupakként használható.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
22
2 hozzászólás, 22 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!