HIRDETÉS BEZÁRÁS

A legőrültebb videojátékos pletykák, amik később igaznak bizonyultak

Az első játék-multiverzum, a Silent Hill újjászületése és egy nagyon furcsa konzol a Sonytól.

  A hosszú fejlesztési idők és a játékipar körüli magas szintű titoktartás miatt általában sok pletyka kering. Úgy döntöttünk, felidézzük és összegyűjtjük az elmúlt évek legőrültebb játékos legendáit, amelyek később igaznak bizonyultak.

  HIRDETÉS

  Hackerek ellopták az S.T.A.L.K.E.R. 2-t

  Videojáték pletykák 017

  2023 márciusában a „Bulletin of „That Same Stalker”” nevezetű VK-csoport admin csatapata azt állította, hogy hozzáférést szerzett több tucat gigabájtnyi anyaghoz az S.T.A.L.K.E.R. 2-ből. Később a csapat azt állította, hogy hozzáfér egy teljes játék teszteléshez használt változatához. Azt mondták, hogy az adatokat nem szivárogtatják ki néhány feltétellel – ha a fejlesztők bocsánatot kérnek az orosz és fehérorosz játékosoktól az oroszellenes kijelentésekért, és visszaállítják az orosz szinkront.

  Egy ilyen mértékű szivárgás azonban elképzelhetetlennek tűnt. Sok játékos biztos volt benne, hogy ez olcsó blöff, és maga a GSC is megtagadta a követeléseket. Később azonban részletek kezdtek megjelenni a játékról az interneten: térkép, történet, képernyőképek, modellek és így tovább. Május végén egy titkosított S.T.A.L.K.E.R. 2 build felkerült a nyilvános torrentoldalakra, és egy nappal később már le is lehetett tölteni.

  Mint később kiderült, nem kellett semmit sem ellopni, sem feltörni: a build véletlenül került elő a keresőkben: a GSC ugyanis torrenten keresztül osztotta meg a tesztelőkkel, a visszafejtési kulcsokat pedig ugyanott, a játék fájljaiban tárolta. A cég azonban mégis az „orosz hackereket” hibáztatta a szivárgásért, majd betiltotta az orosz nyelvű kommunikációt a Discord szerverén.

  A Sony egy nagyon furcsa hordozható konzolt fog készíteni

  Videojáték pletykák 016

  Úgy tűnt, hogy a Switch őrületes népszerűsége után az első hónapokban a Sony és a Microsoft megpróbál majd harcolni a hordozható konzol piacért. A valóságban azonban senki sem zavarta a Nintendo monopóliumát öt évig, amíg a Valve ki nem adta a Steam Decket. Más játékcégek pedig soha nem készítettek saját hordozható konzolokat.

  2023 áprilisában azonban egy furcsa pletyka terjedt el, miszerint a Sony mégis úgy döntött, hogy kiad egy hordozható játékeszközt, de nem olyat, amilyennek mindenki elképzeli. Néhány bennfentes azt állította, hogy lényegében egy beépített játékvezérlővel ellátott táblagépről van szó, amely a PS5-ről streamel játékokat. Vagyis az alapkonzol nélkül nem lehet majd használni.

  A pletyka őrültségnek tűnt, de május végén a Sony játék részlege a PlayStation Showcase bemutatója során valóban bemutatta a Project Q-t – egy hordozható konzolt, amely PlayStation játékokat streamel a Remote Play-en keresztül. A megjelenés dátumát és az árat nem árulták el, de egyelőre az egész játékos közösség értetlenül áll. Kinek kell egy külön kütyü a streameléshez, ha ugyanazt megteheti bármilyen táblagépen, telefonon vagy PC-n – egyelőre rejtély.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Konami feltámasztja a Silent Hillt és az MGS-t

  Videojáték pletykák 015

  Hideo Kojima a Metal Gear Solid összes fő részében közreműködött, és mielőtt elhagyta a Konamit, még egy új Silent Hill részt is szeretett volna készíteni. Interaktív kedvcsinálóját, a P.T.-t a mai napig a videojátékok történetének legfélelmetesebb demójának tartják.

  A pletykák szerint Kojima és a Konami nem túl jól váltak el egymástól, így mindkét sorozatot sokáig elfelejtették. Különböző bennfentesek mindvégig azt állították, hogy a japán cég hamarosan feltámasztja kultikus franchise-ait, de egyik alkalommal sem jutottak el a bejelentésig. Úgy tűnt, a Konaminak már mindegy: a játéktermi automaták piacára összpontosított.

  2023-ban pletykák jelentek meg az interneten, hogy a cég egyszerre támasztja fel a Silent Hillt és a Metal Gear Solid-ot. És ez az információ váratlanul igaznak bizonyult: a horror sorozatból egyszerre négy játékot készítenek, beleértve a második rész remake-jét, a régi Metal Gear Solid játékokat pedig újra kiadják minden aktuális platformon. Egyelőre csak az egyikük kap teljes értékű remake-et – a MGS3.

  A Suicide Squad: Kill the Justice League-et egy hónappal a megjelenés előtt elhalasztották

  Videojáték pletykák 014

  2009-ben a Rocksteady stúdió megrázta a játékos világot a Batman: Arkham Asylummal, kiadva az egyik legjobb Batman játékot. Az akció nem csak képregénytörténetként volt jó: sok játékmechanikát és ötletet később más fejlesztők is átvettek.

  A stúdió elkészítette a Batman: Arkham folytatásait, de a trilógia befejezése után öt évre eltűnt a radarokról. 2020-ban a stúdió bejelentette a Suicide Squad: Kill the Justice League-et, de akkor kevesen gondolták, hogy a játékra még négy évet kell várni. 2022-ben végre kitűzték a megjelenés dátumát – 2023 májusát. A rajongók azonban annyira csalódottak voltak a játékmenet premierje miatt, hogy pletykák kezdtek terjedni a játék 2024-re való halasztásáról. Kevesen hittek ennek: elvégre a játék már kész volt, és még egy év alatt sem lehetett volna radikálisan átdolgozni. A Rocksteady mégis meghozta a nehéz döntést, és 2024 februárjára halasztotta a megjelenést.

  A videojátékokból elkezdték kivágni az orosz nyelvet

  Videojáték pletykák 013

  Miután az összes nagy kiadó elhagyta az orosz piacot, a játékosok megpróbáltak nem kétségbeesni. Még mindig sokféleképpen lehetett játékokat vásárolni, de a lokalizációkkal kapcsolatban voltak aggodalmak. Kevesen hitték, hogy a cégek elvi alapon lemondanának a fordításokról. A Steamen például az orosz nyelv a harmadik legnépszerűbb – rögtön az angol és a kínai után.

  Az első hírek a fordítások megszüntetéséről ezért egyszerű viccnek tűntek. Különösen a nagy játékok esetében: a fordításokat ugyanis általában előre elkészítik, így az orosz nyelv eltávolítása fölösleges pénzkidobásnak tűnt. A pletykák azonban igaznak bizonyultak. Olyan cégek, mint a WB és az EA, úgy döntöttek, hogy több játékukból is kivágják az orosz nyelvet – még akkor is, ha az már nyilvánvalóan kész volt.

  Érdekes, hogy a játékok eladása Oroszországban még mindig magas – különösen azoknál a cégeknél, amelyek nem távolítják el az orosz nyelvet. Például Oroszország megelőzte a legtöbb európai országot a Capcom játékok eladásában.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Denuvo képes lesz megvédeni a játékokat a kalózoktól

  Videojáték pletykák 012

  A kalózkodás legyőzésére tett minden kísérlet előbb-utóbb kudarcot vallott. Egyes esetekben az anti-kalóz programok működtek, de a hackerek mindig találtak módot a megkerülésükre. Így volt ez a Denuvóval is – legalábbis a létezésének első éveiben.

  Azonban majdnem 10 évvel az első verzió után a szerzőknek sikerült a védelmet, ha nem is tökéletessé, de elég erőssé tenni. A Denuvo megjelenésével a hackerek tevékenysége gyakorlatilag megszűnt. A feltörésekkel foglalkozó profi csapatok elismerték a program összetettségét: a védelem hetekig tartó megkerülése egyszerűen anyagilag nem volt kifizetődő.

  Természetesen nem mindenki tette le a fegyvert. A Denuvo fő ellensége Empress hacker, vagy „császárnő” és „istennő”, ahogy a rajongók hívják. Továbbra is feltöri a játékokat, kritizálja a kiadókat és provokatív posztokat tesz közzé. De még az ő ereje is csak a legkeresettebb játékok ritka feltörésére elegendő.

  A Remedy játékok egy közös univerzum részévé válnak

  Videojáték pletykák 011

  A nagyszabású univerzumok létrehozása az összekapcsolt termékekkel egy nagyon nehéz feladat. Még a filmekben is csak a Marvelnek sikerült, és még akkor is rengeteg problémával járt. Más cégek, mint a Warner Bros. és a Universal, nem tudtak sikereket elérni ezen a területen.

  Úgy tűnt, hogy a játékipar számára ez még nehezebb cél: tekintve, hogy a fejlesztésre sokszorosan több időt fordítanak. De ezzel az ambiciózus feladattal egyelőre sikeresen megbirkózik a Remedy, amely fokozatosan az összes játékát (Max Payne, Alan Wake, Quantum Break és Control) egyetlen játékuniverzum részévé teszi. A kisebb easter eggek, amelyeket a szerzők korábban hagytak, egyszerű utalásoknak tűntek a korábbi munkákra. De most a Remedy azt állítja, hogy mindig is egyesíteni akarták a világukat. Már egyetlen történet részévé válnak – bár egyelőre némi erőlködéssel.

  A Microsoft megpróbálja megvenni az Activision Blizzardot

  Videojáték pletykák 010

  Az erőviszonyok a játékkiadók között évtizedek óta nem változnak. Ezért kevesen hitték el, hogy a Call of Duty, a legnépszerűbb játéksorozat készítői egyszerűen csak úgy eladják a vállalkozásukat. És bár a trösztellenes szabályozó hatóságok sokáig blokkolták az üzletet, a Microsoft nem adta fel, és megszerezte magának.

  Az elemzők szerint ez nagyon jó pillanat volt az egyesülésre. Az Activision Blizzard számos botrányba fulladt, a cég vezetőjét, Bobby Kotickot pedig el akarták távolítani. Még néhány magasabb rangú vezető is önként távozott: még azok is, akiknek segíteniük kellett volna a vállalatnak a válság kezelésében.

  A GTA 6 részletei kikerülnek az internetre a bejelentés előtt

  Videojáték pletykák 009

  A kultikus sorozat új részével kapcsolatos első pletykák már néhány évvel a GTA 5 megjelenése után szárnyra kaptak. Az ezt követő években különböző médiumok és bennfentesek a legkülönbözőbb játékokat ígérték: a neonfényes 80-as évekbeli drogkartell-leszámolásoktól a napjainkban játszódó bűnügyi akciófilmig. Minden pletyka más karaktereket és más helyszínt ígért.

  A legmegbízhatóbb információt Jason Schreier újságíró osztotta meg. Azt állította, hogy kevesebb lesz a főszereplő (csak kettő), az események pedig Vice Cityben játszódnak majd. 2022. szeptember 18-án pedig egy hatalmas archívum került ki az internetre egy csomó GTA 6 videóval – az első órákban senki sem hitte el, hogy valódiak.

  De a szivárgás beigazolódott: a pletykák szerint a Rockstar szervereit egy 17 éves hacker törte fel, bár a nyomozás részleteit hivatalosan sosem hozták nyilvánosságra. Ez nagy csapás volt a vállalat számára, amelynek korábban minden titkát sikerült titokban tartania. A Rockstar elismerte, hogy a szivárgás valós, de a fejlesztés ettől függetlenül a szokásos módon folytatódott.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Call of Duty készítői lemondanak a történet alapú játékmenetről

  Videojáték pletykák 008

  2018 áprilisában érkezett a hír, hogy a Call of Duty: Black Ops 4 készítői elvetették a történet alapú kampányt, és a kiadásban most először kizárólag a többjátékos, a kooperatív zombi mód és a battle royale kap hangsúlyt. Egy olyan sorozat esetében, amely a nagy erejű történet alapú pályáiról vált híressé, ez szokatlannak, de mégis logikusnak tűnt. Az elmúlt években a többjátékos módok egyre népszerűbbek lettek, a battle royale-ok játékosok seregeit gyűjtötték össze, a Black Ops 3 egyjátékos módját pedig a felhasználók kevesebb mint 10%-a fejezte be.

  Mint később kiderült, a készítőknek egyszerűen nem volt idejük: a csapat egy ambiciózus kooperatív kampányt talált ki, de nem tudta időben befejezni. Ezért a Black Ops 4 valóban sztori mód nélkül jelent meg, amit egy nem túl sikeres battle royale-lal próbáltak kompenzálni. Az Activision később vitatottnak ismerte el a kísérletet: a játék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és a példányszáma is kisebb volt, mint a franchise más játékai esetében. A következő részekben nemcsak hogy visszahozták a történet módot, de nagyobb figyelmet is fordítottak rá.

  Az új Half-Life csak VR-ben fog megjelenni

  Videojáték pletykák 007

  Tyler McVicker blogger néhány nappal az Alyx hivatalos megjelenése előtt kezdett beszélni a Valve terveiről, hogy egy áttörést jelentő VR akciójátékot adjon ki a Half-Life univerzumban. A bennfentes olyan részletesen írta le a játékot, hogy a szivárgás jól kitalált mesének tűnt: valósághű grafika, Alyx mint főszereplő, gravitációs kesztyűk, hosszú játékidő, új típusú ellenségek és teljes exkluzivitás a virtuális valóság számára. A legtöbb kérdést a platform vetette fel: úgy tűnt, hogy egyetlen cég sem meri a világ egyik legjobban várt játékát kizárólag VR-re kiadni.

  De a Valve valóban megtette: hamarosan hivatalosan is bemutatták az Alyxot, és néhány hónappal később a játék már kapható volt. Az akciójátékot virtuális valóságra tervezték, így nem volt értelme hagyományos kontrollerekre átvinni. Sőt, a játék nagyon enyhén folytatta a Half-Life 2: Episode 2 történetét – ami persze sok rajongót feldühített, akik a harmadik résszel szerettek volna játszani.

  A CD Projekt egyszerre három Cyberpunk 2077 játékon dolgozik

  Videojáték pletykák 006

  A Cyberpunk 2077 koncepciója nagyon ambiciózusnak hangzott. A stúdió, amely évekig egyetlen „The Witcher”-t készített, úgy döntött, hogy egy új műfajban, új környezetben, egy elsőrangú hollywoodi sztár részvételével készít játékot, és a játékot egyszerre minden aktuális platformon kiadja. A megjelenéshez közeledve azonban pletyka keringett, hogy a CDPR mindent feltett a franchise-ra, így nem csak egy, hanem egyszerre három játékot készít a Cyberpunk univerzumban.

  Később az információ megerősítést nyert: bár a játékokon kis csapatok dolgoztak, az erőforrások egy részét mégis egy nagy online játékra és egy másik, rejtélyes projektre fordították. A Cyberpunk 2077 botrányos indulása után bejelentették, hogy mindkét játék törölve lett, de a stúdió továbbra is gondolkodik a CP2077 online változatán.

  A Microsoft egyszerre két újgenerációs konzolt fog kiadni

  Videojáték pletykák 005

  Két évvel az Xbox Series megjelenése előtt pletykák jelentek meg arról, hogy a Microsoft egyszerre két piaci szegmensbe akar belépni – a prémium és a költségvetési kategóriába. A pletyka szerint a vállalat az új generáció indulásakor kiad egy nagy teljesítményű 4K konzolt és egy gyengébb, de lényegesen olcsóbb változatot, ami a felhő technológiára támaszkodik.

  A pletyka igaznak bizonyult, de egy kikötéssel: az Xbox Series S egyelőre nem igazán támaszkodik a felhőtechnológiára, hanem egyszerűen csak egy gyengébb és olcsóbb konzol lett.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Sony exkluzív játékai tömegesen fognak megjelenni PC-n

  Videojáték pletykák 004

  Bár a Sony exkluzív játékai továbbra is a PlayStation konzolok egyik fő aduásza, a játékok PC-s portjairól már nagyon régóta beszélnek. Még 2013-ban Shuhei Yoshida elmagyarázta, hogy a PlayStation reméli, hogy globális játékszolgáltatássá válik, amely különböző platformokon elérhető.

  A felhőtechnológia széles körű elterjedéséig még nem jutottunk el, de az évek során rengeteg olyan játék jelent meg PC-re, amelyek korábban csak PlayStationön voltak elérhetőek. Köztük a Death Stranding, Days Gone, God of War, Horizon Zero Dawn, Heavy Rain, Beyond: Two Souls, Detroit: Become Human, Journey, The Unfinished Swan, The Persistence, Everybody’s Gone to the Rapture, a Yakuza sorozat, Uncharted 4.

  Ami még érdekesebb, hogy a Sony és a Microsoft most már hasonló stratégiát követ: egyig cég sem titkolja, hogy érdekli a PC-s piac. Bár a japán cég még mindig nem hisz az egyidejű megjelenésben: a régebbi részek portjaival inkább arra ösztönzi az embereket, hogy új PlayStationt vásároljanak a folytatások miatt.

  Az új Fable-t a versenyszimulátorok készítői fogják elkészíteni

  Videojáték pletykák 003

  2018-ban pletyka keringett arról, hogy a Microsoft úgy döntött, feltámasztja a Fable sorozatot. Meglepetés volt, hogy a játékot állítólag a Playground stúdiónak adták, amely az elmúlt 10 évben a Forza Horizon versenyjátékokat készítette. A szivárgás szerint egy drága, nyílt világú akció-RPG lesz, amelyre a kiadó nem fogja sajnálni az erőforrásokat.

  Néhány évvel később az információt hivatalosan is megerősítették: a Playground úgy döntött, hogy egy új műfajban dolgozik. De a játék, az utolsó előzetesek alapján ítélve, messze van a befejezéstől. Így a stúdió sikereit még nem lehet értékelni.

  Több nagy kiadó – az EA, az Activision és az Ubisoft – is egyszerre távozik a Steamről

  Videojáték pletykák 002

  A Valve áruházát először 10 évvel ezelőtt kezdték kritizálni: a vállalatoknak nem tetszett, hogy a bevétel 30%-át kell leadniuk, ezért elkezdték létrehozni saját platformjaikat a játékok terjesztésére. Úgy tűnt, hogy az óriások párhuzamosan tudnak majd működni, de a Steamről való távozásról szóló pletykák valósággá váltak. 2011-ben az EA teljesen az Originre váltott, majd az Activision hasonló döntést hozott a Battle.nettel, 2019-ben pedig az Ubisoft az Epic Games Launcherre cserélte a Steamet.

  Évekkel később a helyzet megváltozott. Az EA játékok elkezdtek visszatérni a Steamre, az Activision pedig csak a megjelenéseit korlátozza: például a Steamre megjelent a Sekiro: Shadows Die Twice, a Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy és a Spyro: Reignited Trilogy. Csak az Ubisoft marad ki, amely úgy tűnik, elégedett az Epic Games-szel való együttműködéssel.

  Az EGS ingyen adja a GTA 5-öt

  Videojáték pletykák 001

  2020 májusában az Epic Games úgy döntött, hogy nem fedi fel az egyik ingyenes ajándékát a launcherében, és a felhasználók azonnal elkezdtek őrült elméleteket gyártani. A népszerű lehetőségek között szerepelt a Watch Dogs 2, a Fallout 4, az Alan Wake, de néhány újságíró a GTA 5-re célozgatott.

  Annak ellenére, hogy akkoriban még úgy tűnt, semmi remény sincs arra, hogy a Rockstar gyöngyszemét ingyen adják. Még 8 év után is a játék nemcsak hogy be-benéz az eladási toplistákra, hanem vezeti is azokat! 2020. május 14-én azonban az EGS valóban ingyen kezdte adni: az izgalom olyan nagy volt, hogy a platform szerverei néhány órára túlterhelődtek.

  A mai listánk ellenére nem minden pletyka bizonyul persze igaznak: néha az unatkozó gamerek szándékosan találják ki őket, és olyan is gyakran előfordul, hogy bár a pletykák alapvetően igazak, a vállalatok tervei időközben egyszerűen megváltoznak. A játékkészítés ugyanis egy drága, hosszú és bonyolult folyamat, amely során mindig történhet valami váratlan.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu