HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A légiutas-kísérők munkájának 10 fontos részlete, ami után már nem tűnik olyan hívogatónak ez a szakma

Ez egy nagyon nehéz és kimerítő szakma.

  Sokan úgy vélik, hogy a légiutas-kísérők munkája egy véget nem érő szórakozás, elvégre mi lehet izgalmasabb és kellemesebb annál, mint sok pénzt keresni azzal, hogy mindig új helyre utazik az ember munka közben? A valóságban azonban meglehetősen sok árnyoldala van ennek a munkának, amit repülés közben legtöbbször észre sem vesznek az utasok.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most a légiutas-kísérők őszinte beszámolói alapján megpróbáltuk összegyűjteni, hogy mik azok a dolgok, amiket  a legtöbb ember talán nem is sejt a munkájukról.

  10 Ez a munka nem könnyű

  Légiutas kísérő dolgok 021
  © tian2992 / Flickr© CC BY-SA 2.0 DEED

  Sok légiutas-kísérő panaszkodik a nehéz munkarendre. Amikor valaki csak most kezd ezen a területen, szinte alig van saját ideje. Szinte lehetetlen szabadnapot kivenni a munkából, vagy megszabni a szabadsághoz szükséges időpontokat.

  Vannak, akik évekig kihagyják az ünnepeket, szeretteik születésnapjait, és nem mennek nyaralni a rokonaikkal. Még otthon is nehéz kikapcsolódni, mert a nap bármely szakában behívhatnak dolgozni, és ilyenkor csak néhány óra van arra, hogy összeszedjék magukat és eljussanak a repülőtérre.

  • Hosszú műszakok, összezavart rutinok, a nyugodt alvás pedig lehetetlen – mindezek a munkánk sajátosságai. Igen, a kabinban jó légszűrők vannak, de az ember mégis állandóan megbetegszik, mert sokszor köhögő és tüsszögő emberekkel van körülvéve. © _Bo_9 / Reddit
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9 A légiutas-kísérők szeretik a turbulencia zónákat

  Légiutas kísérő dolgok 020
  © Joseph / Flickr© CC BY-SA 2.0 DEED

  Egyes utasok úgy gondolják, hogy a légiutas-kísérők fő feladata az ételek és italok felszolgálása. A valóságban azonban ezeknek az embereknek rengeteg más feladatuk is van, és az utasok kiszolgálása nem a lista élén szerepel.

  Légiutas kísérő dolgok 019
  © S***TheButton / Flickr

  Ráadásul nem tudnak minden kérést azonnal teljesíteni – néha akár 50 utas is jut egy utaskísérőre. Ezért a légiutas-kísérő személyzet tagjai nagyon szeretik a turbulenciazónákat. Ilyenkor ugyanis kénytelenek visszaülni a helyükre, és legalább egy kicsit kipihenhetik az utastérben való rohangálást.

  • Amikor az utasok gorombák velem, én csak odasétálok a központi számítógépünkhöz, és beállítom, hogy a képernyőjük (az előttük lévő ülések háttámlájába építettet) állandóan újraindujon. Ennek eredményeképpen nem tudnak semmit sem nézni. Igen, tudom, hogy kedves vagyok. © Fluffy-Departure / Reddit

  8 Az egyenruha speciális anyagból készült

  Légiutas kísérő dolgok 018
  © Delta News Hub / Flickr© CC BY 2.0 DEED

  Az előírások szerint a légiutas-kísérő egyenruháknak tűzállónak kell lenniük, és ez nagymértékben korlátozza a választható szöveteket. A varráshoz szintetikus anyagot használnak, amit gyakran kellemetlen viselni – irritálja a bőrt és nem „lélegzik”.

  Ezenkívül a légitársaságok néha nem veszik figyelembe az adott személy alakjának sajátosságait, így egyszerűen lehetetlen még a legegyszerűbb mozdulatokat is végrehajtani az ilyen ruhákban és szoknyákban. Egy stewardess mesélte, hogy az egyik műszakja alatt háromszor is elszakadt a ruhája, és neki kellett összevarrnia.

  • Az egyenruháink tartósan műanyagszagot árasztanak, amitől szinte lehetetlen megszabadulni. Sem a parfümök, sem a dezodorok, sem a speciális mosóporok nem segítenek. Az egyenruhákat pedig minden műszak után ki kell mosni. A ruháimat azonnal bedobom a mosógépbe, amint hazaérek egy útról. © HausOfDarling / Reddit
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  7 A megfelelő dezodor kiválasztása ijesztő feladat lehet

  Légiutas kísérő dolgok 017
  © Condor.com / Wikimedia Commons© CC BY-SA 2.0 DEED

  A légiutas-kísérőknek sokat kell mozogniuk, és az egyenruhájuk általában vastag anyagból készül, így az izzadtságszag és a foltok nehezen kezelhetők. A természetes anyagokon alapuló dezodorok nem mindig teszik a dolgukat. Ráadásul gyakran újra fel kell őket vinni, és erre egyszerűen nincs idő. Ezért egyes légiutaskísérő hölgyek férfiak számára kifejlesztett termékeket választanak, míg mások speciális betéteket használnak.

  • Én olyan izzadságfelfogó párnákat veszek, amik a hónalj környékére tapadnak. Máskülönben az egyenruhám azonnal foltos lesz. © klesewo / Reddit

  6 Néhány légiutas-kísérő hamis jegygyűrűt visel

  Légiutas kísérő dolgok 016
  © Alan Light / Flickr© CC BY 2.0 DEED

  Sok légitársaság szigorúan előírja a szerződésében a légiutas-kísérők megjelenésének legapróbb részleteit: frizura, smink, kiegészítők. Az alkalmazottak használhatnak színes kontaktlencsét, de annak természetes árnyalatúnak és egyforma színűnek kell lennie. Láncok és nyakláncok viselhetők, de legfeljebb 50 cm hosszúak és 6 mm-nél nem vastagabbak.

  Légiutas kísérő dolgok 015
  © Eli Christman / Flickr© CC BY 2.0 DEED

  Még a gyűrűk száma is korlátozott, bár sok légiutas-kísérő maga is próbál minél kevesebb ékszert hordani munka közben. Az ékszerek ugyanis könnyen megsérülhetnek vagy elveszhetnek munka közben. Sokan ezért inkább szilikonból készült hamis jegygyűrűket használnak munka közben.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.