HIRDETÉS

A luxemburgi élet 10 olyan jellemzője, ami nagyon különlegessé teszi ezt az apró országot

  Luxemburg egy aprócska európai ország, ami méretileg nagyjából akkora, mint Nógrád megye, lakosainak fele pedig külföldi. A luxemburgiak büszkén viselik a világ egyetlen nagyhercegségének címét, 3 hivatalos nyelvük van és évente részt vesznek az Echternach nevezetű táncos felvonuláson.

  HIRDETÉS

  Ez persze csak néhány felszínes információ, amit az országgal kapcsolatos Wikipédia oldalon is bárki megtalál, ám a Liked.hu-nál kicsit jobban beleástuk magunkat a Luxemburggal kapcsolatos érdekességekbe, és rájöttünk hogy ez a kis ország sokkal érdekesebb, mint gondolnánk.

  1. 10 A kazamaták több ezer ember életét mentették meg.


   A Bock kazamata egy 17 km-es földalatti alagút hálózat, amely az UNESCO védelme alatt áll. A legrégibb része 1644-ben épült, amit aztán fokozatosan bővítettek. A két világháború idején menedékként használták, ahol akár 35 ezer embert is képesek voltak biztonságba helyezni. Sok régi luxemburgi háznak még ma is van lejárata ehhez a Bock kazamatához.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 9 A lakosság nagy része külföldi.

   Luxemburg vonat

   Luxemburgban kicsit több mint fél millió ember él, 47%-uk pedig más országokból, főként Portugáliából, Franciaországból és Olaszországból származik. Nap mint nap járnak ide dolgozni a szomszédos országok lakosai: Belgium, Németország és Franciaország. Legfőképp a kedvező munkakörülmények vonzzák az embereket, aminek köszönhetően a tömegközlekedésen utazva vagy egy kávézóba beülve 10 különböző nyelven történő beszélgetést is hallgatunk egyszerre.

  3. 8 Többnyelvűség.


   Ha luxemburgi lennél, akkor nagy valószínűséggel Te is egy poliglot, vagyis többnyelvű ember lennél. A lakosokat senki nem erőlteti erre, mindenki teljesen önkéntesen szánja rá magát a többnyelvűségre, melynek eredménye, hogy az országban 3 hivatalos nyelv is van: a francia, a német és a luxemburgi. A rendőrségen is német nyelvet használnak, az ügyiratokat is ezen a nyelven készítik, de még a nyomtatott médiában is előszeretettel használják.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 7 A tanárok itt büszkélkedhetnek a legnagyobb fizetéssel a világon.


   Az egyik legrangosabb és legjobban fizetett szakma Luxemburgban a tanári állás. Ebben az országban a legmagasabb a tanárok kezdő fizetése: a munkatapasztalat nélküli szakemberek fizetése 6141 euró, vagyis körülbelül 2,2 millió forint. Az idősebb tanárok havonta átlagosan 10.683 eurót keresnek, ez átszámítva 3,8 millió forint.

  5. 6 Szőlőkirálynő, és a szökőkút, amiből bor folyik.


   A bor kulcsszerepet játszik a luxemburgi emberek életében. Számos fesztivált szentelnek neki. Az egyik ilyen fesztiválon felvonulást is tartanak, ahol a résztvevők hagyománytisztelő ruhákba öltöznek, majd egy szépségverseny keretén megválasztják közülük a szőlőkirálynőt. Schwebsange városában a fesztivál ideje alatt minden évben víz helyett bor folyik a város szökőkútjából. Évente egyszer, szeptember első vasárnapján tartják ezt a fesztivált.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
20
14 hozzászólás, 20 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!